Ostatnie dwa przepisy były wytrawne, więc najwyższa pora na coś słodkiego, prawda? Dziś przychodzę do Was z przepisem, który chciałam wypróbować już od dawna. Jest to przepis na fit cynamonki! Mój grudzień ma zapach przyprawy do piernika, ale też cynamonu, więc to o idealna pora na przetestowanie fit cynamonek. Oficjalnie zakochałam się w ich smaku! Mam nadzieję, że i Wy pokochacie je równie mocno.
Fit cynamonki z solą
Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, to zapewne wiecie, że moje pierwsze podejście do fit cynamonek było… przesolone. 😅 Tak się dzieje, gdy człowiek po nieudanym dniu o godzinie 23 postanawia zabrać się za pieczenie. Zamiast słodziła użyłam soli i musicie mi uwierzyć, że naprawdę próbowałam je odratować! Pierwsza myśl: „Użyłam soli? Zrobię cynamonki z solonym karmelem!”. Wiecznie narzekam na słodycze, które są o smaku „solonego karmelu”, a obok soli to one nawet nie leżały. No ale to co zrobiłam było przesadą. 😅 Wyobrażacie sobie jak smakuje 80 g soli z cynamonem? Lepiej sobie nie wyobrażajcie, a już na pewno tego nie próbujcie!
Na szczęście druga i trzecia próba były udane. Także spokojnie, w przepisie na fit cynamonki jest sól.. ale jedynie szczypta! 😁
Smak świąt
Uwielbiam Święta i grudzień. Potrawy wigilijne zrobione przez moją mamę i babcię kocham całym sercem, to wiadomo. No ale przez cały grudzień, aż do Świąt też coś trzeba jeść! Zawsze staram się przemycić trochę świątecznych smaczków w tym okresie. Na pierwszy ogień poszedł właśnie ten przepis na fit cynamonki. Są one wypełniony po brzegi cynamonem, a cynamon* na równi z przyprawą do piernika kojarzy mi się z grudniem.
Jaki przepis chcecie następny? Macie jakieś potrawy, przepisy, które mogę dla Was stworzyć? 😊
*Pssst… choć przyznam szczerze, że cynamon to moja ulubiona przyprawa do słodkich posiłków i króluje u mnie cały rok. Choć w grudniu używam jej na potęgę!
Ok, zabieramy się za pieczenie! Czas przygotować fit cynamonki. 😋
PRZEPIS
SKŁADNIKI 17 CYNAMONEK:
CIASTO:
- 400 g mąki (użyłam 300 g pszennej i 100 g orkiszowej) + do podsypania
- jajko (w temperaturze pokojowej)
- 250 g mleka
- 7 g suchych drożdży
- 60 g masła
- 80-90 g słodziła (np. erytrytol, ksylitol)
- szczypta soli
- łyżka cukru
NADZIENIE:
- 40 g masła
- 80 g słodziła (np. erytrytol, ksylitol)
- 15-20 g cynamonu
- opcjonalnie: opakowanie cukru wanilinowego (polecam!)
DODATKOWO:
- jajko
- 2 łyżki mleka
LUKIER (opcjonalnie):
- 80-90 g słodziła (np. erytrytol, ksylitol)
- białko jaja
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Mleko podgrzać w rondelku tak, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Do mleka dodać suche drożdże oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Rozpuścić masło i przestudzić. W tym czasie przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, słodzidło, a następnie mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrobić (najlepiej przy użyciu haka do miksera) aż będzie miękkie i elastyczne – mi przy użyciu haka zajęło to ok. 10 minut. W przypadku wyrabiania ręcznie potrwa to nieco dłużej. Pod koniec wyrabiania ewentualnie dodać garść lub dwie mąki jeśli ciasto jest zbyt klejące. Ciasto przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
NADZIENIE:
Masło rozpuścić. Słodzidło wymieszać z cynamonem (i opcjonalnie z cukrem wanilinowym).
LUKIER (opcjonalnie):
Białko zmiksować ze zmielonym (np. w młynku do kawy) słodzidłem. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dodać więcej zmielonego słodzidła.
CAŁOŚĆ:
Po wyrośnięciu ciasta należy je rozwałkować na prostokąt (wymiary ok. 55×35 cm). Następnie rozprowadzić roztopione masło po całym prostokącie i posypać słodziłem wymieszanym z cynamonem (zostawić mały wolny pasek przy dłuższym boku). Ciasto zwinąć w rulonik i pokroić na 17 części. Następnie ułożyć w dużej prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać jedno jajko z dwoma łyżkami mleka i wysmarować tym każdą cynamonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Na koniec polać cynamonki lukrem.
Fit cynamonki gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jedna fit cynamonka ma około 142 kcal (3,5 g białka/ 6 g tłuszczy/ 18,5 g węglowodanów)
Dajcie znać czy przetestujecie mój przepis. 😊
Poza tym czekam na Wasze pomysły i propozycje odnośnie kolejnych przepisów! Jestem otwarta na wszystko! Grudniowe wieczory są zarezerwowane na odpoczynek z książką, puzzlami albo na szaleństwo w kuchni.
