Team szarlotka czy team serniczek? Ja zdecydowanie team szarlotka! Oczywiście jeżeli należycie do obu drużyn to spoko, istnieje taka opcja. U mnie wszystkie chwyty dozwolone, także bez stresu. Osobiście kocham szarlotkę całym sercem. Kruchy spód, jabłka, kruszonka – tyle. Ten przepis właśnie taki jest, czyli prostota, prostota i jeszcze raz… pychota! Fit szarlotka to ciasto, które idealnie wpasuje się w zimowy klimat, a najlepiej smakuje na ciepło z lodami. Zresztą co ja piszę… przepis na szarlotkę jest potrzebny zawsze. Szarlotka to styl życia!
Szarlotka Marty
Gdzie jedliście najlepszą szarlotkę w życiu? U mnie bezkonkurencyjnie wygrywa moja mama! Uwierzcie, jadłam już dużo (ale na pewno nie za dużo!) szarlotek, ale „szarlotka Marty” to jest to. Uwielbiam ją całym serduszkiem i brzuszkiem. Jest tak prosta, a tak pyszna. Bez żadnej bezy, żadnych dodatków, tylko klasyczny przepis. Wydaje mi się, że gdybym ja ją zrobiła, nie byłaby taka dobra. To jest po prostu „szarlotka Marty” i tyle, królowa szarlotki jest tylko jedna! 😁 U mnie w domu nie ma Świąt bez tego ciasta, czy to Boże Narodzenie, Wielkanoc… weekend, kiedy wracam do rodzinnego domu (to moje osobiste święto jak coś). Chociaż nie ukrywam, że na wyróżnienie zasługuje też szarlotka w schronisku Murowaniec w naszych cudownych Tatrach! Pisałam o niej w poście, w którym wymieniałam 10 powodów dlaczego kocham góry.
Szarlotka Marty jest też znana i lubiana wśród moich przyjaciółek! 😁
Szarlotka na ciepło z lodami
Mój przepis co prawda nigdy nie dorówna szarlotce mojej mamy, ale wcale nie ma tego na celu! W zdrowym odżywianiu jest miejsce zarówno na fit szarlotkę z kruszonką i na taką prawdziwą szarlotkę zrobioną przez mamę. Dieta to nie kara! Ten przepis to naprawdę kilka podstawowych składników. Urozmaiciłam go jedynie o lekko kokosową kruszonkę, jest pyszna I uwierzcie: najlepiej smakuje na ciepło z lodami! Musicie koniecznie spróbować! Według mnie najbardziej pasują zwykłe lody o waniliowym lub śmietankowym smaku. Cieplutkie jabłka z cynamonem w szarlotce, na wierzchu pyszna kruszonka i roztapiające się lody. Czy to brzmi jak przepis na coś fit i zdrowego?
Dobra, zabieramy się do roboty. Proszę podwinąć rękawki, włączyć ulubioną muzyczkę i działamy!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA FORMĘ 21 CM
- 5/6 jabłek (ok. 600 g po obraniu i pokrojeniu, ilość jest dowolna, można dać trochę mniej lub więcej)
- 2 jajka
- 200 g mąki (użyłam: 100 g jaglanej, 50 g kukurydzianej, 50 g gryczanej)
- 100 g masła
- 15 g wiórków kokosowych
- słodzidło (np. erytrol, ksylitol) według uznania
- cynamon, łyżeczka proszku do pieczenia
- soku z 1/3 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obrać oraz pokroić w malutkie kosteczki. Wsypać je na dużą patelnię lub do garnka, dodać cynamon, sok z cytryny i słodzidło według uznania (u mnie ok. 3 łyżki cynamonu i 4 łyżki erytrolu, ale w trakcie dodawałam więcej zarówno cynamonu jak i słodzidła). Dodać ok. 2 lub 3 łyżki wody i gotować do momentu, aż jabłka będą miękkie, co jakiś czas mieszając. Masło rozpuścić. Połączyć je z jajkami, mąkami, słodzidłem (ilosc według uznania, u mnie ok. 5 łyżek etrytrolu) oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto (można dosłodzić). 2/3 ciasta rozwałkować lub dokładnie ugniecione rozłożyć na dnie i bokach foremki (spód wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki wysmarować tłuszczem). Do pozostałej 1/3 ciasta dodać wiórki kokosowe, ugnieść i schować do lodówki. Spód zapiekać ok. 12/15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć, wyłożyć jabłka oraz zetrzeć lub porozrywać na wierzch pozostałą część ciasta. Piec ok. 25/30 min. w 180 stopniach.
Gotowe! Teraz biegusiem do sklepu po lody!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jeden kawałek (z ośmiu) ma około 237 kcal (4 g białka/ 13 g tłuszczy/ 26 g węglowodanów)
Prosty przepis, prawda? 😊
Teraz czekam na zdjęcia Waszych szarlotek! Chce zostać nimi zbombardowana do tego stopnia… żeby musieć zrobić ją po raz kolejny. Przyjmujecie wyzwanie? 😁 Chwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie, oznaczajcie mnie na zdjęciach i nie zapomnijcie o #jem_z_eli 😋
Smacznego! 😘
Spoko ciasto ale stanowczo za slodkie piszac lyzka erytrolu masz na myśli lyzeczke?
Czy można użyć tylko jednego rodzaju mąki? 😉
Robię właśnie i zastapilam masło, olejem kokosowym i masłem klarowanym, mam mieszankę mąki owsianej, kokosowej i kukurydzianej. Czekam na efekt.
Robiłam tą szrlotkę już trzy razy, jest wspaniała.
Eli, czy zwykłe masło można zastąpić masłem orzechowym?
Witam szarlotka cudnie wygląda …Jutro chce upiec tylko zastanawiam się czy mogę użyć tylko mąkę owsianą?? Pozdrawiam
Tak, powinno być okej! 🙂
Witam robiłam już kilka razy właśnie na mące owsianej i wychodzi super!!!! Dziękuję za świetny fit przepis pozdrawiam
Kamila – dodajesz tylko mąkę owsianą, czy w jakiejś proporcji z inną?
Chętnie wrzuciłabym tu foto,ale nie umiem ;( Wyszła pyszna!! 🙂
Pytanie mam tylko co się robi z sokiem z cytryny ? Jest w składnikach a w przepisie nie widę 😀
Do jabłek! 🙂 Ale możesz to pominąć.
Czy twoje ciasto miało 21cm średnicy? chcę zrobić mniejsze i pomniejszyć składniki o połowę.
Tak. Jest napisane na samej górze przepisu. 🙂 21 cm
Witam, czy można masło zastąpić np olejem kokosowym?
tak 🙂
Czy mogę nie dodawać wiórków kokosowych?
Możesz. Dodaj więcej słodzidła do kruszonki. 🙂