Nie zwalniam tempa jeśli chodzi o fit jednoporcjowe desery, bo wiem, że bardzo je lubicie. Poza tym spodobało mi się odwzorowywanie popularnych słodyczy. Fit jednoporcjowe Kinder Country już było, więc dziś pora na kolejnego batona! Lubicie białą czekoladę? Mam nadzieję, że tak, bo dziś przychodzę z przepisem na fit jednoporcjowy Lion White. Co prawda nie ma tam ani grama białej czekolady, ale uwierzcie mi, że jest na maksa pysznie, zdrowo i oczywiście pełnowartościowy. Moje fit jednoporcjowe desery, to przepisy, które śmiało możecie jeść jako posiłek!
Wasze propozycje
Musicie wiedzieć, że zawsze biorę sobie do serca Wasze propozycje i prośby na kolejne przepisy. Fit jednoporcjowy Lion White był propozycją w jednym z komentarzy pod fit jednoporcjowym Kinder Country. 😊 Ciężko jest na raz spełniać wszystkie prośby, ale zawsze zapisuję sobie Wasze propozycje w notatniku, aby o nich pamiętać w przyszłości.
Tak że zachęcam Was do komentowania i pisania Waszych propozycji! Ostatnio na Instagramie robiłam krótką ankietę dotyczącą nowych przepisów i innych kwestii związanych z Instagramem i blogiem. Jeśli chcecie być ze mną na bieżąco wpadajcie na mojego Instagrama @elinowak 😃
Proszę bardzo! ❤️
Ulubiony słodycz z białą czekoladą
Macie jakiś ulubiony słodycz z białą czekoladą? 😃
Ja musiałam się chwile zastanowić i doszłam do wniosku, że na pierwszym miejscu będą białe Michałki, na drugim Kinder Bueno White, na trzecim Kit Kat White, a na czwartym właśnie Lion White. Uwielbiam białą czekoladę. Najlepiej jak jest z orzechami! W sumie to uwielbiam (prawie) każdą czekoladę. Nic co czekoladowe nie jest mi obce. 😆
Jednak musicie wiedzieć, że nawet jeśli nie lubicie białej czekolady to ten przepis pokochacie. Nie użyłam do niego ani grama czekolady. 😊 Wiadomo, że jest to takie odwzorowanie Liona White. Jest biała warstwa, jest coś chrupiącego, jest karmel. Mam nadzieję, że przetestujecie ten przepis i fit jednoporcjowy Lion White stanie się Waszym ulubieńcem!
Ok, działamy. Parę minut roboty, godzinka w lodówce i fit jednoporcjowy Lion White będzie gotowy!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ (dowolne naczynie, pojemnik)
DO PRZEŁOŻENIA:
- 4 herbatniki
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, ryż preparowany
MASA:
- 100 g ricotty lub mascarpone* lub skyr**
- 20 g budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
- 15-20 g słodziła (np. erytrol, ksylitol)
- 200 g dowolnego mleka
KARMEL:
- 15 g daktyli
- 10 g masła orzechowego
- 15-20 g wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
MASA:
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu (na ilości mleka podanej w przepisie). Dodaj do niego 5-10 g słodziła (oczywiście jeśli kupujesz budyń bez cukru, jeśli masz budyń z cukrem słodzenie będzie zbędne). Przygotowany i ostudzony budyń połącz z ricottą, dodaj ok. 10 g słodzdiła i zblenduj na jednolitą masę.
KARMEL:
Daktyle namocz we wrzątku przed ok. 5 min. Następnie odlej wodę, dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Całość zblenduj na jednolitą masę. Jeśli masz problemy z blendowaniem dodaj ok. 15-20 g wody.
CAŁOŚĆ:
2 herbatniki obtocz z obu stron w przygotowanej masie i wyłóż na spód naczynia/pudełka. Na to wyłożyć 1/2 masy i przygotowany karmel. Następnie ponownie wyłożyć 2 herbatniki obtoczone w masie, a na to pozostałą połowę masy. Opcjonalnie wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi lub ryżem preparowanym. Całość odstaw na ok. 1 h do lodówki.
* Jeśli używasz mascarpone pamiętaj, że ma ono więcej kalorii niż ricotta. 😊
**Jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności użyj jednego opakowania skyru. Ma on zupełnie inny smak niż ricotta, więc polecam dodać do niego parę kropelek aromatu, najlepiej śmietankowego lub waniliowego. Deser z ricottą lub mascarpone będzie smaczniejszy. Jednak jeśli lubisz skyr, jak najbardziej nada się do tego deseru.
Fit jednoporcjowy Lion White gotowy!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Porcja fit jednoporcjowego Liona White (z wykorzystaniem ricotty) ma około 497 kcal (21 g białka/ 21 g tłuszczy/ 56 g węglowodanów)
Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba! Przyznam Wam się, że podczas pisania tego przepisu musiałam iść go zrobić po raz kolejny… no weź tu człowieku wytrzymaj patrząc się non stop na zdjęcia tych pyszności. 😅
Czekam na Wasze wykonania! Wysyłajcie mi zdjęcia na Instagramie lub dodawajcie u siebie na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak) i dodać #jem_z_eli 😊
Smacznego!
pyszny, sztos
Przepis sztos!! Zrobiłam wersję z mascarpone, budyń gotowałam na mleku owsianym z odrobiną wanilii i dosłodziłam syropem z agawy 🙂 to jest coś fantastycznego !! Dawno nie jadłam tak pysznego deseru 🙂
Super, bardzo się cieszę! Na zdrowie!
ja do karmelu używam odżywki białkowej o smaku karmelowym zamiast daktyli, jest totalny sztos!
Mega!
Kinder bueno
Kocham Kinder bueno! Pomyślę nad tym! 🙂
Można bez daktyli zrobic? Świetny przepis
Odpowiadałam niżej na to pytanie. 🙂 „Myślę, że najlepiej będzie je po prostu pominąć i połączyć masło orzechowe ze szczyptą soli (jeśli masz mało bez soli) z minimalną ilością wody (ok. 10 g). Teoretycznie mogłabyś śliwkami suszonymi, konsystencja może i byłaby podobna, ale smak to zupełnie co innego. „
Jakiego masła orzechowego użyć ? <3 🙂
Ulubionego! 🙂 Ja polecam z orzechów ziemnych z Olimp Sport Nutrition albo migdałowo-kokosowe również z Olimpa. 🙂
Kinder Bueno prosimy, ale klasyczne 🙁
Ooo tak, zdecydowanie
Koniecznie!!
Ile to jest mniej wiecej 15 g daktyli w sztukach? ;D
3-4 daktyle 🙂
w sam raz pod mój okres haha chłodzi się na jutro w lodowce <3
super <3
Czy jest coś co mogę użyć zamiast daktyli?
Myślę, że najlepiej będzie je po prostu pominąć i połączyć masło orzechowe ze szczyptą soli (jeśli masz mało bez soli) z minimalną ilością wody (ok. 10 g). Teoretycznie mogłabyś śliwkami suszonymi, konsystencja może i byłaby podobna, ale smak to zupełnie co innego. 🙂