Wegański makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

O rany, trochę mnie tu nie było. Musicie mi wybaczyć tę nieobecność. Sporo się u mnie działo w życiu prywatnym (a zresztą nadal się dzieje!). Jednak mam nadzieję, że pomalutku uda mi się wrócić do systematycznego blogowania. Na dobry początek przygotowałam dla Was przepis na prosty i zdrowy obiad. Jest to wegański makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Ostatnio na Instagramie poprosiłam Was o wypisanie przepisów jakich potrzebujecie. Jednymi z najczęstszych odpowiedzi były: wegańskie obiady, makarony i czerwona fasola. No to proszę bardzo! Dzisiejszy przepis dokładnie taki jest.

Wegański obiad

Dwa rozwiązania

Jak już wspominałam przepis jest naprawdę prosty. Nie odkryłam Ameryki. Połączyłam kilka podstawowych produktów, aby obiad zawierał wszystkie niezbędne makroskładniki, sporą porcję warzyw, no i oczywiście był pyszny! 😊 Przepis na wegański makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym można modyfikować i dostosować do siebie. Jedną z moich innych propozycji jest wrap. Wystarczy zawinąć farsz w placek, podsmażyć go na patelni i gotowe! Wrapy to świetne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać obiad na wynos do lunchboxa! 😊 Dieta musi mieć urozmaicona, dlatego pamiętajcie: żeby życie miało smaczek raz makaron raz… wrapik (zero rymu, żenada totalna, pardon nie jestem w formie! 😅).

Którą wersję wybieracie? Makaron czy wrap? 😊

Weganski obiad

Tajemniczy składnik

Początkowo w przepisie miałam użyć passaty pomidorowej, która jako zamiennik „tego” składnika jak najbardziej się nada! Jednak zachęcam Was do wykorzystania tego konkretnego produktu, którego użyłam w przepisie. Mowa tu o paście z suszonymi pomidorami i żurawiną. Ja polecam Wam pastę warzywną z suszonymi pomidorami i żurawiną z firmy Wawrzyniec – dostaniecie ją na pewno w Lidlu, Carrefourze i Tesco (pssst… a tak swoją drogą muszę odświeżyć wpis o tym co kupuję w Lidlu i co kupuję Biedronce, bo trochę na pewno się zmieni! 😊). Jest naprawdę pyszna! Wiem, że w Lidlu są też z firmy MY BEST VEGGIE. Jednak jeśli macie jakieś inne, swoje ulubione to śmiało możecie z nich skorzystać. Ostatnio w Lidlu kupiłam też pastę z suszonych pomidorów i słonecznika – również była pyszna.

Oprócz dodania takiej pasty do tego przepisu oczywiście możecie używać jej do smarowania kanapek. Polecam Wam połączenie serka wiejskiego lub twarożku grani z tą pastą. Jestem uzależniona od tego połączenia! 😋

Suszone pomidory

Pasta której użyłam w przepisie

Dobra, czas na obiad. Robimy wegański makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym! 😊

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:

  • 125 g czerwonej fasoli (waga po odsączeniu, 1/2 puszki)
  • 50 g makaronu
  • 40 g pasty z suszonymi pomidorami (lub passaty pomidorowej)
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 opakowania pomidorów z puszki
  • przyprawy: sól, słodka papryka czerwona, bazylia, oregano, pieprz 
  • dodatkowo: kukurydza

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować. Cukinię i paprykę pokroić na małe kawałki, wrzucić na patelnię, podlać odrobiną wody i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż woda wchłonie, a warzywa zmiękną. Następnie dodać pomidory z puszki. Fasolą odsączyć z zalewy, przepłukać pod zimną wodą i dodać na patelnię. Dodać pastę z suszonymi pomidorami. Przyprawić ulubionym przyprawami, dokładnie wymieszać i zostawić na patelni na małym ogniu na ok. 5-10 minut. Na koniec dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Do całej potrawy na patelnię można dodać kukurydzę oraz wymieszać ją z resztą. 

Gotowe!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Porcja ma około 466 kcal (21,6 g białka/ 10,2 g tłuszczy/ 72 g węglowodanów)

Czerwona fasola

Proste, prawda? 😊

Pamiętajcie, że wegański makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym możecie zamienić na wrapy! 😋 Poza tym w łatwy sposób możecie podmieniać produkty, manipulować kalorycznością poprzez dodawanie większej lub mniejszej ilości składników.

Mam nadzieję, że podoba Wam się ten wegański przepis. Czekam na Wasze zdjęcia! Dodawajcie je na swoje Instagramy lub na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie na nich oznaczyć i dodać #jem_z_eli 😊

Smacznego! Buziaki! 😘

Zapisz się na newsletter i odbierz

2
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Werka

Taka duża porcja, a tak mało kalorii! No Eli…chyba mnie namówiłaś

Przeczytaj także:

Szparagi
Klasyczne

Szparagi w cieście francuskim

Yes! Mamy to! Mamy ciepełko, słońce iii… masę sezonowych owoców i warzyw! Wiem, że to dopiero początek i wszystko się rozkręca, ale ja już od

Ciastka dyniowe
Przepisy

Fit ciastka dyniowe

Były już zdrowe ciasteczka owsiane z bananem, ciastka marchewkowe, więc teraz czas na… fit ciastka dyniowe. Jak zwykle ilość składników powala! Jest ich „aż” cztery

masło orzechowe i dżem
Przepisy

Fit babeczki z solonym karmelem i dżemem

Niech ktoś mi powie, że zdrowe odżywianie jest nudne, niesmaczne, czasochłonne to… zrobię mu tę fit babeczkę z solonym karmelem i dżemem! Oho i nagle

Fit jagielnik
Przepisy

Fit jagielnik czekoladowy

O tym, że moje pierwsze w życiu podejście do fit jagielnika nie było zbytnio udane mogliście już przeczytać w przepisie na fit raffaello 😁 Dobrych parę