Osoby, które widziały listę rzeczy, które trzeba zrobić jesienią wiedziały, że ten przepis pojawi się tutaj bardzo szybko. Dziś mam dla Was fit ciasto dyniowe z kremem z ricotty! O mamo… Robiłam je już dwa razy i uwierzcie, że na tym się nie skończy. Jest to zdrowe ciasto w jesiennych smakach (dynia w połączeniu z dużą ilością cynamonu), o wilgotnej konsystencji (aż chce się napisać „rozpływa się w ustach” 😋), przełożone słodkim kremem z ricotty – poezja. Przepis jest jak zwykle banalnie prosty, potrzebujecie jedynie miksera i piekarnika. A i jeszcze jedno, wolę z góry uprzedzić… Nie biorę odpowiedzialności za uzależnienie się od tego cudeńka! 😁
Porządne ciasto
Od teraz ten wypiek będzie zdecydowanym must eat każdej jesieni. Oczywiście zaraz obok szarlotki mamy. Kocham wszystkie ciasta, które są kremowe, czekoladowe i zbite, a to, mimo że nie ma w sobie czekolady (to znaczy u mnie pojawiła się w polewie) jest absolutnie obłędne. Czasem mam ochotę zjeść lekkie ciacho, coś à la „chmurka”, ale na pewno nie jesienią. Jesienią potrzebuję porządnego ciasta i gorącego napoju w wielkim kubku. Też tak macie? Jeżeli tak to zaufajcie mi: to jest właśnie to porządne ciasto! Także nawet się nie zastanawiajcie, przeczytajcie przepis i biegnijcie po dynię (przy okazji wykorzystacie ją do śniadania i dyniowego omleta). No chyba, że ktoś z Was jest takim szczęściarzem i ma swoje własne dynie w ogródku. Ja w tym roku dostaję dynie od rodzinki mojego chłopaka, ale gdyby ktoś miał za dużo to mogę podać swój adres. Chociaż w sumie dla tego ciasta mogłabym codziennie biegać po nią do sklepu. Jest tego warte! A tak swoją drogą to nie tylko ja się w nim zakochałam…
Eli Uber Eats 😋 Mój chłopak i przyjaciółka najlepsi testerzy smaku!
Krem z ricotty
Jako, że jestem (ale to chyba już wiecie) fanką włoskiego jedzonka, nie zdziwi Was chyba jak napiszę, że uwielbiam ricottę! Co prawda do tej pory chyba tylko raz jadłam ją na słodko, ale za to o wiele częściej na pizzy. Ricotta na włoskiej pizzy w Bolonii czy w Rzymie… Rany, jakie to pyszne wspomnienia! Tym razem postawiłam na taki rodzaj kremu, bo fajnie czasem spróbować czegoś nowego. Zamysł był klasyczny, czyli krem na bazie twarogu, ale w ostatniej chwili na zakupach ( w Lidlu ) zmieniłam zdanie. Oczywiście możecie zrobić swoją własną wersję z twarogu czy jogurtu greckiego, ale zachęcam Was do wypróbowania czegoś nowego. Trzeba być otwartym na nowe smaki. Poza tym, zaufajcie mi: krem z ricotty to życie! Dodatkowo do zrobienia go użyłam odżywki białkowej o smaku słonego karmelu – pycha! (smak ciasteczkowy lub waniliowy też będzie świetnie pasować! Kupicie ją tutaj, a z kodem „elinowak” otrzymacie -15 % rabatu). Oczywiście podam opcję bez wykorzystania odżywki. Jednak zachęcam do wypróbowania mojej wersji, zarówno dla kwestii smakowych jak i większej zawartości białka.
