Nastał ten moment! Przepisem na ciasto Kinder Country otwieram nową serię na moim blogu. Mowa o klasycznych przepisach! Przez klasyczne mam na myśli przepisy, w których występuje cukier i nie zwracam uwagi na kaloryczność. Poniżej napiszę o tym trochę więcej, wyjaśnię skąd ten pomysł i jakich przepisów możecie się tu spodziewać. Od razu zaznaczę: spokojnie, fit przepisów nie zabraknie, nie martwcie się. No ale póki co przejdźmy do nowości. Zaczynam w przepysznym stylu! Jestem przekonana, że przepis na ciasto Kinder Country podbije Wasze serca. W dodatku jest to ciasto bez pieczenia, więc nawet osoby bez piekarnika mogą je wykonać i cieszyć się tym zabójczym smakiem!
Przepisy od mamy i babci
Skąd pomysł na wrzucanie klasycznych („niefit”) przepisów? Co jakiś czas na Instagramie (jestem na nim praktycznie codziennie, polecam mnie tam śledzić 😃) pokazuję jak działam w kuchni z rzeczami, których nigdy dotąd nie robiłam. Były już pierogi, krokiety, naleśniki, racuchy drożdżowe i parę innych pyszności. Pokazuję danie i nagle następuje BUM! Moją skrzynkę zalewała fala wiadomości z prośbami o przepis, pytaniami czy to przepis z Internetu, a jeśli tak to czy podeślę link. A prawda jest taka, że to przepisy od mamy i babci! 😊 Pomyślałam: „Kurde, to jest zbyt pyszne! Chcę się dzielić też takimi smakami!” Na InstaStory opowiedziałam o moim pomyśle, który został odebrany na maksa pozytywnie!
Kolejnym bodźcem do tworzenia klasycznych przepisów było to ciasto Kinder Country! Pokazałam je na Instagramie, po czym zapytałam czy jest ktoś zainteresowany wersją fit tego ciacha. Jak wyglądała większość odpowiedzi? „Ja chcę to, nie musi być fit!”, „A tam fit, chcemy takie!”, „A mogłabyś dodać przepis na to klasyczne?” 😁 No super! Ja tu tiruriru, fit szaleństwo, a (prawie) wszyscy proszą o klasyczne przepisy. No proszę bardzo!
A co z fit przepisami?
Wiele z Was pewnie zada pytanie: „A co z fit przepisami?” 🥺 Uspokajam wszystkich, którzy wpadają na mojego bloga przede wszystkim właśnie po fit przepisy: nie zabraknie ich i nadal będą pojawiać się na moim blogu! 😊 Nie od dziś powtarzam Wam, że zdrowy styl życia to nie etap, lecz codzienność.
W związku ze zmianami, a właściwie nowościami w postaci klasycznych przepisów, możecie spodziewać się powrotu postów poświęconym zdrowemu podejściu do zdrowego stylu życia (czy nadużywam słowa „zdrowe”? Być może! 😃) Jakiś czas temu na InstaStory zadałam pytanie: „Jakie macie największe problemy z dietą i zdrowym stylem życia?”. Mam mnóstwo odpowiedzi i na ich podstawie będę tworzyć nowe wpisy. Póki co zachęcam Was do przeglądnięcia wpisów z kategorii lifestyle, gdzie już teraz znajdziecie parę fajnych treści o zdroworozsądkowym podejściu do odżywiania! 😊
Do trzech razy sztuka!
Czy robiłam to ciasto Kinder Country trzy razy? Być może! 😁 Jak to mówią: „Do trzech razy sztuka!”. Ciągle coś nie pasowało mi z warstwą mlecznej czekolady na wierzchu. I nie zrozumcie mnie źle, bo każda wersja była przepyszna. Po prostu coś mi nie grało w konsystencji. Początkowa wersja ze śmietanką połączoną z mleczną czekoladą była dla mnie… zbyt mało czekoladowa, jakkolwiek to brzmi. Wersja druga bez śmietanki ale z herbatnikami pomiędzy warstwą białą, a czekoladową – pyszna, ale te herbatniki bardzo ciężko się kroiło. Dlatego powstała wersja trzecia tego przepisu, czyli sama mleczna czekolada! I uważam, że jest to rozwiązanie idealne. Dla mnie w Kinder Country mleczna czekolada jest tylko dodatkiem, który nie może „przytłoczyć” tej najpyszniejszej, białej masy. Jestem pewna, że zakochacie się w tym cieście! 😊
To co, zabieramy się do roboty? 😊 Będzie szybko, łatwo, przyjemnie… i pysznie! Czas na ciasto Kinder Country!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA FORMĘ 21 CM
SPÓD:
- 100 g herbatników
MASA:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 białe czekolady
- ok. 120 g płatków Kangus
- śmietan-fix
- mleczna czekolada
- płatki Kangus (dowolna ilość, do posypania)
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na nim herbatniki (będzie to 6 pełnych herbatników + kilka połamanych, aby wypełnić wolne miejsce).
MASA:
Białe czekolady rozpuścić (polecam w kąpieli wodnej) i odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić na sztywno śmietankę ze śmietan-fixem. Następnie dodać mascarpone i ponownie miksować. Po ostudzeniu dodać roztopione białe czekolady i miksować do połączenia się składników. Do całości dosypać płatki Kangus i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki i wstawić do lodówki.
WIERZCH:
Na wierzch rozpuszczona i przestudzona mleczna czekolada (również polecam rozpuszczenie w kąpieli wodnej) oraz dowolna ilość płatków Kangus do posypania. Ciasto odstawić na całą noc do lodówki.
Gotowe! 😊
Dajcie znać jak podoba Wam się przepis na ciasto Kinder Country. Czekam na Wasze zdjęcia na Insatgramie! Nie zapomnijcie mnie oznaczyć i dodać #jem_z_eli 😋
Mam nadzieję, że będziecie korzystać z klasycznych („niefit”) wersji przepisów! Już niedługo pojawią się kolejne perełki! 😊
Smacznego! 😘
Jak tak ładnie rozlać czekolade na wierzchu?? Mi się trochę zwazylo ( chyba za długo miksowalam ) ale w smaku rewelacja. Chłodzi się w lodowce jutro do kawki sproboje
Zrobione wczoraj, test właśnie w tej chwili… Niebo w gębie! ♥️
Mam tylko takie pytanie, czy u Ciebie płatki Kangus też tak zmiękły? I czy jest na to jakiś sposób czy to taki „urok”?
Niestety płatki lekko miękną, taki ich „urok” 🙂
Jaką konkretnie śmietankę 30 polecasz?
Szczerze to nie mam ulubionej. Kupuję w zależności od tego w jakim sklepie jestem. 🙂
Zrobiłam dzisiaj to ciasto. Jest obłędne ❤️ Będę polecać każdemu!
Pychota
Super!
Zrobiłam na wcielkanoc. Córka jest zachwycona ❤
Ekstra!
Gdzie kupiłaś płatki kangus? 🙂
Ja w małym sklepie osiedlowym, ale są dostępne w Carrefourze, Tesco, Auchanie. 🙂
Robię już 3 raz, tym razem na roczek córki.
Pycha
Goście zawsze zadowoleni
Super <3
A czy mysliscie że ryż preparowany zamiast płatków będzie ok?
Tak! 🙂
Moje już w lodówce. Jutro będzie jedzone ❤️ ciężko się powstrzymać żeby już nie dziubać
Znam to! 🙂
Zrobiłam, jutro degustacja
I jak?? 🙂 podziel się wrażeniami?