Jakiś czas temu byłam na Islandii (post o całej podróży pojawi się w niedalekiej przyszłości. ) i pomysł na ten przepis pojawił się właśnie tam. Jak Islandia to… skyr! Jest to produkt, który Islandczycy uwielbiają. Po powrocie do Polski musiałam wymyślić przepis z jego wykorzystaniem. I wymyśliłam! Fit sernik na zimno – skyrnik. 😁 Jest pyszny, niskokaloryczny i zawiera dużą ilość białka. To naprawdę prosty przepis, który możecie zrobić na miliony sposobów! Kochacie sernik na zimno? Skyrnik pokochacie jeszcze mocniej!
Skyrkaka
„Kaka” to po islandzku ciasto. 😋 Skyrkaka – ciasto ze skyru. A jak już jesteśmy przy kuchni islandzkiej to przyznam Wam, że nie jest to kuchnia, która w stu procentach mnie zachwyca. W poście o Islandii dokładniej wszystko opiszę, ale generalnie: suszone ryby, jagnięcina i lukrecje to nie są do końca moje smaki. No, ale żeby nie było, że wszystko „na nie” to jest pare perełek, np. ciemny, słodki chleb, który wypieka się w ziemi, na terenach geotermalnych – jest naprawdę pyszny. No i oczywiście skyr… jest wszędzie, pod różną postacią i w najróżniejszych smakach. Gdy w Reykjaviku przechodziłam obok piekarni i zobaczyłam „Skyrkaka” wiedziałam już, że stworzę swój przepis. I tak właśnie powstał ten fit sernik na zimno… wróć. Fit skyrnik na zimno. 😊
Uniwersalny przepis
Okej, wiecie już, że podstawowym składnikiem tego przepisu jest skyr, ale co z resztą? Całe ciasto (łącznie ze spodem) składa się raptem z 8 składników, ale możecie dodawać do niego co tylko chcecie i tworzyć różne warianty. Truskawkowy fit sernik na zimno? Dodajcie dodatkową porcję zblendowanych truskawek. Czekoladowa wersja? Wystarczy dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Fit sernik z owocami i orzechami? Nie ma problemu – trzeba pokroić owoce na małe kawałki, orzechy rozdrobnić i dodać je do masy. Jeszcze więcej kokosowego smaku? Wiórki kokosowe załatwią sprawę. To jest naprawdę uniwersalny przepis! 😊 Ilość słodzidła w przepisie również dobieracie pod siebie – dla każdego słowo „wystarczająco słodkie” oznacza co innego. Ja zawsze piszę mniej więcej ile dodaję, ale staram się próbować masy i ewentualnie dosładzać w trakcie.Wam też polecam to robić! 😊
No to co? Działamy! Skyrnik będzie musiał postać trochę w lodówce, więc przy okazji mała lekcja cierpliwości przed Wami, ale… uwierzcie, że warto! 😁
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA FORMĘ 21 CM
SPÓD:
- 200 g płatków owsianych
- 150 g banana
- 15 g kakao
- 20 g masła (można zastąpić olejem kokosowym)
- słodzidło według uznania (u mnie ok. 3-4 łyżki erytrolu)
MASA:
- 450 g skyru naturalnego (3 opakowania)
- 250 g mleczka kokosowego (polecam Real Thai)
- 20 g żelatyny
- słodzidło według uznania (u mnie ok. 7-8 łyżek erytrolu)
- opcjonalnie: owoce (borówki, truskawki, maliny, banany itp.), orzechy, wiórki kokosowe, gorzka czekolada (rozpuszczona lub rozdrobniona)
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
Masło rozpuścić w rondelku. Następnie wszystkie składniki połączyć razem, zblednować i wyłożyć na spód formy (21 cm) wysmarowanej olejem kokosowym. Wsadzić do lodówki na czas robienia masy.
