Jest jesień. Kocham gofry. Wow! Tyle odkrywczych i szokujących informacji na początek. No ale skoro jest jesień, a ja kocham gofry to… Czas na przepis na fit gofry dyniowe! Zajadam się nimi od ponad tygodnia. W ogóle mam wrażenie, że w moich żyłach płynie dynia, a ja jestem jednym wielkim chodzącym gofrem (w sumie już od prawie roku). Przepis jest jak zwykle naprawdę prosty i to doskonały pomysł zarówno na śniadanie, jak i kolację. Rozpocząć albo zakończyć dzień pysznymi dyniowymi goframi (wysmarowanymi np. czeko-śliwką!) – czy to nie brzmi najlepiej na świecie?
Warto komibnować
Właśnie sobie uświadomiłam, że już niedługo minie rok od kiedy dostałam na Święta Bożego Narodzenia moją Gofri (czyt. gofrownica MPM MGO-13). Chyba z tej okazji w styczniu zrobię sobie znowu gofrowy tort (już raz taki robiłam ). Jem je na tak różne sposoby, że chyba nigdy mi się nie znudzą. Tak samo mam z owsiankami, omletami czy kanapkami. U Was jest tak samo, prawda? Powiedzcie, że tak! Odżywianie nie może być nudne, co nie oznacza, że musi być skomplikowane. Można bazować na tych samych produktach, korzystać z tych samych przepisów i zmieniać jedynie parę szczegółów. Różne dodatki potrafią sprawić, że danie smakuje zupełnie inaczej. Warto kombinować i przede wszystkim być otwartym na nowe smaki! Dacie wiarę, że rok temu pierwszy raz spróbowałam dyni? A teraz… I think I love her forever!
Różnorodność to podstawa!
Ulubione dodatki
No okej gofry to codzienność, ale co na wierzch? Mam parę ulubionych połączeń i zazwyczaj, gdy sobie o którymś przypomnę, to wcinam parę dni. Później znowu coś zmieniam, bo jest na jakiś produkt promocja w Lidlu (np. na awokado ). Jest tyle smaków! Czasem sama nie mam pojęcia na co mam ochotę. Słono czy słodko? Jak słodko, to czekolada czy jogurt? A czasem są i takie dni, że mam ochotę nałożyć na gofra szynkę i dżem… Kobiety zrozumieją! Ostatnio moje ulubione dodatki do gofrów to:
- nutella z awokado (1/2 awokado, kakao i odżywka białkowa lub słodzidło – wszystko razem rozgniecione widelcem lub zblendowane), nektarynki (które niestety się już kończą) lub jabłka i płatki migdałów.
- czeko-śliwka, gruszki i płatki migdałów
- polewa z masła orzechowego (masło orzechowe, odżywka białkowa, wrzątek) i dżem – peanut butter & jelly!
- polewa czekoladowa (kakao, odżywka białkowa, wrzątek), prażone jabłka (na maśle ze słodzidłem i cynamonem), mrożone owoce i mleczko kokosowe
To kilka moich ulubionych! Zresztą, sami widzicie na instagramie – prawie codziennie dodaję je na swoje instastory! Gdy moje kubki smakowe będą miały ochotę na inne smaki – dam znać!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 3 GOFRY:
- 1 duże jajko (lub 1 mniejsze jajko + 1 białko jaja)
- 3 spore łyżki puree z dyni
- 30 g mąki gryczanej (może być również: jaglana, ryżowa, owsiana)
- 15 g mąki kokosowej
- 20 g odżywki białkowej (można pominąć: dodać więcej mąki i słodzidła tj. ksylitol, erytrol, stewia lub zastąpić budyniem w proszku)
- łyżeczka masła klarowanego
- łyżeczka proszku do pieczenia oraz cynamonu
- ok. 50 g (lub odrobinę więcej) mleka roślinnego lub wody
- opcjonalnie: łyżeczka nasion chia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki razem zmiksować, wylać na rozgrzaną i wysmarowaną olejem kokosowym gofrownicę. Piec około 7/8 minut. Ja na swojej gofrownicy (MPM MGO-13) piekę 4 minuty na średniej mocy, a pozostałe 3/4 minuty na maksymalnej – wtedy wychodzą najbardziej chrupiące, lecz dużo zależy od gofrownicy.
Gotowe! Z jakimi dodatkami zjecie?
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
3 gofry (bez dodatków) mają około 354 kcal (27 g białka/ 14 g tłuszczy/ 30 g węglowodanów)
Pssst… Napisałam, że to przepis na 3 gofry, ale jak coś to zostanie Wam jeszcze odorbina masy na małego gofrunia!
