Gofry jaglano-bananowe

Nie wyobrażam sobie, aby mój pierwszy przepis tutaj był inny. Jeżeli ktoś kiedyś poprosi Cię o podanie definicji miłości i związku idealnego odpowiedz mu: Eli i Gofry.

Zdrowe gofry

A teraz przyznawać się: Kto wcinał za dzieciaka chrupiące gofry nad morzem, no kto?! Najlepsze były z bitą śmietaną i truskawkami albo po prostu z cukrem pudrem. To będzie pierwsza rzecz jaką zjem, gdy przyjadę do Trójmiasta, ale póki co zajadam się moimi i broń Boże nie narzekam!

Fit gofry

„Dieta” to styl życia, a mój styl życia to gofry i nie mam zamiaru tego zmieniać. Po prostu dopasowałam składniki tak, aby móc codziennie się nimi zajadać. Wstawiam dziś przepis na moją ulubioną wersję. Chrupiące GOFRY JAGLANO-BANANOWE. Są bez glutenu, bez cukru oraz bez laktozy. Do dzieła!

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA 3 GOFRY:

  • 2 jajka
  • 40 g mąki jaglanej
  • 20 g odżywki białkowej (można pominąć i dodać więcej mąki   i słodzidła tj. ksylitol, erytrol, stewia)
  • mały banan
  • łyżeczka masła klarowanego
  • łyżeczka chia, proszku do pieczenia oraz cynamonu
  • ok. 50 g (lub odrobinę więcej) mleka roślinnego lub wody

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki razem zmiksować, wylać na rozgrzaną i wysmarowaną olejem kokosowym gofrownicę. Piec około 7/8 minut. Ja na swojej gofrownicy (MPM MGO-13) piekę 4 minuty na średniej mocy, a pozostałe 3/4 minuty na maksymalnej – wtedy wychodzą najbardziej chrupiące, lecz dużo zależy od gofrownicy.

Gotowe!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
3 gofry (bez dodatków) mają około 480 kcal (31 g białka/ 15 g tłuszczy/ 53 g węglowodanów)

Co do mojej gofrownicy MPM MGO-13: Jest świetna! Gofry wychodzą mi zawsze, a uwierzcie, że robię je (za)często. Z mojego polecenia kupiło ją już kilkanaście, a może i kilkadziesiąt osób i nie spotkałam się z ani jedną negatywną opinią. Polecam z całego serca! :)

Czekam na Wasze zdjęcia gofrów. Tych z przepisu i tych z nad morza też!

P.S. Robisz je na własną odpowiedzialność! Nie przyjmuję żadnych skarg dotyczących uzależnienia się od nich. Moja historia jest prosta. Dostałam gofrownicę, zakochałam się i jak powiedziałam, tak zrobiłam…

20
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
madzia

Jaka Mąka zamiast jaglanej? 🙂

Natalia

Hejka, gofry oczywiście przepyszne, robię je już któryś raz, ale mam pytanko
Ile waży mniej więcej twój jeden gofr, mój to około 40g ale po przeliczeniu kalorii (bo robie bez odżywki białkowej) wychodzi mi że moje mają około 200 kalorii mniej. 3 sztuki to około 240 kalorii. Czy to jest możliwe czy jakość źle liczę? XD
Chciałabym wiedzieć, bo robie je dosyć często ❤❤

Eliza

Wypróbuję w niedziele i dam znać, jak smakują mi i mojemu chłopakowi :)).
Ale wyglądają przepysznie!!!

P.S. Piękne masz imię :))

Ewelina

Czy moge dodać jedno jajko?

Magdola

Robiłam, ale niestety przyklejamy mi się do gofrownicy i wyszły dwuwarstwowe – w smaku super. Resztę ciasta usmażyłam na patelni i tez były spoko placki
Nie poddaje się dziś podejmę próbę nr 2

Ola

Nigdy nie spotkałam osoby, która tak kocha gofry.Jeseś tak pozytywnie nastawiona i niesiesz tyle uśmiech każdego dnia, że aż niemożliwe. Dziękuję, że jesteś. Wspaniały blog.

Jak czerpać radość z życia? • Eli Nowak

[…] obowiązuje jedną porcję gofrów (klik po przepis). Teraz chyba nie zawahasz się go […]

Wiki

Ile kcal mają takie goferki?

Magda

Myślisz że w piekarniku też wyjdą?

Maalinka

Jutro testuję!!!:) dzięki za przepis

Przeczytaj także:

Fit ciasto dyniowe
Przepisy

Fit ciasto dyniowe z kremem z ricotty

Osoby, które widziały listę rzeczy, które trzeba zrobić jesienią wiedziały, że ten przepis pojawi się tutaj bardzo szybko. Dziś mam dla Was fit ciasto dyniowe

Przepisy

Przepis na wytrawną tartę

Czas na kolejny obiad! Dzisiaj w ruch pójdzie piekarnik, ale spokojne, bez obaw, nie ma przy tym dużo roboty. Przepis na wytrawną tartę jest naprawdę

Jesień
Przepisy

Smaki jesieni. Trzy przepisy

Po takiej dawce słońca, energii, ciepłych wieczorach, letnich owoców i warzyw uroczyście oświadczam: Jesień, come to mami, jestem gotowa! Jestem gotowa na grube swetry, na