MASA:
Przed zmiksowaniem składników zagotować wodę w czajniku (żelatyna powinna być zalewana ciepłą wodą, nie wrzątkiem). Skyr, mleczko kokosowe oraz słodzidło połączyć razem i dokładnie zmiksować. W trakcie miksowania próbować masy i ewentualnie dosłodzić. Przy robieniu truskawkowej/ czekoladowej/ owocowo- orzechowej wersji dodać pozostałe składniki, np. zblendowane owoce, rozpuszczoną czekoladę, Następnie wsypać żelatynę do szklanki i zalać gorącą wodą (ok. 90 g wody, połowa szklanki). Wymieszać dokładnie i odstawić na 2 minuty. Po chwili dodać kilka łyżeczek masy do żelatyny, dokładnie ją wymieszać i całość żelatyny przelać do masy cały czas miksując. Na koniec ewentualnie dodać więcej owoców, orzechów itp. Całość przełożyć na spód oraz włożyć do lodówki na całą noc.
Skyrnik zrobiony!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jeden kawałek (z ośmiu) ma około 238 kcal (12 g białka/ 10 g tłuszczy/ 25 g węglowodanów)
Jak Wam się podoba ten przepis? 😋 Przyznam Wam szczerze, że ja jestem w nim zakochana! Niedość, że jest naprawdę pyszny to jeden kawałek to tylko 238 kcal i aż 12 g białka! To zdecydowanie mój nowy, ulubiony fit sernik na zimno. Skyr zdał test. Skyrkaka jest super! 😄
Musicie koniecznie wypróbować tego przepisu – nie odpuszczę Wam tak łatwo! Czekam na Wasze zdjęcia na Instagramie. Jeśli dodajecie je na swój profil nie zapomnijcie mnie oznaczyć i dodać #jem_z_eli 😊
Życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych! Smacznego jajka i serniczka… bez względu na to czy jest fit czy niefit. Przecież nie to się liczy w święta, ale mam nadzieję, że doskonale o tym wiecie. 😊
Smacznego! Buziak! 😘
Za duzo zelatyny smakuje jak guma
Prosty, dobry, przepis. Właśnie go zrobiłam. Tylko zamiast spodu zrobiłam spód ciasteczkowy z bez cukrowych ciasteczek zbożowych.
Czym można zastąpić skyr jak nie dostałam w sklepie ? Pozdrawiam
Zrobiłam z kwargu, podejrzewam że można zrobić pół na pół jogurt grecki z serkiem mascarpone, można z samym serkiem mascarpone lub Philadelphia, tylko wiadomo smak może się zmienić zależnie od wybranego zamiennika i pewnie makro też
Hej! Czy mrożone owoce leśne jako dodatek dadzą radę?
Radzę odmrozić, a z soku można zrobić galaretkę na wierzch dodając cukru i żelatyny 2g/100 ml na gęściejsza galaretkę można ilość żelatyny zwiększyć
Witam,czy zamiast mleczka kokosowego,może być zwykłe?
Opcjonalnie zamiast mleczka kokosowego można dodać śmietankę 36% w takiej samej ilości
Czy żelatynę można zastąpić galaretką truskawkową?
Oczywiście że tak
Jestem wielka fanką Skyru i na ten przepis trafiłam zupełnie przypadkowo. Nadarzyła się okazja i postanowiłam go spróbować tymbardziej że staramy się z siostrą zdrowo odżywiać i patrzymy na skład produktów. Przepis okazał się FENOMENALNY szybki łatwy i co najważniejsze niesłodki i przepyszny. Siostra także była zachwycona i zażyczyła sobie taki na swoje Urodziny.
Składniki dodatkowe jakie użyłam to wiórki kokosowe borówki amerykańskie banany i wiśnie drążone które dały winny posmak.
Skyrkaka jeszcze nie raz zagości na moim stole i z czystym sumieniem mogę go polecić…pychotka
Witam z jakiej ilości serka mogła bym zrobić Pani sernik na dużą blachę ? czy jest to możliwe mam około 10 dużych skyr po 450 i szukam pomysłu co z nimi zrobić
Eli, jaki miałaś rozmiar blaszki ? Bo nie wiem jaką tortownicę przygotować żeby tak ładnie wyszło 🙂
Jest na samej górze przepisu, 21 cm 🙂
czym można by zastąpić mleczko kokosowe?
Mleczkiem skondensowanym 🙂