Fit cynamonki

Ostatnie dwa przepisy były wytrawne, więc najwyższa pora na coś słodkiego, prawda? Dziś przychodzę do Was z przepisem, który chciałam wypróbować już od dawna. Jest to przepis na fit cynamonki! Mój grudzień ma zapach przyprawy do piernika, ale też cynamonu, więc to o idealna pora na przetestowanie fit cynamonek. Oficjalnie zakochałam się w ich smaku! Mam nadzieję, że i Wy pokochacie je równie mocno.

Cynamonki

Fit cynamonki z solą

Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, to zapewne wiecie, że moje pierwsze podejście do fit cynamonek było… przesolone. 😅 Tak się dzieje, gdy człowiek po nieudanym dniu o godzinie 23 postanawia zabrać się za pieczenie. Zamiast słodziła użyłam soli i musicie mi uwierzyć, że naprawdę próbowałam je odratować! Pierwsza myśl: „Użyłam soli? Zrobię cynamonki z solonym karmelem!”. Wiecznie narzekam na słodycze, które są o smaku „solonego karmelu”, a obok soli to one nawet nie leżały. No ale to co zrobiłam było przesadą. 😅 Wyobrażacie sobie jak smakuje 80 g soli z cynamonem? Lepiej sobie nie wyobrażajcie, a już na pewno tego nie próbujcie! 

Na szczęście druga i trzecia próba były udane. Także spokojnie, w przepisie na fit cynamonki jest sól.. ale jedynie szczypta! 😁

Fit cynamonki

Smak świąt

Uwielbiam Święta i grudzień. Potrawy wigilijne zrobione przez moją mamę i babcię kocham całym sercem, to wiadomo. No ale przez cały grudzień, aż do Świąt też coś trzeba jeść! Zawsze staram się przemycić trochę świątecznych smaczków w tym okresie. Na pierwszy ogień poszedł właśnie ten przepis na fit cynamonki. Są one wypełniony po brzegi cynamonem, a cynamon* na równi z przyprawą do piernika kojarzy mi się z grudniem.

Jaki przepis chcecie następny? Macie jakieś potrawy, przepisy, które mogę dla Was stworzyć? 😊

*Pssst… choć przyznam szczerze, że cynamon to moja ulubiona przyprawa do słodkich posiłków i króluje u mnie cały rok. Choć w grudniu używam jej na potęgę!

Ok, zabieramy się za pieczenie! Czas przygotować fit cynamonki. 😋

Fit cynamonki

PRZEPIS

SKŁADNIKI 17 CYNAMONEK:

CIASTO:

  • 400 g mąki (użyłam 300 g pszennej i 100 g orkiszowej) + do podsypania
  • jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 60 g masła
  • 80-90 g słodziła (np. erytrytol, ksylitol)
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

NADZIENIE:

  • 40 g masła
  • 80 g słodziła (np. erytrytol, ksylitol)
  • 15-20 g cynamonu
  • opcjonalnie: opakowanie cukru wanilinowego (polecam!)

DODATKOWO:

  • jajko
  • 2 łyżki mleka

LUKIER (opcjonalnie):

  • 80-90 g słodziła (np. erytrytol, ksylitol)
  • białko jaja

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

Mleko podgrzać w rondelku tak, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Do mleka dodać suche drożdże oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Rozpuścić masło i przestudzić. W tym czasie przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, słodzidło, a następnie mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrobić (najlepiej przy użyciu haka do miksera) aż będzie miękkie i elastyczne – mi przy użyciu haka zajęło to ok. 10 minut. W przypadku wyrabiania ręcznie potrwa to nieco dłużej. Pod koniec wyrabiania ewentualnie dodać garść lub dwie mąki jeśli ciasto jest zbyt klejące. Ciasto przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. 

NADZIENIE:

Masło rozpuścić. Słodzidło wymieszać z cynamonem (i opcjonalnie z cukrem wanilinowym).

LUKIER (opcjonalnie):

Białko zmiksować ze zmielonym (np. w młynku do kawy) słodzidłem. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dodać więcej zmielonego słodzidła.

CAŁOŚĆ:

Po wyrośnięciu ciasta należy je rozwałkować na prostokąt (wymiary ok. 55×35 cm). Następnie rozprowadzić roztopione masło po całym prostokącie i posypać słodziłem wymieszanym z cynamonem (zostawić mały wolny pasek przy dłuższym boku). Ciasto zwinąć w rulonik i pokroić na 17 części. Następnie ułożyć w dużej prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać jedno jajko z dwoma łyżkami mleka i wysmarować tym każdą cynamonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Na koniec polać cynamonki lukrem.