Jeśli przetestujecie ten przepis koniecznie pochwalcie się tym na Instagramie. Oznaczcie mnie na Instastory (@elinowak) i dodajcie #jem_z_eli 😊
Ah i jeszcze jedno małe pytanie na koniec. Kto przyłączył się do akcji #grudzień_z_eli ? Pobraliście już listę? Jeśli nie, to zapraszam Was do przeczytania tego posta. Koniecznie zaglądnijcie, pobierzcie listę i przyłączcie się do naszej grudniowej zabawy! 🎄
Smacznego! Buziak! 😘
mi niestety ciasto nie wyrosło, mimo że wszystko robiłam z przepisem (uprzedzając: drożdże nie były po terminie). Na szczęście odratowałam je proszkiem do pieczenia, ale i tak nie jest to mój ulubiony przepis 🙁
Pierwszy przepis od Eli w moim wykonaniu. Ciasto baaardzo się kleiło, nie wyrosło mimo zrobienia wszystkiego jak w przepisie i używania podanych składników. W piekarniku także nie urosło. Nie wypał na maksa, wszystko musiałam wyrzucic ☹️
Wyszły przepyszne! Zrobiłam zamiast lukru polewę na bazie skyru waniliowego i wszystko komponuje się znakomicie. Miałam lekki problem z klejącym się ciastem, ale dosypałam mąki i jakoś poszło. Polecam również piec funkcją góra-dół. Dziękuję bardzo za ten przepis <3
Kiedyś niechcący dodałam erytrytol, a innym razem Ksylitol do drożdży i niestety ciasto nie wyrosło. 🙁 Jestem zdziwiona, że u Ciebie to połączenie działa.
W przepisie jest łyżka cukru i ona jest specjalnie do drożdży żeby się rozwinęły zanim trafią do mąki ze słodzikiem. tak podkarmione zawsze wyrastają 🙂
Osobiście korzystałam z tego przepisu wielokrotnie i cynamonki zawsze wychodzą mi idealne 🙂 (Poza jednym razem gdy zabiłam drożdże zbyt gorącym mlekiem;)). A w liście składników jest wymieniona również łyżka cukru – drożdże go potrzebują aby zacząć rosnąć.
Czy podpowiesz prosze jakiej wielkości mialas blaszke? Kiedys podobne poupychalam w za mala I sie nie dopiekły
Szczerze to robiłam w różnych blaszkach. Okrągłej 24 cm, prostokątnej dużej i też było ok.
Smak jest przepyszny, ale bardzo ciężko mi się pracowało z ciastem, dodałam prawie 100g mąki zanim udało mi się je wyrobić na tyle żeby odchodziło od dłoni. Wiesz może co mogłam zrobić źle? Użyłam 300g mali pszennej i 100g mąki owsianej. Myślisz, że to może przez mąkę owsianą? Całą resztę robiłam jak w przepisie.
Mogło mieć to jakiś wpływ, ale generalnie przy wyrabianiu ciasta ręcznie może być ten problem. Ja robiłam raz ręcznie a za drugim razem przy użyciu haka i nie było porównania. Ręcznie trzeba się namęczyć i da się nawet bez dodatkowego dosypywania mąki. 🙂
Dziękuje za odpowiedź. Trochę się w międzyczasie naszukałam i znalazłam info, że do przepisów z drożdżami najlepiej stosować mąkę z min. 10g białka. Wymieniłam za drugim razem owsianą na orkiszową i wyszło idealnie bez dodatkowej mąki!
Najpyszniejsze cynamonki jakie jadłam przysięgam!!!! A robiłam już nie jeden raz 🙂 i byłam w szoku jak szybko ciasto się wyrobiło! No po prostu cuda, robiłam z podwójnej porcji a po 2 godzinach zostały 4 sztuki… narzeczony i rodzinka zachwyceni, a jeszcze widze się wieczorem z przyjaciółkami wiec one tez zobaczą jak smakuje niebo 🙂 Jestes mistrzynią Eli, któryś raz robię już coś z twojego przepisu i jeszcze nigdy się nie zawiodłam wszystko było cudowne!❤️❤️
Ale się cieszę! :)<3
Czy zamiast masy cynamonowej mogę dodać dżem?
Myślę, że spoko 🙂
Chciałabym wypróbować przepis, tylko pytanie czy mogę zastąpić suche drożdże świeżymi i ile wtedy powinno ich być? 🙂
Dwa razy więcej. robiłam i wychodzi idealnie
Będę robić koniecznie. Nie wiem jak to robisz, ale trafiasz w moje smaki w punkt. Takie smaki jak makarony, pad thai czy właśnie cynamonki są idealne dla mnie. A co to następnego przepisu to może właśnie coś z solonym karmelem? <3