Od kilku tygodni miałam ochotę na prosty, słodki i cytrynowy wypiek. Ten smak chodził za mną każdego dnia, więc postanowiłam wymyślić nowy przepis! Padło na fit babeczki cytrynowe, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Wykorzystałam kilka podstawowych składników, które zapewne znajdziecie w swojej kuchni. Fit babeczki cytrynowe idealnie wpasują się w klimat Świąt Wielkanocnych. Są naprawdę pyszne, a dodatkowo pięknie wyrastają. Będą świetnie prezentować się na stole wielkanocnym… o ile wytrwają! Testowałam ten przepis już dwa razy. Po pierwszym razie nie dotrwały do sesji zdjęciowej… ups!
Wypiek bez dodatków
Pod ostatnim wpisem, gdzie podzieliłam się z Wami przepisem na proteinowe placuszki, wspominałam o różnorodnych dodatkach. Nadal uważam, że różnorodne dodatki do słodkich posiłków pomagają wyeliminować nudę. 😉 Jeśli chodzi o dodatki do wypieków to czasem nie mam ochoty szaleć i tak też było też w tym przypadku. Miałam ochotę na słodki, cytrynowy, puszysty wypiek bez dodatków. Oczywiście nie musicie brać ze mnie przykładu! Jeśli macie ochotę dorzucić do Waszych fit babeczek cytrynowych gorzką czekoladę, posiekane orzechy czy też owoce, to śmiało możecie to robić. 😊
W ogóle to bardzo często takie jazdy na brak dodatków mam z jajecznicą! Lubię jajecznicę z cebulką, papryką i innymi warzywami, ale… najzwyklejsza jajecznica na maśle to jest życie. Ewentualnie posypana szczypiorkiem już na talerzu. 😋 Mniam!
Święta Wielkanocne
W tym roku czekają nas nietypowe Święta Wielkanocne. Nie chcę się tutaj rozwodzić nad obecną sytuacją – wszyscy wiemy jak jest. Wszyscy przeżywamy to na swój sposób. Proszę Was o zachowanie rozsądku i szukanie radości w małych rzeczach. Zapewne większość z Was (tak jak ja) nie będzie mogła spotkać się z całą rodziną. To trudne, ale uwierzcie mi, że jeszcze będzie czas. Spędźmy te chwilę z tymi, których mamy blisko siebie i doceńmy ich obecność. Najlepszym sposobem jest zrobienie dla nich sporej ilości fit babeczek cytrynowych! A gdy to wszystko się skończy, do każdego w odwiedzinach będziemy zanosić wielkie pudełko babeczek! Także teraz trzeba robić ich sporo, aby dojść do perfekcji. 😊
Pamiętaj: na Święta #zostańwdomu 🙏 i zrób babeczki!
Dobra, nagrzewajcie piekarniki i robimy fit babeczki cytrynowe!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 12 DUŻYCH BABECZEK
- 250 g mąki (wypróbowałam orkiszową oraz pszenną pełnoziarnistą, opcjonalnie można wymienić na: ryżową, żytnią, jaglaną, gryczaną)
- 250 g mleka
- 2 jajka
- 40 g masła (można wymienić na olej kokosowy)
- ok. 160 g słodzidła (np. erytrolu, ksylitolu)
- ok. 4-5 łyżek soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło (lub olej kokosowy) rozpuścić. Do dużej miski wsypać mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia, żółtka, mleko, rozpuszczone mało oraz sok z cytryny, a następnie całość dokładnie wymieszać mikserem. Dodać startą skórkę z cytryny i zamieszać łyżką. Następnie dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać do momentu połączenia składników. Masę przelać do foremek. Na koniec każdą babeczkę posypać odrobinę startej na małych oczkach skórki z cytryny. Piec ok. 27-30 min w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Gotowe! 😋
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jedna babeczka ma około 114 kcal (3,2 g białka/ 4,1 g tłuszczy/ 16 g węglowodanów)
Mam nadzieję, że fit babeczki cytrynowe wylądują u Was na Wielkanocnym stole (pssst… zróbcie podwójną porcję, bo szybko znikają! 😊). Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach czy podoba Wam się ten przepis!
Gdy wypróbujecie, nie zapomnijcie podzielić się ze mną rezultatem. Dodajcie zdjęcie babeczek na swoją tablicę na Instagramie lub na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie na nim oznaczyć (@elinowak) i dodać #jem_z_eli 😊
Czekam na fotki! Smacznego!
#ZOSTAŃWDOMU i zrób babeczki !❤️
Ale od której strony one są fit? Przecież to jest najzwyklejszy przepisz na babeczki
Opadły 🙁
Nie warto robić żadnych babeczek za każdym razem wychodzi zakalec, smaczny ale problemy jelitowe gwarantowane SZKODA SKŁADNIKÓW !!!!
Pyszne,dodałam dżem…dzięki
niestety mi wyszedł totalny zakalec 🙁
Polecam 🙂 Bardzo smaczne babeczki 🙂 Robiłam z mixem – mąka pszenna, orkiszowa pełnoziarnista i kokosowa. Użyłam erytrol w proporcji 120g.
Robiłam dziś z mąką orkiszową. Dodałam połowę porcji ksylitolu. Wyszły bardzo dobre, ładnie wyrosły.
Niestety nie wyszły. Opadly i są gumowe. Trzymałam się przepisu, Delikatnie wmieszałam białka. W smaku sa ok, lekko cytrynowe. Dałam 100g cukru i to w zupełności wystarcza. Przepis wymaga dopracowania.
Czy ktoś robił ze zwykłym cukrem? Ile g dać ? Z cukrem kokoswym mega ale zdecydowanie mniej dałam
Ile wyszło Ci razem babeczek ?
Jest napisane na górze przepisu. 🙂 12 dużych babeczek