U mnie w domu nie ma Świąt, urodzin i innych okazji bez… sałatek! Jeszcze kilka lat temu nie jadłam ich w ogóle. Głównie przez to, że nie lubiłam smaku majonezu (dziwne, wiem). Teraz sporo się zmieniło, ale i tak jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o sałatki. Dziś przygotowałam dla Was przepis na moją ulubioną, którą zjadam w ogromnych ilościach, gdy jest na stole. Jest to sałatka z brokułem i tortellini! Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, czy na Sylwestra. Poza tym mam dla Was kod zniżkowy na sprzęt, który pozwoli zachować smak sałatek i innych potraw na dłużej!
Ulubiona sałatka
Jestem ciekawa jaka jest Wasza ulubiona sałatka? Team gyros, a może jarzynowa? Bo to chyba takie dwa klasyki, prawda? 😃
Jak już wspominałam ja nigdy nie byłam „sałatkowa”. Nie pamiętam dnia, w którym mi się to odmieniło, ale jestem pewna, że jadłam wtedy sałatkę z makaronem. Kocham sałatki, w których jest makaron. Dlatego tak bardzo smakuje mi sałatka z brokułem i tortellini. Bez zawahania mówię, że jest to moja ulubiona sałatka! 😊 Chyba najbardziej lubię w niej to, że jest taka „lekka” i nie dodaje się do niej połowy słoika majonezu. Koniecznie musicie ją przetestować! Pokochacie jej smak!
Zachowanie smaku na dłużej
A jak już jesteśmy przy smaku to warto wspomnieć o sposobie, który pozwala zachować ten smak na dłużej! Mowa o pakowaniu próżniowym. 😊
Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie to wiecie, że jestem fanką systemu próżniowego z marki Bosch, którego używam już od roku. Na czym polega system próżniowy? Chodzi o to, aby odessać powietrze z pojemników/woreczków, dzięki czemu żadne grzyby, pleśni, czy bakterie nie mają prawa się tam rozwijać. Pozwala to zachować świeżość i smak potraw/produktów na dłużej! A teraz, w okresie świątecznym, gdy jedzenia jest sporo jest to naprawdę pomocne. Kto nie chciałby zachować smaku pierożków na dłużej? 😋
Jest to rewelacyjny sprzęt. Możemy lepiej zorganizować się w kuchni poprzez gotowanie posiłków na kilka dni do przodu (i one naprawdę świetnie smakują) i przede wszystkim nie marnujemy jedzenia! Chodźcie na mojego Instagrama i przeglądnijcie wyróżnione relacje – mam aż trzy, w których opowiadam o systemie próżniowym.
Nie macie pomysłu na prezent dla kogoś bliskiego albo dla siebie? ☺️ To teraz wchodzę ja, cała na biało! Z kodem zniżkowym na system próżniowy! Kod to „PROMO-2021-ELIZA” i działa do 31.12.2021! 😊
Link do systemu próżniowego w różnych zestawach znajdziecie tutaj: KLIK!
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- 250 g tortellini*
- jeden brokuł
- 300-400 g pieczarek
- ok. 500 g kurczaka
- ok. 4-5 łyżek majonezu
- 2 łyżki oliwy do zamarynowania mięsa + oliwa do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- opcjonalnie: pestki słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
CAŁOŚĆ:
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie do kurczaka i oliwie, a następnie usmażyć. Pieczarki obrać, pokroić na drobno i podsmażyć do momentu aż odparuje cała woda. Brokuła i tortellini ugotować. Do miski dodać ugotowane tortellini, brokuł, usmażonego kurczaka, pieczarki, majonez, pestki słonecznika (opcjonalnie, najlepiej podprażone) oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
*Polecam tortellini z Biedronki z serem ricotta i szpinakiem. Opcjonalnie można użyć zwykłego makaronu.
Jak Wam się podoba przepis? Koniecznie musicie go przetestować! Moja miłość do tej sałatki jest ogromna i bardzo chciałabym, aby więcej osób ją spróbowało!
I pamiętajcie o kodzie na system próżniowy! Kod to „PROMO-2021-ELIZA” i działa do 31.12.2021! Polecam z całego serca! 😊 Link do strony tutaj: KLIK!
Posta powstał we wspólpracy z marką Bosch. ❤️
Dodaj komentarz