Fit banoffee bez pieczenia

Dziś będzie coś absolutnie pysznego! Jedliście kiedyś prawdziwe banoffee pie? Słodki spód, warstwa ciągnącego się kremu o smaku toffi, banany i śmietanka kremówka? Aż mi ślinka poleciała, uwielbiam to ciasto. Dlatego postanowiłam stworzyć przepis na jego fit wersję. Przygotowałam dla Was fit banoffee bez pieczenia. Nie chciałam przesadzać z „odchudzaniem” tego ciasta, bo w jego przypadku zasada jest prosta: musi być słodko i każda warstwa musi smakować obłędnie. Pokochacie ten przepis! Fit banoffee bez pieczenia jest bardzo prostym do wykonania ciastem, a smak… komentarz zbędny, przekonacie się sami.

Banoffee pie

Mleczko kokosowe

Zapewne wiele z Was zapyta jakiego mleczka kokosowego najlepiej użyć w przepisie, aby ubiło się na sztywno. Powiem Wam szczerze, że z tymi mleczkami różnie bywa. Na pewno potrzebujemy tylko i wyłącznie stałą część mleczka kokosowego z puszki. Ja osobiście używam mleczka kokosowego Real Thai (zwykłego, nie light) – uważam, że najlepiej nadaje się do ubijania. Próbowałam też mleczko kokosowe z Lidla i również się sprawdza, lecz kilka razy nie ubiło mi się tak dobrze, jak chciałam. Pamiętajcie, aby mleczko było dobrze schłodzone! Najlepiej, aby postało kilka godzin w lodówce. Kolejnym patentem jest dodanie śmietan-fix’a do kokosowego kremu. Wiem, wiem… zaraz mnie tu ktoś zjedzie za to, że proponuję dodawanie takich produktów do „fit wypieków”. Proponuję, bo wszystko jest dla ludzi. Nikt nie robi takiego fit banoffe bez pieczenia codziennie, a taka ilość tego typu produktu nikomu nie zagrozi. 😊 To tylko moja propozycja, w szczególności dla osób które chcą zrobić to ciacho dla kogoś i zależy im zarówno na smaku jak i wyglądzie. Jeśli mleczko kokosowe nie będzie z Wami współpracować i ubijać się idealnie – mała saszetka (9 g) śmietan-fix rozwiąże sprawę! 😊

Banoffee pie

Tutaj musi się dużo dziać!

Cała kwintesencja tego ciasta polega na tym, że tutaj musi się dużo dziać! Nie miałam zamiaru aż za bardzo”odchudzać” tego ciasta. Można byłoby to zrobić i stworzyć takie „oszukane” fit banoffee, (chociażby poprzez korzystanie z nabiału zamiast mleczka kokosowego 😊) ale nie na tym mi zależało. Uwierzcie, że w moim przepisie każda warstwa jest przepyszna i praktycznie nie odstaje od oryginału! Klasyczną warstwę toffi zastąpiłam fit solonym karmelem – brzmi dobrze, prawda? Pssst… przypominam, że na moim blogu jest przepis na fit lody o smaku solonego karmelu. 😋 Kaloryczność mojego fit banoffee bez pieczenia jest jak najbardziej w porządku! 331 kcal w jednym kawałku, biorąc pod uwagę, że prawdziwe banoffee jest naprawdę bardzo kalorycznym ciastem to naprawdę super wynik! Poza tym w przepisie są same „zdrowe”, a zarazem łatwo dostępne składniki. No i nie potrzebujecie piekarnika, aby je przygotować! 😊 

Psssssst… umówmy się, że takie „oszukane” fit banoffee stworzę w wersji jednoporcjowego ciasta, które będzie pełnowartościowym posiłkiem! Śledźcie mojego bloga oraz Instagrama – postaram się niedługo coś dla Was wykombinować! 😊

Dobra, fit banoffee samo się nie zrobi. Zabieramy się do piecze… a nie, przecież żadnego pieczenia nie będzie! Zabieramy się do roboty, o! 😄

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA FORMĘ 21 CM

SPÓD:

  • 70 g płatków owsianych 
  • 70 g słonecznika
  • 70 g daktyli
  • 30 g masła orzechowego
  • ok. 20-25 g słodzidła (np. erytrol, ksylitol)

SOLONY KARMEL:

  • 180 g daktyli
  • 50 g masła orzechowego
  • odrobina soli (jeśli masło orzechowe jest bez dodatku soli)
  • kilka łyżek wody (do odpowiedniej konsystencji)

ŚMIETANKA KOKOSOWA:

  • 200-250 g stałej części mleczka kokosowego z puszki (polecam Real Thai)
  • słodzidło według uznania (u mnie ok. 40-50 g erytrolu)
  • opcjonalnie: śmietan-fix (pisałam o nim wyżej)

DODATKOWO:

  • 3 średnie banany
  • odrobina soku z cytryny
  • kakao (do posypania ciasta)
 

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD:

Daktyle zalać wrzątkiem. Pozostawić na ok. 5 minut, a następnie odsączyć z wody. Płatki owsiane połączyć ze słonecznikiem i zblednować. Dodać namoczone daktyle, masło orzechowe i całość dokładnie zblendować. Dla lepszego blendowania można dodać kilka łyżek wody. Spód foremki (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować dowolnym tłuszczem. Zblendowaną masę wyłożyć na spód formy. Całość wstawić do lodówki.

SOLONY KARMEL:

Daktyle zalać wrzątkiem. Pozostawić na ok. 5 minut, a następnie odsączyć z wody (wody nie wylewać). Zblendować je z masłem orzechowym oraz odrobiną soli. Dodać kilka łyżek wody (z daktyli), aby uzyskać odpowiednią konsystencję karmelu. Całość wyłożyć na spód ciasta. Banany pokroić w plastry oraz skropić odrobiną soku z cytryny. Ułożyć na solonym karmelu. Całość wstawić do lodówki.

ŚMIETANKA KOKOSOWA:

Mleczko kokosowe ubić ze słodzidłem. Opcjonalnie dodać śmietan-fix. Śmietankę przełożyć na całe ciasto, posypać kakao (najlepiej przy użyciu małego sitka) i wstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Fit banoffee bez pieczenia gotowe!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:

Jeden kawałek (z ośmiu) ma około 331 kcal (6,7 g białka/ 16,7 g tłuszczy/ 38,4 g węglowodanów)

To jak, kto planuje zrobić fit banoffee w najbliższym czasie? 😋
Jeśli podoba Wam się przepis dajcie znać w komentarzu! Będzie to dla mnie znak, aby tworzyć więcej pysznych fit słodkości! 😊

Czekam na Wasze zdjęcia. Dodawajcie je na swoje profile na Instagramie lub na InstaStory. Nie zapomnijcie dodać #jem_z_eli oraz mnie oznaczyć! 😊

Smacznego! Buziak!

Zapisz się na newsletter i odbierz

27
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Zuza

Cześć, czy słonecznik można zastąpić orzechami? Np. laskowymi?:)

Agata

Czy można czymś zastąpić daktyle? Chciałabym zrobić takie ciasto dla chłopaka ale niestety nie przepada za rodzynkami i daktylami :/

Weronika

To ciasto to istna rozkosz dla podniebienia
Pokochałam je i już wiem, że będzie u mnie stale gościć

Paula

Idealny przepis, bo mam wszystkie składniki w domu 😀 na pewno będzie pyszne, jutro robię!

Asia

Jak to podczas kwarantanny brakuje niektórych produktów, czy zamiast daktyli można użyć rodzynki?

Patrycja

Mleko koko zamiast sie ubic z gestego to sie zwarzylo..

Marta

Będzie na święta, wyglada obłędnie!

Marta

A czy śmietan fix można zastąpić żelatyna???

Monia

Jutro lece z tematem ✌️

Karolina

Zrobiłam, niebo w gębie, chociaż trochę blender nie dawał rady 🙁 no i przykleił mi się spod.. Wiesz może dlaczego?

Przeczytaj także:

masło orzechowe i dżem
Przepisy

Fit babeczki z solonym karmelem i dżemem

Niech ktoś mi powie, że zdrowe odżywianie jest nudne, niesmaczne, czasochłonne to… zrobię mu tę fit babeczkę z solonym karmelem i dżemem! Oho i nagle

Przepisy

Fit Raffaello z kaszy jaglanej

Mam sentyment do kaszy jaglanej (to brzmi trochę dziwnie). Pierwsze „fit ciasto” jakie zrobiłam to jagielnik, to znaczy… jakie próbowałam zrobić, ale o tym zaraz

Fit piernik z gruszkami
Przepisy

Fit piernik z gruszkami

Grudzień bez piernika? Nie ma opcji. Dziś przygotowałam dla Was przepis na obiecywany już wcześniej fit piernik z gruszkami. Tak jak w przypadku szarlotki: nie

Babeczki cytrynowe
Fit

Fit babeczki cytrynowe

Od kilku tygodni miałam ochotę na prosty, słodki i cytrynowy wypiek. Ten smak chodził za mną każdego dnia, więc postanowiłam wymyślić nowy przepis! Padło na fit