Fit cynamonki gotowe!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jedna fit cynamonka ma około 142 kcal (3,5 g białka/ 6 g tłuszczy/ 18,5 g węglowodanów)

Fit cynamonki

Dajcie znać czy przetestujecie mój przepis. 😊
Poza tym czekam na Wasze pomysły i propozycje odnośnie kolejnych przepisów! Jestem otwarta na wszystko! Grudniowe wieczory są zarezerwowane na odpoczynek z książką, puzzlami albo na szaleństwo w kuchni. 

Jeśli przetestujecie ten przepis koniecznie pochwalcie się tym na Instagramie. Oznaczcie mnie na Instastory (@elinowak) i dodajcie #jem_z_eli 😊

Ah i jeszcze jedno małe pytanie na koniec. Kto przyłączył się do akcji #grudzień_z_eli ? Pobraliście już listę? Jeśli nie, to zapraszam Was do przeczytania tego posta. Koniecznie zaglądnijcie, pobierzcie listę i przyłączcie się do naszej grudniowej zabawy! 🎄

Smacznego! Buziak! 😘

Fit cynamonki

Zapisz się na newsletter i odbierz

25
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Moni

Czy podpowiesz prosze jakiej wielkości mialas blaszke? Kiedys podobne poupychalam w za mala I sie nie dopiekły

Adrianna

Smak jest przepyszny, ale bardzo ciężko mi się pracowało z ciastem, dodałam prawie 100g mąki zanim udało mi się je wyrobić na tyle żeby odchodziło od dłoni. Wiesz może co mogłam zrobić źle? Użyłam 300g mali pszennej i 100g mąki owsianej. Myślisz, że to może przez mąkę owsianą? Całą resztę robiłam jak w przepisie.

Paulina

Najpyszniejsze cynamonki jakie jadłam przysięgam!!!! A robiłam już nie jeden raz 🙂 i byłam w szoku jak szybko ciasto się wyrobiło! No po prostu cuda, robiłam z podwójnej porcji a po 2 godzinach zostały 4 sztuki… narzeczony i rodzinka zachwyceni, a jeszcze widze się wieczorem z przyjaciółkami wiec one tez zobaczą jak smakuje niebo 🙂 Jestes mistrzynią Eli, któryś raz robię już coś z twojego przepisu i jeszcze nigdy się nie zawiodłam wszystko było cudowne!❤️❤️

Zosia

Czy zamiast masy cynamonowej mogę dodać dżem?

Karolina

Chciałabym wypróbować przepis, tylko pytanie czy mogę zastąpić suche drożdże świeżymi i ile wtedy powinno ich być? 🙂

Pauluś

Dwa razy więcej. robiłam i wychodzi idealnie

Julia

Będę robić koniecznie. Nie wiem jak to robisz, ale trafiasz w moje smaki w punkt. Takie smaki jak makarony, pad thai czy właśnie cynamonki są idealne dla mnie. A co to następnego przepisu to może właśnie coś z solonym karmelem? <3

She.s.Paulina

Zabieram się za robienie 😀 koleżanka wpada wieczorem, więc będą idealne! A co do zdjęć, wszystkie są przecudne, ale moje serce skradło te zdjęcie, gdzie polewasz je lukrem, aż ślinka cieknie 😀 🙂

Liwia

Też zrobiłam dziś cynamonki. Ciasto wyszło bardzo klejące więc dołożyłam jakieś 3 garści mąki podczas wyrabiania, ale pomimo tego są tak pyszne, że lukier to tylko i wyłącznie do dekoracji. Są idealne!

Ja

Surowe białko?

Ania

Eli, a jeżeli dodam zwykłe drożdże zamiast suchych to w jakiej ilości?

Barbara

7g suchych=2,50 dag świeżych drożdży
Czyli 1/4 kostki

Przeczytaj także:

Fit serniczki bananowe
Przepisy

Serniczki bananowe

Never work before breakfast. If you have to work before breakfast, eat your breakfast first. Jeżeli zamiast gofrów na śniadanie jem TO, to wiedz, że jest

Fit piernik z gruszkami
Przepisy

Fit piernik z gruszkami

Grudzień bez piernika? Nie ma opcji. Dziś przygotowałam dla Was przepis na obiecywany już wcześniej fit piernik z gruszkami. Tak jak w przypadku szarlotki: nie