Są takie posiłki, które idealnie sprawdzają się o każdej porze roku, niezależnie od pogody. Na pewno do tej listy trzeba zaliczyć omlety! Można robić je na setki sposobów, podawać z najróżniejszymi dodatkami i cieszyć się słodkimi, zdrowymi i pysznymi smakami. Oczywiście, nie sposób ominąć sezonowych produktów. Dziś, po raz kolejny do przepisu wykorzystałam dynię. W poprzednim poście zapowiadałam, że kolejny przepis będzie na fit omleta dyniowego. No i proszę bardzo. Chyba nie muszę pisać, że jest to banalnie prosty, pyszny i zdrowy posiłek, prawda? Mam nadzieję, że wiecie to doskonale.
Słodkie śniadania
O tym, że kocham słodkie śniadania wiedzą już chyba wszyscy. A na pewno Ci, którzy śledzą moje InstaStory i (prawie) każdego poranka widzą zdjęcie gofrów. 😃 Ja generalnie jestem człowiekiem, który kocha słodkości. Słodkie śniadania są dla mnie idealnym rozpoczęciem dnia i zaspokajają moją ochotę na słodkie smaki. Poza tym, jest jeszcze jedna ważna kwestia – kawa. Jak dla mnie kawa najlepiej smakuje o poranku, ale nie lubię pić kawy do słonych śniadań. Gdy zdarza mi się jeść kanapki, jajecznicę, czy inne wytrawne posiłki rano to nigdy nie piję kawy. Zazwyczaj wypijam ją później i nie jest już tak dobra jak o poranku. 😃 Dlatego słodkie śniadania i kawa to dla mnie połączenie idealne!
Myślę, że przepis na fit omleta dyniowego będzie idealnym pomysłem na jesienne śniadanie! Osoby, które tak jak ja kochają słodkie smaki o poranku będą zadowolone.
Pssst… choć drugie śniadanie, podwieczorek, kolacja w postaci omleta dyniowego też będzie niczego sobie!
Dodatki
Jakie będą najlepsze dodatki? Na pewno bogate w tłuszcze! Oczywiście niezastąpione masło orzechowe będzie pasować tu idealnie. Poza tym polecam: ulubione jogurty (np. waniliowe), figi, orzechy włoskie, ulubione pasty/kremy, gorzka czekolada, która rozpuści się na ciepłym omlecie. 🥰
No i oczywiście wspominając o dodatkach, nie mogę pominąć czeko-śliwki! Na dniach planuję zrobić masową produkcję na jesień i zimę. Jest to idealny dodatek do słodkich posiłków, uwierzcie mi!
Dobra, zabieramy się do roboty. Czas przygotować fit omleta dyniowego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:
- jajko
- 100 g puree z dyni
- 35 g mąki
- 15 g odżywki białkowej*
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 małego jabłka/gruszki
- odrobina tłuszczu do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Puree z dyni: Dynię pokroić, pozbyć się pestek, pokroić w łódeczki i piec w piekarniku około 25-30 minut w 200 stopniach. Następnie pozbyć się skórek, przełożyć do naczynia i zblendować na gładką masę.
Omlet: Wszystkie składniki (oprócz jabłka/gruszki) połączyć razem i zblendować lub bardzo dokładnie wymieszać. Następnie jabłko/gruszkę pokroić w drobną kostkę i dodać masy (część można zostawić na wierzch omleta). Jeśli masa będzie bardzo gęsta (zależy to od gęstości puree z dyni) dolać odrobinę wody lub mleka. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość dowolnego tłuszczu (przy dobrej jakości patelni smażyć bez tłuszczu) i smażyć na niewielkim ogniu/mocy pod przykryciem ok. 7-8 minut z jednej strony i ok. 3-4 minuty z drugiej.
*Polecam odżywki Olimp Sport Nutrition! Z kodem „elinowak” 10% zniżku. Zamiast odżywki białkowej możesz użyć: 10 g mąki więcej, 10-15 g słodzidła, odrobinę więcej cynamonu i ekstrakt np. waniliowy.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Fit omlet dyniowy ma około 329 kcal (23,5 g białka, 7 g tłuszczy, 43 g węglowodanów)
Kto przetestuje przepis? 😃 Mam nadzieję, że teraz wszyscy będą masowo robić zapasy puree z dynii! Na śniadanie fit omlet dyniowy, na obiad kopytka dyniowe, a na kolacje? Może krem z dyni? Znajdziecie go w jesienno-zimowym e-booku. 😊
Czekam na zdjęcia Waszych omletów! Proszę zaspamować mnie oznaczeniami na Instagramie. Wystarczy dodać zdjęcie na relację i oznaczyć mój profil (@elinowak) i wtedy na pewno zobaczę to zdjęcie! Fotki w prywatnych wiadomościach też mile widziane. 😊
Smacznego!
Dodaj komentarz