Dziś mam dla Ciebie pyszny i zdrowy obiad! Przepis na fit placuszki z cukinii. Super rozwiązanie na pełnowartościowy posiłek, który smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się, aby spakować go do lunchboxa na następny dzień. Jest szybki i prosty – potrzebujesz tylko paru składników! 😊
Kocham owoce, ale warzywa bez dwóch zdań wygrywają konkurencję „Ile pyszności jesteś w stanie ze mnie zrobić?” Wiecie jak to jest…
Vegetables are a must on a diet. I suggest carrot cake, zucchini bread, and pumpkin pie.
Moja ulubiona zdrowsza wersja ciasta to brownie z batatów, kocham lody na bazie zamrożonego kalafiora, a czekoladowy krem z cieciorki to jedna z najlepszych wersji „fit nutelli”. Warzywa są super! Cukinia jest super! Można zrobić z niej masę słodkości (brownie, chlebek z cukinii, omlet na słodko), ale dziś robimy coś na słono! Musicie wiedzieć, że ze mną nie ma tak łatwo: najpierw obiad, a potem deserek! 😊
A tak a propos obiadków i deserku, to nigdy nie zrozumiem tego jak mogłam za dzieciaka nie dojadać i nie prosić o dokładkę pysznych babcinych obiadków?! Myśleć tylko o słodyczach po obiedzie. Normalni ludzie w nocy mają koszmary typu wypadki, spadanie z mostu albo strzelanina, a ja? Słowa „JUŻ NIE MOGĘ”, gdy babcia prosi mnie, abym zjadła jeszcze jednego kotlecika… Brrr, aż mam ciary. Nigdy więcej tak nie powiem! Teraz oddałabym każdego kupnego batonika za taki cieplutki obiad (nie no ok, nie oszukujmy się, jednego bym sobie zostawiła) i poprosiła o kilka dokładek. No ale nic, wracamy do placuszków z cukinii.
Wy robicie dla babci taki obiad, a ona w zamian robi dla Was naleśniczki na deser – dobry deal? No to do dzieła!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 10 PLACUSZKÓW
- jedna cukinia – 260 g, waga po odsączeniu
- 1 jajko
- 80 g mąki gryczanej/owsianej/jaglanej/ryżowej
- 1/2 czerwonej cebulki
- koperek, natka pietruszki, szczypiorek
- przyprawy: czosnek niedźwiedzi, pieprz, sól
- dowolny tłuszcz do smażenia (np. oliwa z oliwek, masło klarowane)
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a następnie dokładnie odsączyć z wody. Cebulkę poszatkować, dodać do cukinii wraz z jajkiem, mąką oraz posiekanym szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki. Porządnie przyprawić! Dużo czosnku (!), soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na parę minut i w tym czasie rozgrzać patelnię z tłuszczem. Smażyć na średnim ogniu z obu stron.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
10 placuszków (bez dodatków) ma około 412 kcal (15 g białka/ 11 g tłuszczy/ 63 g węglowodanów)
Z czym podajemy? Świetnie pasują do nich różnego rodzaju twarożki oraz jogurty. Ja tym razem postawiłam na twarożek czosnkowy, włoską szynkę oraz hummus – spróbujcie koniecznie!
Twaróg półtłusty połączony z łyżką jogurtu naturalnego, koperkiem oraz dużą ilością czosnku. Do tego szynka Prosciutto Crudo, czyli moja największa miłość. Mam słabość do włoskiej kuchni, a ta szynka kojarzy mi się z moimi ulubionymi śniadaniami we Włoszech, ale o tym jeszcze nie raz napiszę. 😊 Jak dla mnie świetne połączenie: jest dużo czosnku, jest słono, jestem zadowolona. Druga opcja to wysmarowanie placuszków hummusem, mniam!
Zrobiłam sobie taki „szwedzki talerz”. Kurczę! Jak w hotelu, normalnie wakacje All Inclusive! Idziesz na obiad, nakładasz na talerzyk co Ci się tylko podoba i wcinasz. Taka to pożyje, co? Także księżniczki i księciunie, proszę się rozpieszczać i zafundować sobie takie jedzonko.
Pochwal się swoimi wykonaniem tutaj lub na instagramie – oznacz mnie oraz dodaj hashtag #jem_z_eli – wtedy na pewno zobaczę Twoje zdjęcie!
Czekam na Wasze placuszki. I na deserki po obiedzie też… 😊
[…] placuszki z cukinii z przepisu Eli Nowak -> link tutaj. Zdecydowane przez te wakacje przejadłam ogromną ilość tych placków. Są idealne na […]
Dziękuję, bardzo smaczne aż uszy mi się trzęsły mąż musiał mi przytrzymać głowę tak się trzęsłam
Wyszły przepyszne!! podawałam je z ketchupem
Robiłam wczoraj, mega dobre <3 mój 2 letni synal dostał wersję bez cebuli i czosnku i zajadał się, aż mu się uszy trzęsły 🙂
Strasznie się cieszę! Ucałuj synka ode mnie! ❤️
Pychotka! Dodałam mąki pełnoziarnistej i świeżego czosnku, a mimo to udały się znakomicie
Bardzo się cieszę! 🙂 <3
Zrobiłam wczoraj na kolację i wyszly przepyszne! Napewo zrobue jeszcze nie raz
Super <3 Na zdrowie!
Hej Eli, przepis wydaje się mega super. Wybrałam się do sklepu po cukinie, wracam, biorę się za robię.. i klops… pierwszy raz mam styczność z cukinią. Czy środek cukini tam są pestki(?) się odrzuca? Błagam pomóż 🙁
Hej! Powiem Ci szczerze ze moja cukinia byla calkowicie okej bez wybierania pestek itd. więc myślę u Ciebie obranie cukinii i starcie jej na dużych oczkach + odszączenie też się sprawdzi 🙂
Ja nigdy nie odrzucam pestek. Nawet o tym nie pomyślałam XD Zawsze trę wszystko razem. Tylko obieram i odcinam Końcówki
Robiłam właśnie te placuszki kilka dni temu i powiem ci, że wyszły przepyszne <3
Są genialne! <3
Eli, gdzie kupujesz tą szyneczkę? Lidl? 🙂
Tak! 🙂 Szynka, twarożek i hummus – wszystko z Lidla 🙂
Och tak gdybys dodawala kaloryke i makro to juz w ogole byloby mega 🙂
Dodane! 🙂 Dodam dziś też do poprzednich przepisów! 🙂