Dzisiejszym przepisem chcę przywołać wiosnę! Za oknami raz jest, raz jej nie ma, więc pomyślałam, że zadbam o to, aby przynajmniej była na talerzu. Przygotowałam przepis na pyszne zielone risotto! Robi się je naprawdę ekspresowo, można kombinować z różnymi składnikami według własnych smaków i potrzeb. Jeśli kończą Wam się pomysły na zdrowe i sycące obiady, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Dodatki
Przepis na zielone risotto jest bez mięsa, ale pamiętajcie, że zawsze możecie dostosować go pod siebie! Zamiast mozzarelli light w kulce możecie dodać kurczaka, krewetki lub wędzone tofu. Wystarczy je najpierw usmażyć na patelni, a później dodać pozostałe składniki. 😊
To samo jeśli chodzi o zielone dodatki – nie musicie ograniczać się do mojej propozycji. Ja postawiłam na brokuł i fasolkę szparagową, ale super dodatkami będą też: szparagi, szpinak, groszek lub cukinia. Zresztą, jak dodacie warzyw w innym kolorze też będzie super, w końcu wiosna to bardzo kolorowa pora roku, prawda? 😊 Śmiało możecie potraktować ten przepis jako „czyszczenie lodówki” z warzyw. 😃
Pomysł na obiad
Kilka dni temu zrobiłam ankietę na Instagramie odnośnie tego jaki przepis ma pojawić się jako pierwszy na blogu: pieczona owsianka, czy zielone risotto. Jak możecie się domyślić wygrało zielone risotto (spokojnie, pyszna owsianeczka też będzie! 😃). Wiem, że wiele z Was bardzo często nie ma pomysłu na obiad. Zdarza się, że wysyłacie mi prośby, abym Was czymś zainspirowała. Staram się robić to na bieżąco na InstaStory (polecam śledzić mnie na Instagramie), czy też tutaj na blogu. 😊
Pamiętajcie, że stworzyłam e-booka, w którym znajdziecie 58 fit przepisów na zdrowe obiady! Nieskromnie przyznam, że jest świetny. 😃 Bardzo Wam go polecam!
Dobra, czas na obiad! Robimy zielone risotto!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:
CAŁOŚĆ:
- 50 g ryżu
- 1/2 brokuła
- 200 g fasolki szparagowej
- 1/2 mozzarelli light w kulce
- 150 g bulionu*
- 10 g masła
- 10 g grana padano lub parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
PRZYGOTOWANIE:
CAŁOŚĆ:
Ryż, brokuł i fasolkę szparagową ugotować. Przygotować bulion. Na patelnię dodać ugotowany ryż, brokuł, fasolkę szparagową, całość zalać bulionem, doprawić do smaku (np. sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią) i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach, gdy bulion wsiąknie, dodać masło, poszarpaną na drobne kawałki mozzarellę light w kulce i ponownie wymieszać. Potrzymać na patelni przez kilka minut, dodać połowę porcji grana padano lub parmezanu i ewentualnie ponownie doprawić do smaku. Przełożyć na talerze. Całość posypać pozostałą porcją grana padano lub parmezanem.
*Bulion można przygotować z kostki lub ze słoiczka.
Zdrowy i pyszny obiad gotowy!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Zielone risotto ma około 461 kcal (25 g białka/ 17 g tłuszczy/ 52 g węglowodanów)
Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba! Czekam aż go przetestujecie. Myślę, że dzięki temu przywołacie wiosnę! 😃
Koniecznie zróbcie zdjęcia Waszych kolorowych talerzy i pochwalcie się efektami! Dodawajcie fotki na swoje InstaStory (nie zapomnijcie mnie oznaczyć – @elinowak 😊) lub wysyłajcie mi je w wiadomościach prywatnych!
Smacznego! 💚
Dodaj komentarz