Czas na kolejny obiad! Dzisiaj w ruch pójdzie piekarnik, ale spokojne, bez obaw, nie ma przy tym dużo roboty. Przepis na wytrawną tartę jest naprawdę łatwy i w bardzo szybki sposób można zrobić pyszny, zdrowy i pełnowartościowy obiad na parę dni. Pokochaliście przepis na placuszki z cukinii i obiecuję Wam, że ten pokochacie równie mocno! Największym plusem tarty jest to, że można przyrządzić ją na mnóstwo sposobów. Ja wybrałam włoskie klimaty, ale tarta z kurczakiem, cukinią i mozzarellą też brzmi fajnie, co? To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub posiłek do lunch boxa do pracy, czy też w podróż.
Tarta na słodko czy na słono?
Team słodkie czy słone? Żartuję, nie wybierajcie. Team jedzenie! 😁 Kocham tarty na słodko. Z daktylowo-kokosowym spodem i czekoladowym nadzieniem, mniam. O, albo czekoladowy spód i kokosowo-malinowe nadzienie (teraz to wymyśliłam, zrobię to). No, ale jeżeli mam być szczera… Tarta na słono skradła moje kubki smakowe! Jadłam ją już wcześniej parę razy, ale sama nigdy nie zabrałam się za zrobienie jej. Klasyk co? 🙄 „O super pomysł, kiedyś zrobię” – za każdym razem, gdy widzę nowy przepis, który mi się spodoba. Słuchajcie to jest ten czas, nie popełniajcie dłużej tego błędu co ja. Nie odkładajcie możliwości zrobienia i zjedzenia czegoś na pysznego na później! Proszę wpisać przypomnienie na telefonie „przepis na wytrawną tartę – zrób to!” – najlepiej na wczoraj, chociaż na dziś też może być. 😋
Obiad w innym wydaniu
Ile razy mieliście tak, że obiad czy też lunch musieliście zjeść w biegu, w przerwie w pracy? Tarta to super rozwiązanie: bez sztućców, bez brudzenia się i przede wszystkim to coś innego niż klasyczny obiad! Można dodać do niej klasyczne składniki, których używacie do obiadu (mięso, warzywa, sery), ale w takiej postaci smakują one zupełnie inaczej. Spokojnie można zrobić ją na parę dni. Jest to bardzo uniwersalny przepis i każdy może dopasować go pod swoje preferencje smakowe. Klasyk? Farsz z kurczaka, papryki, brokuła, ulubionych warzyw oraz sera. A może coś konkretnego, „po chłopsku”? Kiełbasa, cebula i pieczarki. No chyba, że jesteście tak jak ja fanami włoskich smaczków, wtedy obowiązkowo szpinak, prosciutto, parmezan i pomidorki koktajlowe – polecam, naprawdę.
Dobra, działamy!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA TARTĘ 25 CM
SPÓD:
- 1 jajko
- 180 g mąki (użyłam pół na pół: pszenną pełnoziarnistą typ 2000 oraz gryczaną)
- 50 g jogurtu naturalnego
- ulubione przyprawy (polecam: sól, pieprz, czosnek, oregano oraz bazylię)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ:
Ulubione składniki, u mnie:
- szpinak
- cebulka
- parmezan
- prosciutto
- pomidorki koktajlowe
MASA:
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 15 g parmezanu (można pominąć, dodać więcej lub użyć innego ulubionego ser np. mozzarelli)
- ulubione przyprawy (polecam: sól, pieprz, czosnek, oregano oraz bazylię)
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na spód połączyć razem, ugnieść ciasto, a następnie rozwałkować (nie potrzeba wałka, butelka wina się nada ). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem (oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy) formy na tarte. Ciasto ponakuwać widelcem i piec około 10/15 minut w 180 stopniach. Na upieczony spód wyłożyć składniki na farsz: podsmażony i przyprawiony szpinak z cebulką, a następnie prosciutto oraz parmezan. Na całość wylać masę. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe oraz dodatkową porcję prosciutto i parmezanu. Całość ponownie zapiec około 20/25 minut w 180 stopniach.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Cała tarta (biorąc pod uwagę 30 g parmezanu oraz 25 g prosciutto, bez wliczonych warzyw) ma około 1043 kcal (59 g białka/ 31 g tłuszczy/ 132 g węglowodanów)
Proste? Proste. Zdrowe? Zdrowe. Mam pakować walizkę i wpadać na obiad? Mam! Czekam na Wasze tarty w różnych wydaniach! Zdjęcia jak zawsze wysyłajcie na Instagramie lub dodawajcie na swój profil z hashtagiem #jem_z_eli – na pewno zjem… Tfu, na pewno do Was zaglądne!
Zrobicie?
Czy mogę dać tylko mąkę pełnoziarnista orkiszowa bez mąki gryczanej?
Mnie wyszedł dramat z tego przepisu.
Twardy brzeg jak kamień i dziwna konsystencja masy na spodzie
Przepis na spód do tarty jest fantastyczny!!! Nie przykleja się do naczynia, kroi się świetnie, smakuje ekstra:) robiłam pół na pół mąka orkiszowa pełnoziarnista i gryczana
Czy szpinak może być mrożony? Jeśli tak, czy jedno opakowanie (450g) wystarczy?
Myślałam, że tarta bez masła i śmietany nie może być smaczna – ale się myliłam! Spod smakuje bardziej jak chlebek pita niż kruche ale mimo to jest pyszne. Farsz-mistrzostwo świata, jedynie zamieniłam szynkę na fete. Rewelacja
Robiłam dziś twoją tartę, znaczy prawie
Spód twój, sos twój tylko nadzienie inne ja dałam pieczarki, paprykę i kurczaka bo akurat zalegało w lodówce. Właśnie dochodzi w piekarniku
no dobra,ale ktos to zrobił w koncu?
Tak, ja robiłam. Tarta jest bardzo smaczna 🙂
czy zamiast pszennej moge użyć żytniej?
tak 🙂
Czy myślisz że wyjdzie z mąką kukurydzianą? 🙂
Myślę, że tak! 🙂
Jeeenki tak bardzo moje smaki wrócę z wakacji i robie na obiad , a na deser brownie z twojego przepisu ❤️
Super! Nawet nie wiesz jak się cieszę! <3