Przepis na wytrawną tartę

Czas na kolejny obiad! Dzisiaj w ruch pójdzie piekarnik, ale spokojne, bez obaw, nie ma przy tym dużo roboty. Przepis na wytrawną tartę jest naprawdę łatwy i w bardzo szybki sposób można zrobić pyszny, zdrowy i pełnowartościowy obiad na parę dni. Pokochaliście przepis na placuszki z cukinii i obiecuję Wam, że ten pokochacie równie mocno! Największym plusem tarty jest to, że można przyrządzić ją na mnóstwo sposobów. Ja wybrałam włoskie klimaty, ale tarta z kurczakiem, cukinią i  mozzarellą też brzmi fajnie, co?  😊 To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub posiłek do lunch boxa do pracy, czy też w podróż.

Tarta na słodko czy na słono?

Team słodkie czy słone? Żartuję, nie wybierajcie. Team jedzenie! 😁 Kocham tarty na słodko. Z daktylowo-kokosowym spodem i czekoladowym nadzieniem, mniam. O, albo czekoladowy spód i kokosowo-malinowe nadzienie (teraz to wymyśliłam, zrobię to). No, ale jeżeli mam być szczera… Tarta na słono skradła moje kubki smakowe! Jadłam ją już wcześniej parę razy, ale sama nigdy nie zabrałam się za zrobienie jej. Klasyk co? 🙄 „O super pomysł, kiedyś zrobię” – za każdym razem, gdy widzę nowy przepis, który mi się spodoba. Słuchajcie to jest ten czas, nie popełniajcie dłużej tego błędu co ja. Nie odkładajcie możliwości zrobienia i zjedzenia czegoś na pysznego na później! Proszę wpisać przypomnienie na telefonie „przepis na wytrawną tartę – zrób to!” – najlepiej na wczoraj, chociaż na dziś też może być. 😋

Obiad w innym wydaniu

Ile razy mieliście tak, że obiad czy też lunch musieliście zjeść w biegu, w przerwie w pracy? Tarta to super rozwiązanie: bez sztućców, bez brudzenia się i przede wszystkim to coś innego niż klasyczny obiad! 😊 Można dodać do niej klasyczne składniki, których używacie do obiadu (mięso, warzywa, sery), ale w takiej postaci smakują one zupełnie inaczej. Spokojnie można zrobić ją na parę dni. Jest to bardzo uniwersalny przepis i każdy może dopasować go pod swoje preferencje smakowe. Klasyk? Farsz z kurczaka, papryki, brokuła, ulubionych warzyw oraz sera. A może coś konkretnego, „po chłopsku”? 😁 Kiełbasa, cebula i pieczarki. No chyba, że jesteście tak jak ja fanami włoskich smaczków, wtedy obowiązkowo szpinak, prosciutto, parmezan i pomidorki koktajlowe – polecam, naprawdę.

Dobra, działamy!

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA TARTĘ 25 CM

SPÓD:

  • 1 jajko
  • 180 g mąki (użyłam pół na pół: pszenną pełnoziarnistą typ 2000 oraz gryczaną)
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • ulubione przyprawy (polecam: sól, pieprz, czosnek, oregano oraz bazylię)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

FARSZ:
Ulubione składniki, u mnie:

  • szpinak
  • cebulka
  • parmezan
  • prosciutto
  • pomidorki koktajlowe

MASA:

  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 15 g parmezanu (można pominąć, dodać więcej lub użyć innego ulubionego ser np. mozzarelli)
  • ulubione przyprawy (polecam: sól, pieprz, czosnek, oregano oraz bazylię)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na spód połączyć razem, ugnieść ciasto, a następnie rozwałkować (nie potrzeba wałka, butelka wina się nada 😋). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem (oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy) formy na tarte. Ciasto ponakuwać widelcem i piec około 10/15 minut w 180 stopniach. Na upieczony spód wyłożyć składniki na farsz: podsmażony i przyprawiony szpinak z cebulką, a następnie prosciutto oraz parmezan. Na całość wylać masę. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe oraz dodatkową porcję prosciutto i parmezanu. Całość ponownie zapiec około 20/25 minut w 180 stopniach.

Gotowe!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Cała tarta (biorąc pod uwagę 30 g parmezanu oraz 25 g prosciutto, bez wliczonych warzyw) ma około 1043 kcal (59 g białka/ 31 g tłuszczy/ 132 g węglowodanów)

Proste? Proste. Zdrowe? Zdrowe. Mam pakować walizkę i wpadać na obiad? Mam!  😄Czekam na Wasze tarty w różnych wydaniach! Zdjęcia jak zawsze wysyłajcie na Instagramie lub dodawajcie na swój profil z hashtagiem #jem_z_eli – na pewno zjem… Tfu, na pewno do Was zaglądne! 😊

Zrobicie? ❤️

12
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Ania

czy zamiast pszennej moge użyć żytniej?

Ola

Czy myślisz że wyjdzie z mąką kukurydzianą? 🙂

Natalia

Jeeenki tak bardzo moje smaki wrócę z wakacji i robie na obiad , a na deser brownie z twojego przepisu ❤️

Justyna

Kurcze Eli kocham Cię za ten przepis! Od dawna z moim chłopakiem przechodząc w galeriach obok gotowych tart mowimy, ze „kiedyś trzeba zrobić” dzięki Tobie w koncu sie to uda <3 idealny przepis, zapowiada sie pysznie ❤❤❤

Olivia

Już sam przepis skradł moje serduszko! Będzie się działo w kuchni! ❤️‍

Forever young 94

Kobieto jak ja Cię kocham ! Dzięki tobie będę miała jutro pomysł na obiad a chłop nie będzie zrzędził

Przeczytaj także:

Fit ciasto dyniowe
Przepisy

Fit ciasto dyniowe z kremem z ricotty

Osoby, które widziały listę rzeczy, które trzeba zrobić jesienią wiedziały, że ten przepis pojawi się tutaj bardzo szybko. Dziś mam dla Was fit ciasto dyniowe

Gofry dyniowe
Przepisy

Fit gofry dyniowe

Jest jesień. Kocham gofry. Wow! Tyle odkrywczych i szokujących  informacji na początek. 😁 No ale skoro jest jesień, a ja kocham gofry to… Czas na przepis