Zdrowy obiad. Fit serowe kopytka ze szpinakiem

Dziś mam dla Was przepis na obiad. Bez kurczaka, bez ryżu, bez makaronu… Bez sensu?! A tu małe zaskoczenie. Nie dość, że z sensem, to dodatkowo z turbo pysznym smakiem. Przygotowałam przepis na fit serowe kopytka ze szpinakiem.  😊 Jest to zdrowy obiad, który jest idealnym posiłkiem na kilka dni (smakuje również odgrzewany), można go spakować do lunch boxa i zabrać na wynos, a do przygotowania go potrzeba raptem paru składników i garnka z wodą.  😊 Super sprawdzi się zarówno jako danie główne podawane z sosem i surówką, ale też jako dodatek np. do gulaszu, czy innego dania jednogarnkowego. 

Fit serowe kopytka

Smak dzieciństwa

Nic co mączne nie jest mi obce! 😁 Kopytka to mój smak dzieciństwa. Jak to w życiu bywa mama uczy córkę gotować, dlatego moja babcia i mama gotują identycznie. Nawet robienie słynnych „pierogów Babci Wiesi” mama opanowała do perfekcji. 😁 Teraz moja kolej! Rany, mam nadzieję, że też się nauczę. Obstawiam, że gdyby babcia z mamą poszły do Masterchefa, to Magda Gessler zachwycałaby się na potęgę ich ciastem czy to do kopytek, czy do pierogów – jest epickie, zaufajcie mi. Dlatego u mnie w domu kopytka zawsze je się same. Jak na słono to z masłem, jak na słodko to z cukrem😊 Bez żadnych dodatków czy sosów. Serio, chciałabym żeby każdy z Was spróbował kiedyś kopytek i pierogów mojej babci, czy mamy. Testowane przez wiele osób i dla każdego bezapelacyjnie stawały się numerem jeden. Rany,  jaką ja jestem szczęściarą! 

Mamo jeśli to czytasz: zrób mi kopytka… i pierogi. ❤️

Fit serowe kopytka

Zdrowe nie znaczy nudne

Chcę Wam pokazać, że zdrowe nie znaczy nudne, czasochłonne i drogie! 😊 Klasyczne dania z kurczakiem, makaronem czy ryżem (które swoją drogą też można fajnie urozmaicać) to nieśmiertelne, pyszne propozycje obiadowe. No ale czasem warto sięgnąć po coś innego😊 Mówiłam Wam, że tutaj będą najróżniejsze propozycje. Czasem coś nowego, innym razem prostota, ale zawsze pyszota😁 Kopytka to potrawa, która większości kojarzy się zapewne z kilkoma godzinami w kuchni i długim gotowaniem. Ten przepis na pewno do takich nie należy! Skorzystamy z kilku składników, które można kupić dosłownie w każdym sklepie (szpinaku możecie wziąć podwójną porcję, druga będzie na naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem). Bez wymyślania i miliona produktów, czyli tak jak lubię najbardziej!  😊

Fit serowe kopytka

Czułam się jak prawdziwa kucharka! 

Dodatek lub danie główne

Z tego przepisu wyjdzie naprawdę sporo kopytek! Co prawda wszystko zależy od tego jakiej wielkości je zrobicie. Można je zjeść jako danie główne i dodać do nich jedynie sos, rozpuszczone masełko, porcję warzyw. Innym rozwiązaniem jest zjedzenie ich jako dodatek do dania, czy to kaszy z warzywami lub gulaszu. Ja zjadłam je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Myślę, że fajnie komponuje się ze szpiankiem i serem. 😋 Wszystko zależy od Was i Waszych potrzeb. Wiem jedno: bez względu na to jaką opcję wybierzecie, to i tak Wasze brzuszki będą zadowolone! 😊

No to co? Robimy fit kopytka! 

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

KOPYTKA

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 150-200 g mąki gryczanej (może być każda inna mąka oprócz kokosowej, ilość  w zależności od tego jaką miękkość kopytek chcecie uzyskać: im więcej mąki tym twardsze)
  • łyżeczka masła klarowanego lub oliwy z oliwek do smażenia
  • 1/2 cebulki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek 

PRZYGOTOWANIE:

Kopytka: Na patelni rozgrzać masło lub oliwę i wrzucić pokrojoną cebulkę. Szpinak posiekać i wrzucić na patelnię. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, smażyć przez kilka minut, a następnie odstawić do ostudzenia. W misce połączyć: twaróg, jajko, ostudzony szpinak, przyprawy  oraz mąkę (stopniowo dosypywać, nie całą porcję). Posypać stolnicę lub deskę resztą mąki i ugniatać ciasto, które powinno być lekko klejące (polecam ugniatać je zmoczonymi dłońmi). Odrywać ciasto po kawałku, tworzyć wałki i wykrajać kopytka. W dużym garnku zagotować wodę i porcjami wrzucać kopytka do wrzątku. Gotować około 4 minuty, do momentu aż kopytka wypłyną na wierzch, co jakiś czas delikatnie mieszając.

Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie był to sos czosnkowy na bazie jogurty: jogurt naturalny wymieszany z posiekanymi ząbkami czosnku, łyżką soku z cytryny, oliwy z oliwek i przyprawami (sól, pieprz, czosnek, oregano).

Gotowe!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Wszystkie kopytka mają około 967 kcal (66 g białka/ 23 g tłuszczy/ 124 g węglowodanów)

Jak widzicie przepis jest naprawdę prosty! Kopytka są niskokaloryczne i zawierają dużo białka. 😊  Dopasujcie je pod swoje potrzeby. Może podrzucicie mi jakieś propozycje z czym je zjeść. 😊 Następnym razem pomyślę o czymś w rodzaju sosu serowego lub gulaszu!

Psssst… Obiad niskokaloryczny, żeby było miejsce na deserek. Może ciasto dyniowe z kremem z ricotty😋 Zdradzę Wam tajemnicę, że dynia przyda się również do kolejnego obiadu, śniadania i deseru. Mam sporo pomysłów, będzie pysznie☺️ 

Fit kopytka

Czekam na Wasze obiadki! Standardowo dodawajcie zdjęcia na Instagrama, oznaczajcie mnie i nie zapominajcie o  hashtagu #jem_z_eli 😊

Na koniec szybkie pytanko: gdzie jedliście najlepsze kopytka i pod jaką postacią je jecie? Same, z cukrem, z sosem?  😋 Jestem bardzo ciekawa!


Smacznego! Buziaki! 😘 

 

32
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Anna

Ile kcal ma 10 kopytek?

Natalia

Mega! Ile takich porcji (jak na talerzu) może wyjść z tego przepisu?

Ania

Mam w planach je zrobić – myślisz że ewentualnie potem można je zamrozić? czy wyjdą z mrożonym szpinakiem?

Eliza Nowak

Czy można je zamrozić to nie wiem do konca, nie mroziła ich, ale myślę że tak 🙂 A co do szpinaku: pisałam w komentarzu niżej 🙂

Ola

Jutro będę robić! Mam nadzieję, że wyjdą pyszne! Chłopakowi zrobię do nich gulasz z indyka, a sobie z racji, że nie jem mięsa, sosik z pieczarek! Już mi ślinka cieknie!

Sabina

U mnie w domu też się je kopytka same jako danie z cukrem lub z boczusiem 😀
Chętnie zrobię tą wersję ze szpinakiem 🙂

Domcia

A żeby otrzymać twoją podcję ze zdjęcia to o ile należy zmniejszyć ilość składników?

Magda

Jako gruby grubas ja kopytka wrzucam do frytkownicy. Są wtedy mięciutkie w środku i MEGA chrupiące na zewnątrz. No po prostu MIŁOŚĆ. Ale niesety w tym momencie nawet fit kopytka przestaja być fit

Pati

A i tak btw, uwielbiam mączne potrawy < pierogi, kopytka… kluski…. <3 😀 Więc na pewno zrobię Twoje kopytka 🙂

Pati

Nie mogę się doczekać na przepisy z dynią <3 Bo ciasto i omlet to niebo w gębie! 🙂
Pytanko, można użyć mrożonego szpinaku, skoro i tak trzeba go rozciapciać na patelni? 😀

Ola

Pół dnia myślałam dzisiaj o kopytkach, wchodzę teraz na bloga i co widzę? Przepis na kopytka 😛 Eli czytasz mi w myślach Chyba już wiem co jutro będę jadła na obiad (i pojutrze też, o ile rodzinka się nie dopadnie ). Jeszcze to ciasto dyniowe za mną chodzi, w weekend muszę coś wykombinować ❤️

Przeczytaj także:

Zdrowy styl życia
Lifestyle

Byłam wysportowana i zakompleksiona. Moje fit początki

Od zawsze byłam osobą aktywną. Chodziłam na tańce, trenowałam tenisa ziemnego,  pływanie, miałam małą przygodę z lekkoatletyką (w szkole na biegach długodystansowych przegrywałam tylko z

Lifestyle

Gdzie zjeść lunch w Krakowie? #2

Kolejny post z serii: Gdzie zjeść w Krakowie? Dla niektórych lunch to już obiad, a dla innych mała przekąska przed obiadem. Myślę, że najłatwiej i

Fit zapiekanka na słodko
Przepisy

Fit zapiekanka na słodko

Znowu dynia… Musicie mi wybaczyć, ale jesień rządzi się swoimi (dyniowymi) prawami. Dzisiaj wykorzystałam ją do zrobienia zapiekanki. Miałam sporo jabłek, ryż… i od razu