Fit ciastka marchewkowe

Chłodne wieczory spędzone pod kołdrą z książką, kakao i ciastkami? Jesienno-zimowe must be. Zresztą to jeden z punktów z listy rzeczy, które musisz zrobić jesienią 😊 Ja zadbam o ciastka, a Wy o całą resztę, okej? Dziś przygotowałam dla Was  przepis na fit ciastka marchewkowe. Jak zwykle: są naprawdę łatwe w przygotowaniu, a w przepisie znajdziecie same podstawowe składniki. Marchewkowe ciastka to idealna zdrowa przekąska. Dodatek miodu i orzechów włoskich sprawia, że przepis jest totalnie jesienny i przede wszystkim: pyszny i słodki! 😊

zdrowe ciastka marchewkowe

Marchewkowe wypieki

Lubicie marchewkowe wypieki? Ja bardzo! Jeżeli nie jesteście do nich przekonani lub nigdy nic takiego nie próbowaliście, to koniecznie zacznijcie od tego przepisu. Te ciastka są genialne!  Połączenie marchewki, miodu, orzechów włoskich i cynamonu – to nie mogło się nie udać. To moje kolejne smaki jesieni 😋 Tak proste, a tak pyszne. No ale chyba zdążyliście się przyzwyczaić, że w moich przepisach króluje prostota… i smak! 😁 Składniki oczywiście są dostępne w każdym sklepie, ale pewnie jest tutaj sporo takich szczęściarzy jak ja! Zarówno orzechy jak i miód dostałam w prezencie od rodzinki – to pewnie dlatego są takie pyszne. 😊

A wracając do marchewkowych wypieków i słodkości. Uwielbiam dodawać startą marchewkę do omleta, ale nie lubię do owsianki. Wybaczcie, jestem z tych osób, dla których ani cukinia, ani marchewka w owsiance nie przejdzie! Owsianka musi być gęsta i kremowa, najlepiej na mleku roślinnym i żadne warzywo nie ma tutaj racji bytu. 😁 Ah i oczywiście ciasto marchewkowe! Przyznam się szczerze, że jeszcze nigdy sama go nie robiłam. Jadłam wiele razy w różnych kawiarniach i za każdym razem było obłędne. Obiecuję sobie (i Wam), że jeszcze w tym roku to nadrobię! 😋

zdrowe marchewkowe ciasto
fit ciasto marchewkowe

Carrot cake counts as a vegetable, doesn’t it? Buziaki Ola i Ali! 

Mój mały, kulinarny świat

Wiecie co: kocham piec i gotować!  😊 Przede mną bardzo ciężki czas: praca, nauka, pisanie pracy inżynierskiej, a przy tym oczywiście prowadzenie bloga i ciągły kontakt z Wami (to najważniejsze 😘 ).  Moje podejście do odżywiania i zdrowego stylu życia już znacie. Mam dużo na głowie, spędzam cały dzień przed komputerem i czasem najzwyczajniej w  świecie potrzebuję zjeść coś słodkiego. Ja kocham słodkie. Raz pójdę do sklepu po paczkę ciastek, a innym razem upiekę coś sama. To dla mnie forma relaksu, wyłączenia się na moment i totalny odpoczynek! W całym tym pędzie i biegu znalazłam coś, co sprawia, że w trakcie dnia mogę zapomnieć na chwilę o wszystkim i być w swoim „małym, kulinarnym świecie”. Nie patrzę na żaden przepis. Czasem trochę wydziwiam, a innym razem robię coś prostego i oczywistego. 😊 Sprawia mi to ogromną radość! 

No i przy okazji powstają takie przepisy na ciastka. Kurczę, właśnie! Chodźcie robić marchewkowe ciastka!

Zdrowe marchewkowe ciasteczka

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA 9 CIASTEK:

  • 2 średnie marchewki (ok. 130 g)
  • 100 g płatków owsianych
  • jajko
  • 15 g masła klarowanego (lub innego tłuszczu, np. oleju kokosowego)
  • garść orzechów włoskich
  • duża łyżka miodu (według uznania, ja dałam sporo, bo lubię słodkie)
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Masło (lub inny tłuszcz) rozpuścić. Marchewki zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Orzechy włoskie posiekać na małe kawałki (polecam przełożyć do małego woreczka/ opakowania na żywność, zawinąć w ścierkę i rozgnieść tłuczkiem lub pięścią). Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i uformować ciasteczka. Piec około 20/25 minut w 170 stopniach.

Gotowe!
 
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
1 ciastko ma około 98 kcal (2,5 g białka/ 4,4 g tłuszczy/ 12 g węglowodanów)

Zauważyliście czerwone paznokcie na jednym zdjęciu? To dowód na to, że powtórzyłam przepis, który zrobiłam już wcześniej! 😁

Znacie to uczucie, gdy coś Wam bardzo smakuje i chcecie, żeby ktoś kogo bardzo lubicie też tego skosztował? Lubię Was bardzo! Proszę, zróbcie! 😊

Czekam na Wasze zdjęcia. Wysyłajcie mi je na Instagramie lub dodawajcie na swoje profile. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć i dodać #jem_z_eli 😊

Smacznego! Buziaki! 😘 

10
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Karolina

Hej, Eli ! 🙂
Robiłam dziś te ciasteczka, oczywiście wszystko według przepisu. Niestety, bardzo ciężko odchodziły od papieru i rozpadły się na mniejsze części. Hm…Tak jakby nie do końca były z góry dopieczone. Wiesz może w czym tkwi problem? W piekarniku były 25 minut, w 170°. Ale jedno jest pewne! Nie wyglądają może jak te twoje ze zdjecia, bardziej przypominaja kruszonke ale są przepyszne! Dlatego chciałabym upiec je jeszcze raz, tylko czy masz może jakąś wskazówkę, by wyszły dobrze?
Pozdrawiam !

Klaudusior

super przepis, też niebawem wypróbuję <3

Katijuszka

Jutro robię!

Asia

Na pewno zrobię, ale zamiast miodu dodam ksylitol, będzie bardziej fit 🙂 Tylko czy duża łyżka miodu odpowiada dużej łyżce ksylitolu?

Oli

Hej Eli! Jak bez wagi spożywczej mniej więcej odmierzyć płatki owsiane i masełko? 🙂

Przeczytaj także:

Fit chlebek bananowy
Przepisy

Fit chlebek bananowy

Dziś mam dla Was przepis znany i lubiany! Jeden z najbardziej popularnych zdrowych deserów. Uwielbiam go za prostotę, uniwersalność i… za to, że można zjeść

omlet marchewkowy
Przepisy

Fit omlet marchewkowy

Grudniowy poranek, za oknem chłód, my leżymy pod ciepłą kołdrą, puszczamy świąteczne piosenki, kawa, czekoladka z kalendarza adwentowego. Takie proste, a takie fajne momenty. No