Babka wielkanocna

Babko, babko udaj się, bo jak nie, to Cię zjem! Czy Wy też mówiliście tak w piaskownicy podczas stawiania babek z piasku? Tak mi się przypomniało w związku z dzisiejszym przepisem. Przed nami Święta Wielkanocne, a więc obowiązkowo na stole musi pojawić się Babka wielkanocna! Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego wypieku. I spokojnie, nie musicie wypowiadać żadnych rymowanek w trakcie przygotowywania! Przepis na babkę mam od mojej mamy, jest banalnie prosty, na pewno się uda i będziecie mogli cieszyć się jej pysznym smakiem!

Babka wielkanocna

Wypieki wielkanocne

Nie jestem największą fanką wielkanocnego jedzenia. W sensie… nie czekam na nie tak, jak na to w Święta Bożego Narodzenia. 😃 Na szczęście jest babka wielkanocna, którą uwielbiam! Niby nic wielkiego, prosty wypiek, ale każdego roku smakuje tak samo wspaniale! Poza babką u mnie w domu nie robi się żadnych innych, specjalnych wypieków. Wiem, że w wielu domach jest też mazurek. U mnie się nie robi, ale ja osobiście nie jestem jakąś największą fanką. Mogę zjeść kawałek, ale na tym koniec. 😃

Jestem ciekawa jak to wygląda u Was. Jakie wypieki wielkanocne znajdują się na Waszych stołach? 😊

Babka wielkanocna

Majonez

Tak, dobrze widzicie, w przepisie jest majonez! Proszę się go nie bać, nie jest wyczuwalny. Nigdy nie zapomnę mojego zdziwienia, gdy pierwszy raz zobaczyłam, że mama dodaje majonezu* do mojej ukochanej, słodkiej babki wielkanocnej! Powiedziała, że dodaje się po to, aby babka była wilgotna. I faktycznie tak jest! Babka wielkanocna z tego przepisu zawsze jest delikatna, słodka i wilgotna! Tak że nie macie się co obawiać, żadnego majonezowego posmaku nie będzie. 😃

*Dodam, że gdy byłam młodsza nienawidziłam majonezu. Dziwne czasy. 😃

Ok, czas na przepis na babkę wielkanocną!

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA JEDNĄ BABKĘ

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 85 g)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 85 g)
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 165 g)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu cytrynowego
  • ok. 4-5 łyżek majonezu
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia i zamieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do małej miseczki, a białka ubić na sztywną pianę w oddzielnej misce. Gdy piana będzie już sztywna stopniowo dodawać cukier zwykły i wanilinowy cały czas miksując (do momentu aż piana będzie mieć jednolitą konsystencję). Następnie dodawać stopniowo żółtka i miksować do momentu połączenia składników. Odłożyć mikser, przygotowane mąki z proszkiem do pieczenia dodać do białek i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać majonez i aromat cytrynowy i ponownie dokładnie wymieszać łyżką. Formę na babkę wysmarować masłem i przelać przygotowaną masę. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). 

Babka wielkanocna gotowa! 💛 Na wierzch obowiązkowo cukier puder, polewa czekoladową lub lukier! Co tylko lubicie. 😊

Jak widzicie przepis jest banalnie prosty! Koniecznie przetestujcie go na Święta. Gwarantuję, że Babka posmakuje wszystkim i zniknie w mgnieniu oka!

Babka na Wielkanoc

Nie mogę się doczekać aż babki wylądują na Waszych stołach wielkanocnych! Mam nadzieję, że zdążycie zrobić jakieś zdjęcie! Wysyłajcie mi je w wiadomościach prywatnych na Instagramie lub dodawajcie na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak), aby nic mi nie umknęło! 😊

Smacznego i Wesołych Świąt! 💛

Zapisz się na newsletter i odbierz

4
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Klaudia

Czy składniki do babki trzeba wyjąć z lodówki wcześniej ?

Daria

hej Eli ☺️ chce wypróbować Twój przepis, ale nigdy nie dawałam majonezu do ciasta i tak się zastanawiam jaki dać najlepiej? z góry dziękuję za pomoc!

Przeczytaj także:

Szparagi
Klasyczne

Szparagi w cieście francuskim

Yes! Mamy to! Mamy ciepełko, słońce iii… masę sezonowych owoców i warzyw! Wiem, że to dopiero początek i wszystko się rozkręca, ale ja już od

Banoffee pie
Przepisy

Fit banoffee bez pieczenia

Dziś będzie coś absolutnie pysznego! Jedliście kiedyś prawdziwe banoffee pie? Słodki spód, warstwa ciągnącego się kremu o smaku toffi, banany i śmietanka kremówka? Aż mi

kinder country
Fit

Fit jednoporcjowe ciasto à la „Kinder Country”

Pokochaliście ostatni przepis na ciasto Kinder Country! Cały czas oznaczacie mnie na Instagramie na zdjęciach Waszych wykonań, które wyglądają rewelacyjnie i na maksa smakowicie. No