Babko, babko udaj się, bo jak nie, to Cię zjem! Czy Wy też mówiliście tak w piaskownicy podczas stawiania babek z piasku? Tak mi się przypomniało w związku z dzisiejszym przepisem. Przed nami Święta Wielkanocne, a więc obowiązkowo na stole musi pojawić się Babka wielkanocna! Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego wypieku. I spokojnie, nie musicie wypowiadać żadnych rymowanek w trakcie przygotowywania! Przepis na babkę mam od mojej mamy, jest banalnie prosty, na pewno się uda i będziecie mogli cieszyć się jej pysznym smakiem!
Wypieki wielkanocne
Nie jestem największą fanką wielkanocnego jedzenia. W sensie… nie czekam na nie tak, jak na to w Święta Bożego Narodzenia. 😃 Na szczęście jest babka wielkanocna, którą uwielbiam! Niby nic wielkiego, prosty wypiek, ale każdego roku smakuje tak samo wspaniale! Poza babką u mnie w domu nie robi się żadnych innych, specjalnych wypieków. Wiem, że w wielu domach jest też mazurek. U mnie się nie robi, ale ja osobiście nie jestem jakąś największą fanką. Mogę zjeść kawałek, ale na tym koniec. 😃
Jestem ciekawa jak to wygląda u Was. Jakie wypieki wielkanocne znajdują się na Waszych stołach? 😊
Majonez
Tak, dobrze widzicie, w przepisie jest majonez! Proszę się go nie bać, nie jest wyczuwalny. Nigdy nie zapomnę mojego zdziwienia, gdy pierwszy raz zobaczyłam, że mama dodaje majonezu* do mojej ukochanej, słodkiej babki wielkanocnej! Powiedziała, że dodaje się po to, aby babka była wilgotna. I faktycznie tak jest! Babka wielkanocna z tego przepisu zawsze jest delikatna, słodka i wilgotna! Tak że nie macie się co obawiać, żadnego majonezowego posmaku nie będzie. 😃
*Dodam, że gdy byłam młodsza nienawidziłam majonezu. Dziwne czasy. 😃
Ok, czas na przepis na babkę wielkanocną!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ BABKĘ
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 85 g)
- 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 85 g)
- 3/4 szklanki cukru (ok. 165 g)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu cytrynowego
- ok. 4-5 łyżek majonezu
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia i zamieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do małej miseczki, a białka ubić na sztywną pianę w oddzielnej misce. Gdy piana będzie już sztywna stopniowo dodawać cukier zwykły i wanilinowy cały czas miksując (do momentu aż piana będzie mieć jednolitą konsystencję). Następnie dodawać stopniowo żółtka i miksować do momentu połączenia składników. Odłożyć mikser, przygotowane mąki z proszkiem do pieczenia dodać do białek i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać majonez i aromat cytrynowy i ponownie dokładnie wymieszać łyżką. Formę na babkę wysmarować masłem i przelać przygotowaną masę. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Babka wielkanocna gotowa! 💛 Na wierzch obowiązkowo cukier puder, polewa czekoladową lub lukier! Co tylko lubicie. 😊
Jak widzicie przepis jest banalnie prosty! Koniecznie przetestujcie go na Święta. Gwarantuję, że Babka posmakuje wszystkim i zniknie w mgnieniu oka!
Nie mogę się doczekać aż babki wylądują na Waszych stołach wielkanocnych! Mam nadzieję, że zdążycie zrobić jakieś zdjęcie! Wysyłajcie mi je w wiadomościach prywatnych na Instagramie lub dodawajcie na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak), aby nic mi nie umknęło! 😊
Smacznego i Wesołych Świąt! 💛
Czy składniki do babki trzeba wyjąć z lodówki wcześniej ?
Nie! 🙂
hej Eli ☺️ chce wypróbować Twój przepis, ale nigdy nie dawałam majonezu do ciasta i tak się zastanawiam jaki dać najlepiej? z góry dziękuję za pomoc!
Kielecki the best!