Zielone risotto

Dzisiejszym przepisem chcę przywołać wiosnę! Za oknami raz jest, raz jej nie ma, więc pomyślałam, że zadbam o to, aby przynajmniej była na talerzu. Przygotowałam przepis na pyszne zielone risotto! Robi się je naprawdę ekspresowo, można kombinować z różnymi składnikami według własnych smaków i potrzeb. Jeśli kończą Wam się pomysły na zdrowe i sycące obiady, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Zdrowy obiad

Dodatki

Przepis na zielone risotto jest bez mięsa, ale pamiętajcie, że zawsze możecie dostosować go pod siebie! Zamiast mozzarelli light w kulce możecie dodać kurczaka, krewetki lub wędzone tofu. Wystarczy je najpierw usmażyć na patelni, a później dodać pozostałe składniki. 😊

To samo jeśli chodzi o zielone dodatki – nie musicie ograniczać się do mojej propozycji. Ja postawiłam na brokuł i fasolkę szparagową, ale super dodatkami będą też: szparagi, szpinak, groszek lub cukinia. Zresztą, jak dodacie warzyw w innym kolorze też będzie super, w końcu wiosna to bardzo kolorowa pora roku, prawda? 😊 Śmiało możecie potraktować ten przepis jako „czyszczenie lodówki” z warzyw. 😃

Zdrowy obiad

Pomysł na obiad

Kilka dni temu zrobiłam ankietę na Instagramie odnośnie tego jaki przepis ma pojawić się jako pierwszy na blogu: pieczona owsianka, czy zielone risotto. Jak możecie się domyślić wygrało zielone risotto (spokojnie, pyszna owsianeczka też będzie! 😃). Wiem, że wiele z Was bardzo często nie ma pomysłu na obiad. Zdarza się, że wysyłacie mi prośby, abym Was czymś zainspirowała. Staram się robić to na bieżąco na InstaStory (polecam śledzić mnie na Instagramie), czy też tutaj na blogu. 😊

Pamiętajcie, że stworzyłam e-booka, w którym znajdziecie 58 fit przepisów na zdrowe obiady! Nieskromnie przyznam, że jest świetny. 😃 Bardzo Wam go polecam! 

Dobra, czas na obiad! Robimy zielone risotto!

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:

CAŁOŚĆ:

  • 50 g ryżu
  • 1/2 brokuła
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/2 mozzarelli light w kulce
  • 150 g bulionu*
  • 10 g masła
  • 10 g grana padano lub parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

PRZYGOTOWANIE:

CAŁOŚĆ:

Ryż, brokuł i fasolkę szparagową ugotować. Przygotować bulion. Na patelnię dodać ugotowany ryż, brokuł, fasolkę szparagową, całość zalać bulionem, doprawić do smaku (np. sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią) i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach, gdy bulion wsiąknie, dodać masło, poszarpaną na drobne kawałki mozzarellę light w kulce i ponownie wymieszać. Potrzymać na patelni przez kilka minut, dodać połowę porcji grana padano lub parmezanu i ewentualnie ponownie doprawić do smaku. Przełożyć na talerze. Całość posypać pozostałą porcją grana padano lub parmezanem. 

*Bulion można przygotować z kostki lub ze słoiczka. 

Zdrowy i pyszny obiad gotowy!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Zielone risotto ma około 461 kcal (25 g białka/ 17 g tłuszczy/ 52 g węglowodanów)

Zielone risotto

Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba! Czekam aż go przetestujecie. Myślę, że dzięki temu przywołacie wiosnę! 😃

Koniecznie zróbcie zdjęcia Waszych kolorowych talerzy i pochwalcie się efektami! Dodawajcie fotki na swoje InstaStory (nie zapomnijcie mnie oznaczyć – @elinowak 😊) lub wysyłajcie mi je w wiadomościach prywatnych!

Smacznego! 💚

Zapisz się na newsletter i odbierz

Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
Powiadom o

Przeczytaj także:

Pieczona owsianka
Fit

Fit pieczona owsianka z jabłkiem

No i mamy grudzień – mój najukochańszy miesiąc. Uwielbiam grudniowy klimatem i świąteczną atmosferą! Oczywiście mowa tu też o świątecznych smakach. A jak o smakach mowa

Fit ciasteczka
Przepisy

Owsiane ciasteczka (4 składniki, wegańskie)

It’s hard to be sad when you’re eating a cookie. Nie potrzebujesz nawet blendera! Potrzebujesz bananów, które zaczynają upodabniać się do Ciebie na plaży… stają

Banoffee pie
Przepisy

Fit banoffee bez pieczenia

Dziś będzie coś absolutnie pysznego! Jedliście kiedyś prawdziwe banoffee pie? Słodki spód, warstwa ciągnącego się kremu o smaku toffi, banany i śmietanka kremówka? Aż mi

Pad thai
Fit

Zdrowy obiad. Fit pad thai

Long time no see, Moi Mili! Wracam po przerwie i obiecuję, że już nigdy nie zostawię Was na tak długo bez żadnego przepisu. Mam nadzieję,