Dobra, ileż można zachwalać ciasto?! Czas je w końcu zrobić!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA FORMĘ 18 cm:
CIASTO
- ok. 350 g puree z dyni (sposób przygotowania puree jest tutaj, w przepisie na omleta dyniowego)
- 2 jajka
- 150 g mąki (używałam 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i 50 g mąki kukurydzianej)
- ok. 70 g napoju kokosowego (może być także zwykłe mleko)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon (według uznania, ja bardzo lubię, więc dałam około 3 łyżki)
- słodziło (według uznania, u mnie ok. 100 g erytrolu)
- aromat waniliowy
KREM
- 250 g ricotty
- 40 g odżywki białkowej (u mnie Olimp Sport Nutrition smak słony karmel)
- 50 g mleczka koksowego (Real Thai)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i zmiksować w oddzielnej misce na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać razem, a następnie zmiksować na jednolita masę. Następnie białka dodać do masy i delikatnie wymieszać (jeżeli masa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę mleka, a jeżeli zbyt mało słodka dodać więcej słodziła ). Piec w 180 stopniach około godzinę (do suchego patyczka).
Krem: Wszystkie składniki wymieszać razem na jednolitą masę. Zamiast odżywki białkowej można dodać słodzidło, więcej mleczka kokosowego i dodatki np. wiórki kokosowe dla lepszego smaku.
Po upieczeniu należy poczekać aż ciasto się ostudzi. Następnie przekroić i przełożyć częścią kremu. Na wierzch pozostała część kremu, polewa czekoladowa (roztopiona gorzka czekolada i mleko kokosowe) oraz prażone płatki migdałów. Całość wsadzić na około godzinę do lodówki.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Całe ciasto (bez polewy) mają około 1398 kcal (78 g białka/ 54 g tłuszczy/ 150 g węglowodanów)
Gdy ciasto jest tak świetne, że robisz sobie z nim milion zdjęć! 😁
Jeden kawałek (z ośmiu) ma około 175 kcal!
Nie pozostaje Wam nic innego jak: zapisać przepis, biec na zakupy, spalić 175 kcal podczas dźwigania dyni, zrobić ciasto i zjeść kawałek albo i dwa! A i jeszcze mnie zaprosić. Przybiegnę bardzo szybko, więc też poproszę dwa kawałki!
Bawimy się w zaproszenie za zaproszenie? 😁
Zrobicie? Czekam zarówno na zaproszenia jak i na zdjęcia Waszych ciast! Oznaczajcie mnie na Instagramie i używajcie hashtagu #jem_z_eli ( no i oczywiście jest to idealne ciacho do zrobienia podczas naszej akcji #jesień_z_eli ).
Smacznego! Buziaki!
Totalny zakalec mi wyszedł 🙁
Czym mogę zastąpić odżywkę białkową?
Wystarczy przeczytać przepis! „Zamiast odżywki białkowej można dodać słodzidło, więcej mleczka kokosowego i dodatki np. wiórki kokosowe dla lepszego smaku.”
Chętnie zrobię 🙂 Ja od Izy i Bartka z yt 😀
Ja też
też od id Izy i Bartka 🙂 zrobiłam i ciasto wyszło pyszne!
Czy można wykorzystać Dynie piżmową?
można, ja robię z piżmowej i wychodzi super hiper pycha!
Próbował ktoś robić w wiekszej formie? Bo mam taką 22 cm 🙂
Ja robię w formie od tarty, polecam!
Elizka na jakiej formie mozna zrobic? Bo nie mam 18cm
Nie robiłam w większej, więc nie jestem w stanie podać Ci dokładnych ilości. Spróbuj może zwiększyć składniki o 1,5
A w jakiej foremce można zrobić bo nie mam 18cm
Nie robiłam w większej, więc nie jestem w stanie podać Ci dokładnych ilości. Spróbuj może zwiększyć składniki o 1,5
Planuje zrobić ciasto na weekend. Masz jakiś inny pomysł na dodatek do kremu zamiast mleka kokosowego? Pozdrawiam 🙂
Hmmm może więcej odżywki i wiórki kokosowe? 🙂
Dodałam trochę zwykłego mleka, wiórki i erytrol. Zaraz będę próbować za sobotnie śniadanko 🙂
Cześć :*
mam pytanko, jak myślisz, czy mogę zastąpić mąkę żytnią i kukurydzianą, mąką arachidową? 🙂
Cześć! Nie korzystałam nigdy z mąki arachidowej dlatego ciężko mi powiedzieć. 🙁