Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy! Korzystamy, póki jeszcze są. Ostatnio była waniliowo-truskawkowa owsianka na zimno, a dziś czas na fit ciasto. Kruchy spód, budyniowa pianka, truskawki i kruszonka – takie ciasto chodziło za mną od dawna. Oczywiście nie obeszłoby się bez kilku prób, ale ostateczny efekt wyszedł dokładnie taki, jak chciałam! Myślę, że fit ciasto z truskawkami i budyniową pianką podbije Wasze serca.
Urodzinowe ciasto
Ostatnio świętowałam moje urodziny w domu rodzinnym. Z tej okazji mama z babcią upiekły mi urodzinowe ciasto. Było to… kruche ciasto z malinowym budyniem, truskawkami i kruszonką! Oczywiście mama z babcią nie miały pojęcia, że od jakiegoś czasu próbuję zrobić podobną, fit wersję tego ciasta. Było tak pyszne, że od razu po powrocie wzięłam się za kolejne próby mojej wersji! Za trzecim razem wyszło idealnie. Oficjalnie oświadczam, że w ostatnim miesiącu w moich żyłach płynie ciasto z truskawkami i budyniową pianką! 😃 Bardzo mi się to podoba.
Im prościej, tym lepiej
Czasem mam siebie samej dość jeśli chodzi o moje zboczenie na temat prostoty! Nie od dziś wiadomo, że im prościej, tym lepiej, ale momentami przechodzę samą siebie. 😃 Tworząc przepis staram się, aby wykonanie go było maksymalnie proste i jak najszybsze. Nie zliczę ile przepisów odrzuciłam ze względu na to, że jest z nimi zbyt dużo roboty. Momentami jest to zgubne, bo muszę się nieźle natrudzić, aby stworzyć tę ostateczną wersję. I tak było też w przypadku tego fit ciasta z truskawkami i budyniową pianką. Niedość, że musi być proste w wykonaniu, to jeszcze smaczne i zdrowe! Mogłam pójść na „łatwiznę” i gotować budyń – robiłam kiedyś takie ciasto i wiem, że wyszłoby fajnie. No ale uparłam się, że żadnego budyniu nie chcę gotować! Chcę piankę z budyniu bez gotowania budyniu.
No i proszę bardzo! Jest budyniowa pianka bez gotowania budyniu. Poza tym nic się nie marnuje. Przy kruchych ciastach zazwyczaj używa się samych żółtek, więc ja wykorzystałam białka do pianki, o! Muszę podziękować mamie i babci, bo to one zainspirowały mnie do takiego pomysłu. 😊
Dobra, zabieramy się do roboty! Czas na fit ciasto z truskawkami i budyniową pianką! 🍰
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA FOMRĘ 26 cm
CIASTO:
- 350 g mąki (użyłam pół na pół pszennej i krupczatki)
- 4 żółtka jaj
- kostka masła
- 70-80 g zmielonego słodzidła (np. erytrol, ksylitol)*
- łyżeczka proszku do pieczenia
BUDYNIOWA PIANKA:
- 2 budynie śmietankowe (najlepiej bez cukru)
- 4 białka jaj
- 50 g oleju lub oliwy
- 100-110 g zmielone słodzidła (np. erytrol, ksylitol)
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 400 g truskawek**
- opcjonalnie: zmielone słodzidło do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Mąkę wysypać na stolnicy, połączyć z masłem i posiekać. Następnie dodać 4 żółtka, słodzidło, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto (wyrobienie ciasta bez użycia robota kuchennego może potrwać dłużej i wymaga siły). Jeśli używasz robota wystarczy wrzucić do niego wszystkie wymienione wyżej składniki i wyrobić ciasto hakiem. Następnie 2/3 ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. godzinę. Pozostałą 1/3 ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika do momentu aż będzie potrzebne.
BUDYNIOWA PIANKA:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce zmielonego słodzidła cały czas ubijając. Na koniec dodać budynie oraz olej/oliwę. Całość ubijać do momentu połączenia się składników.
CAŁOŚĆ:
Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki. Na dnie formy ułożyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim ciasto tworząc spód. Następnie ponakłuwać go widelcem i piec ok. 15 min. w 180 stopniach. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Na ostudzony spód wyłożyć budyniową piankę. Na wierzch truskawki pokrojone w kostkę. Następnie wyciągnąć mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki na wierzch ciasta. Całość piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i studzić tak ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i ostudzić. Ciasto można wyciągnąć z formy po całkowitym przestudzeniu, a najlepiej po przestudzeniu i ok. 2-3 h. w lodówce. Schłodzone ciasto można oprószyć zmielonym słodzidłem.
* Ja mielę słodziło w małym, elektrycznym młynku. W niektórych EKO sklepach (stacjonarnie lub internetowo) można kupić gotowe, zmielone słodzidło. Jeśli nie macie go jak zmielić to zawsze możecie użyć cukru pudru!
** Jeśli kupicie truskawki, które są „wodniste” polecam po pokrojeniu w kostkę dosypać do nich łyżkę mąki ziemniaczanej, aby zbyt mocno nie puściły soków podczas pieczenia.
Fit ciasto z truskawkami i budyniową pianką gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
1/12 ciasta ma około 300 kcal (6 g białka, 20 g tłuszczy, 24 g węglowodanów)
Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba i przetestujecie to cudo! Jestem pewna, że posmakuje zarówno Wam, jak i Waszym bliskim. Dobrem trzeba się dzielić! 😊
Czekam na fotki Waszych wypieków! Wysyłajcie mi w wiadomościach prywatnych lub wrzucajcie na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak), abym nic nie przegapiła!
Smacznego!
Cześć, jakimi innymi mąkami mogę zastąpić te z przepisu? Czy migdałowa się nada?
Dlaczego powinno być zmielone słodzidlo? Nie może być niezmielone? Nie mam zbytnio możliwości zmielić go
Z moich doświadczeń wynika, że erytrytol nie rozpuszcza się w wypiekach, po upieczeniu ciasto jest w kropki 😉 Być może ksylitol podobnie.
Tak 🙂
Wyszło pysznie 🙂