Moi kochani Gofrożercy! Do roboty! Czekam na Wasze zdjęcia na Instagramie. Oznaczajcie mnie i dodawajcie hashtag #jem_z_eli 😊
A tak poza tym: to doskonały przepis, który możecie wykorzystać, aby odhaczyć dwa punkty na naszej liście rzeczy, które trzeba zrobić jesienią! Zjedzenie dyni i śniadanie w łóżku. Do dzieła! ❤️ #jesien_z_eli
Buziaki! 😘
Hej. Czy zamiast dyni można coś innego dodać ? Mam niedoczynność tarczycy i muszę jeść produkty z niskim ig. Daj znać proszę czy są zamienniki pozdrawiam
Musisz poszukać w internecie przepisu na inne gofry, na pewno jakieś znajdziesz – nawet takie bez użycia warzyw lub owoców. 🙂
Cześć Inspiracjo, wpadłam tutaj przypadkiem i wiem że zostanę na dłużej 🙂
Mam pytanie wczoraj robiłam te gofry i mam pytanie o konsystencje ciasta i gofrów po upieczeniu. Pierwszy raz takie robiłam są smaczne u mnie z masłem orzechowym i bananem ale wole się upewnić u mistrza jak prawidłowo powinno to wyglądać 🙂
Po upieczeniu? Powinny być chrupkie. Dużo zależy od gofrownicy! 🙂
Dołącz do dyskusji…chwile po upieczeniu są chrupie potem bardzo miękkie, ciasto było bardzo gęste wręcz musiałam rozsmarować na gofrownicy łyżką 🙂 Moc Gofrownicy miłam na 1000
Po upieczeniu połóż je na chwilę na kratkę (np. od piekarnika) aby doszły do siebie. Wtedy będą cały czas chrupkie. 🙂
Dołącz do dyskusji…Ok dziękuję spróbuje ten sposób. A konsystencja ciasta ma być lejąca czy gesta? bardzo dziękuję za odp
W mojej gofrownicy najlepiej sprawdza się gęsta. W gofrownicy mojej koleżanki lejąca. Wypróbuj obie wersje w swojej! 🙂
Cześć Eli. Już jakiś czas zbieram się do napisania do Ciebie tej wiadomości. Chcę, żebyś wiedziała, jak dużą dawką codziennej motywacji i pozytywnego nastawienia co dzień mnie obdarzasz 🙂 Stresujące sytuacje z ostatnich dwóch lat (w tym utrata bliskiej osoby) zmiażdżyły moje dotychczasowe plany i ambicje. Ale dzięki Tobie staram się to odzyskać. Chcę wyrażać siebie, tworzyć. Wiem, że ta wiadomość będzie ku temu krokiem 🙂 Dziękuję za wszystko, jesteś wielka <3
Nawet nie wiesz jak mi miło czytać takie słowa! Dziękuję Ci <3 Ściskam Cię bardzo mocno. Jesteś silna babeczka! Widzę, że dużo w życiu przeszłaś. Niech to Cię umocni! Powodzenia buziaki <3
Hejka, czy bułkę vita z biedronki można jeść czy nie warto kupować?
Możesz jeść wszystko. Polecam przeczytać mój wpis „dieta to nie kara”. Ja akurat jej nie próbowałam, więc jeżeli pytasz czy smaczna to nie jestem w stanie Ci powiedzieć. 🙂
Uwielbiam gofry! Jak jeżdżę do Polski to moja mama zawsze mi robi❤ale tak mi narobiłaś ochoty na te gofry, że chyba poproszę Świętego Mikołaja o jakąś własną, chociaż malutką gofrownicęprzepisy cudowne! A rzeczy z jesiennej listy ciągle odznaczam
Super! Ja dostałam rok temu na Święta i to był najlepszy prezent na świecie! <3
Jutro trochę planów mam! A na śniadanie miałam jeść omleta szpinakowego 😀 Jak zobaczyłam gofry to pomyślałam, ze w sukie dawno nie robiłam wiec jutro wpadną! Z 2 tyG temu tez robiłam dyniowe właśnie ❤️ Wstanę rano, przejadę się chyba na rolki a potem zrobię Goferki z Twojego przepisu A co do dodatków Hm… pewnie standard dużo porzeczek mrożonych, maliny, jogurt naturalny, bananek, sosik zero może plus czekolada/płatki migdałów/troszke orzechów/PB zobaczymy ❤️
Już widziałam, że zrobiłaś! Cieszę się że smakowały! Buziaki Klaudia <3