Znowu dynia… Musicie mi wybaczyć, ale jesień rządzi się swoimi (dyniowymi) prawami. Dzisiaj wykorzystałam ją do zrobienia zapiekanki. Dodatkowo miałam sporo jabłek, ryż i od razu wpadł mi do głowy pomysł na ten przepis. Fit zapiekanka na słodko! Cieplutka i szybka w wykonaniu – czy to nie brzmi fajnie? Jest to naprawdę prosty przepis z podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Wyjdą z niego dwie porcje, więc jest to idealny pomysł na kolację i przy okazji posiłek na drugi dzień do szkoły lub pracy. Na zimno smakuje równie pysznie, ale jeżeli macie możliwość odgrzania to szczerze polecam! W taką pogodę ciepłe posiłki docenia się o wiele bardziej…
Smak dzieciństwa
Ryż na mleku z jabłkami, cynamonem i cukrem. Czy to też Wasz smak dzieciństwa? Co jedliście za dzieciaka? Jest kilka smaków, które uwielbiam odtwarzać, bo kojarzą mi się z beztroską, spokojem, zabawą i wszystkim, co najlepsze! Ryż z truskawkami i śmietaną, płatki na mleku, naleśniki z serem i dżemem, kaszka manna z syropem malinowym, pierogi i chałka z masłem – moje smaki dzieciństwa. Uwielbiam wracać do rodzinnego domu i zajadać się jedzeniem, które przygotuje dla mnie mama czy babcia (no ok, płatki podkradam bratu i robię sobie sama ). Jest tego o wiele więcej, ale nie będę się tutaj rozpisywać na ten temat, bo już mi ślinka cieknie. W zdrowym odżywianiu najlepsze jest to, że bez problemu można stworzyć potrawę, która przypomina te najlepsze smaki. No i oczywiście: zdrowe = zdroworozsądkowe. W każdej diecie znajdzie się miejsce na wszystko, pierogi i chałkę z masłem też, bo przecież… dieta to nie kara!
Przepis, który robi się sam
Ryż tylko do obiadów? Nic bardziej mylnego! Fit zapiekanka z ryżem na słodko jest naprawdę pyszna, prosta w wykonaniu, a wszystkie składniki są dostępne w praktycznie każdym sklepie. Ugotować ryż, wszystko razem wymieszać i zapiec… To jest po prostu jeden z tych przepisów, który robi się sam. Wiecie, że oprócz dawania Wam różnych pomysłów na to, co jeść, chcę Was też nauczyć zdrowego odżywiania. Zapiekanka składa się głównie z węglowodanów oraz tłuszczy. Ilość białka jest zbyt mała, aby mówić o pełnowartościowym posiłku. Dlatego idealnym rozwiązaniem będzie zjedzenie do niej np. skyru, twarogu lub serka wiejskiego. Przedstawię Wam jak wygląda plan! Robicie zapiekankę wieczorem. Na kolację zajadać połowę z ulubionym jogurtem (może skyr połączony ze słodzidłem i zblendowany z odrobiną malinami? ). Drugą część zabieracie razem z jogurtem do szkoły lub pracy (tym razem może serek wiejski połączony z odrobiną odżywki białkowej? ). Umowa stoi? Parę minut roboty, a Wasze brzuszki będą na maksa szczęśliwe, obiecuję!
No to działamy!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 100 g ryżu
- 1 jabłko
- ok. 100 g dyni
- 1 jajko
- 50 g mleczka kokosowego (polecam Real Thai, można zastąpić zwykłym mlekiem, wtedy polecam dodać więcej słodzidła)
- łyżeczka masła klarowanego
- cynamon, słodzidło (według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kosteczkę jabłko oraz dynię. Dodać cynamon, słodzidło oraz 2 łyżki wody i smażyć do momentu, aż delikatnie zmiękną. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany ryż, dynię oraz jabłka. Dodać więcej cynamonu i słodzidła (według uznania) i wszystko dokładnie wymieszać. W osobnej misce zmiksować jajko, mleczko kokosowe oraz 2 lub 3 łyżki słodzidła. Jajeczną masę wylać na ryż. Piec około 30/35 minut w 180 stopniach.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
1 porcja (bez dodatków) mają około 330 kcal (8 g białka/ 10 g tłuszczy/ 52 g węglowodanów)
Proste, prawda? Choć na chwilę można wrócić do smaków dzieciństwa. Mam nadzieję, że wypróbujecie! Jak zdążyliście zauważyć większość moich przepisów jest bardzo uniwersalna. Ilość składników możecie dopasować pod siebie. Więcej jabłka, porcja orzechów, gruszki zamiast dyni? Proszę bardzo!
Czekam na Wasze wykonania! Jeżeli dodajecie zdjęcie na Instagrama pamiętajcie, aby mnie na nim oznaczyć i dodać hashtag #jem_z_eli Cały czas obserwuję Wasze przysmaki i przyznaję z ręką na sercu… robicie to dobrze!
Smacznego!
Jesz bułki pszenne?
Hmm… jedna porcja to 330 kcal, a ta cała zapiekanka to dwie porcje?
Tak 🙂 Jest napisane w przepisie. 🙂
Moje smaki dzieciństwa… zdecydowanie ryż z jabłkami, ciastka z marmoladą, pierogi z truskawkami, pomidorowa z ryżem, kopytka z cebulką i kiełbasą. Dużo by jeszcze wymieniać haha ❤️
Ciastka z marmoladą! <3 haha to prawda, ja też mogłabym wymieniać i wymieniać!
Ojjj czekałam na ten przepis! Będzie pysznie! A co do smaków dzieciństwa… kluski na parze! Wtedy już miałam w pewnym momenci ich dość bo babci jak powiedziało się ze smakuje to były co dwa dni! Haha ale teraz tak bardzo bym do nich powróciła! Może wyczarujesz nam na nie jakiś sprawdzony przepis? 🙂 kasza manna z sokiem to również u mnie było albo zawsze z bratem kisiel plus sypalismy na niego kakao nesquick! Haha było pyyysznie! Z dzieciństwa tez wspominam autorska kanapkę: biały chlebek masełko cukier (i uwaga) płatki corn flakes! Brzmi komicznie ale smakuje super! Hihi
Czekam aż wypróbujesz! 🙂 Kluski na parze? Może kiedyś zrobię! A póki co wypróbuj może przepisu na kopytka ze szpinakiem – są pyszne 🙂
Smak dzieciństwa? Zdecydowanie starte jabłko z marchewką <3
A za ta zapiekankę trzeba będzie się zabrać jak najszybciej 😉
Ojej faktycznie! Babcia mi zawsze ścierała! 🙂 Czekam aż wypróbujesz przepis! Buziaki 🙂
Aaaa.. Super. ❤️ Moje smaki dzieciństwa to dumle!!! Ever. I jeszcze oponki.
O rany tak! Dumle to miłość!