Dzisiaj będzie ciasto. Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe! Widzicie.. O czekoladzie wypisuje i nie czuje, że rymuje. Dobra, stop! Przepisów na zdrowe brownie jest sporo i można je zrobić na wiele sposobów, ale ja mam swoją ulubioną wersję. Najlepsza konsystencja, a do tego pyszny, słodki smak. Dzisiaj mam dla Was przepis na fit brownie z batatów! To jest to brownie, które zawsze (no ok, na zmianę z chlebkiem bananowym) biorę ze sobą w góry. 😊
Brownie z fasoli, z cukinii, a może z pomidora?
Zabawne, że takie ciasto jak brownie, które kojarzy się z toną kalorii, hektolitrami czekolady i totalnie „niefit” wypiekiem można zrobić z warzyw. Chyba najbardziej popularne jest brownie z czerwonej fasolii. Ja osobiście je bardzo lubię, ale batat i tak wygrywa. Brownie z cukinii, z buraka, z pomidora – też można! Dajcie znać, które próbowaliście! Bo o tym jakie kolejne wypróbujecie nie musicie pisać. Brownie z batatów… wiem, wiem.
Frytki czy ciasto?
Czy kogoś w ogóle dziwi, że robię ciasto z ziemniaków? No dobra, słodkich ziemniaków. O rany, jak ja kocham bataty! To takie genialne warzywo. Zarówno do obiadów w postaci frytek, czy też w formie przepysznej zupy krem (z mlekiem kokosowym i ostrymi przyprawami, mniam). Jednak ja jestem największą fanką batatów na słodko, a w szczególności w czekoladowej wersji. W ogóle umówmy się: Jestem fanką czekoladowej wersji wszystkiego. Gdy coś jest czekoladowe, słodkie i przy okazji zdrowe – jestem kupiona. W dodatku przepis na brownie jest banalnie prosty… to znaczy jest jeden mały haczyk. Ciężko jest się powstrzymać, aby nie wyjeść całej masy przed upieczeniem! Swoją drogą czekoladowy krem z batatów to też super sprawa, ale dziś robimy ciasto!
Dobra księżniczki, szable (miksery) w dłoń i do dzieła!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA MAŁĄ KEKSÓWKĘ
- 340 g batatów
- 80 g daktyli
- 2 jajka
- 50 g kakao
- 40 g mąki ryżowej
- 40 g czekoladowej odżywki białkowej*
- słodzidło według uznania (u mnie ok. 4 łyżki eytrytolu)
PRZYGOTOWANIE
Batata ugotować tak, aby był miękki. Daktyle namoczyć we wrzątku parę minut i odsączyć z wody. Wszystkie składniki dokładnie razem zblendować, przelać do prostokątnej małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można dodać ulubione owoce lub inne dodatki. Piec około godziny w 180 stopniach. Najlepiej smakuje po paru godzinach w lodówce.
*Zamiast odżywki białkowej można dodać więcej kakao, mąki oraz słodzidła.
Gotowe!
Chyba wiecie czym wysmarować brownie, prawda? Masło z nerkowców będzie pasowało idealnie. Zarówno masełko i jak i odżywkę białkową możecie kupić na stronie Olimp Sport Nutrition. Pamiętajcie, że na wszystkie produkty dostępne na stronie macie -20% z kodem „elinowak”
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Całe ciasto ma około 1109 kcal (57 g białka/ 21 g tłuszczy/ 173 g węglowodanów)
All you need is love. But a little brownie now and then doesn't hurt.
Halo, czy mam tutaj czekoladoholików? Kto wypróbuje? Jak zawsze czekam na Wasze zdjęcia na instagramie. Pamiętajcie o oznaczeniu mnie i hashtagu #jem_z_eli
Pssst… A najlepsze na świecie Hot Chocolate Fudge Brownie zjecie w Hard Rock’u❤️, ale standartowo… nie wiecie tego ode mnie!
Czy można dodać np. miód jako slodzidlo? Czy musi to byś koniecznie pod postacią krystaliczną? Czy mogę dodsc odżywkę waniliową? Zależy mi na białku,ale czy to nie zepsuje smaku?
Ciacho wyszło idealne , dziękuje ze super przepis
Hej , moje brownie właśnie się piecze ale nie wiem czy dobrze zrobiłam ustawiając piec na góra – dół ?? . Ostatnio piekąc co kolwiek na termoobiegu albo się przypala albo ciasto potem mocno opada . Czy w przypadku tego ma to znaczenie ?
do brownie pasuje tylko ser mascarpone!
Najlepsze fit brownie jakie jadłam do tej pory. Po długim poszukiwaniu znalazłam perfekcyjny przepis. Nie ma dziwnego posmaku jak w przypadku ciasta z fasoli. Jest idealne.
Dzięki! <3
Cześć! Mam pytanko tylko czy bataty ważyć przed obróbką? I czy można je upiec zamiast gotować?
Jakie wymiary keksówki? 🙂
Zaproponujesz zamiennik maki ryżowej?
Każda inna mąka, oprócz kokosowej. 🙂
Super, że przeczytałam ten komentarz, jak brownie jest już w piekarniku, a ja użyłam mąki kokosowej xD
Hej Eli! 🙂 Jak rozumieć to: „KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jedno Raffaello (bez wliczonych wiórek do obtoczenia oraz malin) ma około 1109 kcal (57 g białka/ 21 g tłuszczy/ 173 g węglowodanów)”? 😀
Dziękuję za zwrócenie uwagi! Już poprawione 🙂
Ja próbowałam ostatnio brownie z pomidorów i jestem mega pozytywnie zaskoczona ! Świetne 🙂 W ogóle nie czuć smaku pomidorów, jest mega czekoladowe – idealne dla wszystkich czekoladoholików 🙂 !!