Gofry na śniadanie, obiad i kolacje. Kto się pisze na takie życie? Mówi się, że nie samym słodkim człowiek żyje (ja tam parę dni bym wyżyła), dlatego przygotowałam przepis na fit gofry wytrawne. Zakochacie się równie mocno jak w słodkiej, jaglano-bananowej wersji. To co? Śniadanie na słodko, na obiad gofry wytrawne, a na kolacje… oba?!
Uzależnienie
Przyznaję się bez bicia: Jestem uzależniona! A od kiedy zrobiłam gofry wytrawne to zdarza mi się jeść je dwa razy dziennie! Przyznaję się bez bicia #2: Jestem uzależniona bardzo! To mój totalny comfort food, a co najśmieszniejsze dopiero z czasem uświadomiłam sobie, że jako dziecko naprawdę jadłam ich dużo! Po pierwsze w każde wakacje jeździłam nad morze (czasem nawet parokrotnie w przeciągu kilku miesięcy), więc te nadmorskie goferki były codziennością. Do tego w moim rodzinnym mieście niedaleko mojego bloku była mała budka z goframi (kiedyś ja taką otworzę) i jadłam je bardzo często. No co ja zrobię, no nic nie zrobię. A nie czekajcie, zrobię dla Was gofry wytrawne, no tak!
Dodatki
Gofry wytrawne z jajkiem i boczusiem. Brzmi fajnie, co? U mnie co prawda bez boczusiu, ale prosciutto, awokado i pomidorki koktajlowe też robią robotę! Gofry same w sobie nie mają dużo kalorii, także śmiało można szaleć z dodatkami. Na śniadanie więcej białka i tłuszczy? Dodatkowe jajko, szynka, twaróg półtłusty (wymieszany z jogurtem naturalnym, szczypiorkiem i solą) w połączeniu z plastrami wędzonego łososia – mniam. Więcej węglowodanów? Gotowane bataty na wierzch, będą idealnie pasować do jajka i awokado! Niech Was poniesie wyobraźnia. Najlepiej jakby Was zaniosła aż do mnie z drugą porcją.
Ok, robimy!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 2 GOFRY:
- 1 duże jajko
- 40 g mąki ryżowej (można zastąpić inną np. jaglaną, gryczaną kukurydzianą, owsianą)
- 50 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia, ulubione przyprawy ( polecam: oregano, sól, pieprz, bazylia, czosnek)
- odrobina wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki razem zmiksować, wylać na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem gofrownicę. Piec około 8 minut (lub dłużej). Ja na swojej gofrownicy (MPM MGO-13) piekę na maksymalnej mocy – wtedy wychodzą najbardziej chrupiące, lecz dużo zależy od gofrownicy.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
2 gofry (bez dodatków) mają około 238 kcal (11 g białka/ 6 g tłuszczy/ 35 g węglowodanów).
Kocham je całym sercem i nie zbiera się na to, abym kochać przestała. Żeby życie miało smaczek raz fit gofry wytrawne… raz słodkie. O rany, głodna nie jestem sobą. Idę jeść – chyba wiecie co. 😋
Niech ten przepis idzie w świat! Ja zadbałam o Wasze brzuszki, a Wy zadbajcie o to, aby na instagramie pod hashtagiem #jem_z_eli było mnóstwo gofrów! Czekam na Wasze zdjęcia! 🙂
KURWA_BOBER
Dziękuję Ci za te niskokaloryczne gofry!
Na stałe trafia do mojego menu 🙂
Przepis super się sprawdza. Gofry pyszne, u mnie króluje mąką gryczana i owsiana.
Ważne by mieć gofrownicę o dużej mocy.
Ile można przechowywać takie gofry?
Przepyszne ! Zrobiłam dla siebie, zasmakowało i całej rodzince trzeba było dorabiać – takie pyszności ❤️
szkoda, że nie mam gofrownicy ;( w tosterze raczej się nie upieką ;( a można z tego przepisu zrobić placuszki i smażyć na patelni?
powinny wyjść! 🙂
Zrobiłam z pasta z awokado, pomidorem, rukolą, oliwkami. Polecam to połączenie
Mega połączenie! Mniam!
Jejku pierwszy raz robiłam i wyszły pyszne ❤️❤️❤️❤️
Bardzo się cieszę! Na zdrowie <3
Czekam na Twoją budkę z goframi!
A przepis na pewno wypróbuję, jak wrócę do domu, bo na razie niechciana abstynencja z powodu braku gofrownicy
Kiedyś otworzę! Obiecuję! <3 a póki co czekam na Twoje goferki 🙂
Troszkę zmodyfikowałam przepis i wyszły na słodko o podobnej kaloryczności!
zamiast jogurtu naturalnego dałam proteinowy bananowy bez cukru (z biedronki)
i nie dawałam przypraw.
Wyszły pyszne!
Ekstra!