Od kilku tygodni miałam ochotę na prosty, słodki i cytrynowy wypiek. Ten smak chodził za mną każdego dnia, więc postanowiłam wymyślić nowy przepis! Padło na fit babeczki cytrynowe, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Wykorzystałam kilka podstawowych składników, które zapewne znajdziecie w swojej kuchni. Fit babeczki cytrynowe idealnie wpasują się w klimat Świąt Wielkanocnych. Są naprawdę pyszne, a dodatkowo pięknie wyrastają. Będą świetnie prezentować się na stole wielkanocnym… o ile wytrwają! Testowałam ten przepis już dwa razy. Po pierwszym razie nie dotrwały do sesji zdjęciowej… ups!

Wypiek bez dodatków
Pod ostatnim wpisem, gdzie podzieliłam się z Wami przepisem na proteinowe placuszki, wspominałam o różnorodnych dodatkach. Nadal uważam, że różnorodne dodatki do słodkich posiłków pomagają wyeliminować nudę. 😉 Jeśli chodzi o dodatki do wypieków to czasem nie mam ochoty szaleć i tak też było też w tym przypadku. Miałam ochotę na słodki, cytrynowy, puszysty wypiek bez dodatków. Oczywiście nie musicie brać ze mnie przykładu! Jeśli macie ochotę dorzucić do Waszych fit babeczek cytrynowych gorzką czekoladę, posiekane orzechy czy też owoce, to śmiało możecie to robić. 😊
W ogóle to bardzo często takie jazdy na brak dodatków mam z jajecznicą! Lubię jajecznicę z cebulką, papryką i innymi warzywami, ale… najzwyklejsza jajecznica na maśle to jest życie. Ewentualnie posypana szczypiorkiem już na talerzu. 😋 Mniam!

Święta Wielkanocne
W tym roku czekają nas nietypowe Święta Wielkanocne. Nie chcę się tutaj rozwodzić nad obecną sytuacją – wszyscy wiemy jak jest. Wszyscy przeżywamy to na swój sposób. Proszę Was o zachowanie rozsądku i szukanie radości w małych rzeczach. Zapewne większość z Was (tak jak ja) nie będzie mogła spotkać się z całą rodziną. To trudne, ale uwierzcie mi, że jeszcze będzie czas. Spędźmy te chwilę z tymi, których mamy blisko siebie i doceńmy ich obecność. Najlepszym sposobem jest zrobienie dla nich sporej ilości fit babeczek cytrynowych! A gdy to wszystko się skończy, do każdego w odwiedzinach będziemy zanosić wielkie pudełko babeczek! Także teraz trzeba robić ich sporo, aby dojść do perfekcji. 😊
Pamiętaj: na Święta #zostańwdomu 🙏 i zrób babeczki!


Dobra, nagrzewajcie piekarniki i robimy fit babeczki cytrynowe!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 12 DUŻYCH BABECZEK
- 250 g mąki (wypróbowałam orkiszową oraz pszenną pełnoziarnistą, opcjonalnie można wymienić na: ryżową, żytnią, jaglaną, gryczaną)
- 250 g mleka
- 2 jajka
- 40 g masła (można wymienić na olej kokosowy)
- ok. 160 g słodzidła (np. erytrolu, ksylitolu)
- ok. 4-5 łyżek soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło (lub olej kokosowy) rozpuścić. Do dużej miski wsypać mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia, żółtka, mleko, rozpuszczone mało oraz sok z cytryny, a następnie całość dokładnie wymieszać mikserem. Dodać startą skórkę z cytryny i zamieszać łyżką. Następnie dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać do momentu połączenia składników. Masę przelać do foremek. Na koniec każdą babeczkę posypać odrobinę startej na małych oczkach skórki z cytryny. Piec ok. 27-30 min w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Gotowe! 😋
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jedna babeczka ma około 114 kcal (3,2 g białka/ 4,1 g tłuszczy/ 16 g węglowodanów)

Mam nadzieję, że fit babeczki cytrynowe wylądują u Was na Wielkanocnym stole (pssst… zróbcie podwójną porcję, bo szybko znikają! 😊). Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach czy podoba Wam się ten przepis!
Gdy wypróbujecie, nie zapomnijcie podzielić się ze mną rezultatem. Dodajcie zdjęcie babeczek na swoją tablicę na Instagramie lub na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie na nim oznaczyć (@elinowak) i dodać #jem_z_eli 😊
Czekam na fotki! Smacznego!
#ZOSTAŃWDOMU i zrób babeczki !❤️
Czy ktoś robił ze zwykłym cukrem? Ile g dać ? Z cukrem kokoswym mega ale zdecydowanie mniej dałam
Ile wyszło Ci razem babeczek ?
Jest napisane na górze przepisu. 🙂 12 dużych babeczek
Dzięki za przepis, jak dla mnie zdecydowanie za duzu slodzidła w przepisie. Dałam 110 g ksylitolu i wyszły bardzo słodkie. Całe szczęście że nie dałam 160 g, tak jak jest w przepisie. Praktycznie cytryny nie czuć bo słodki smak ją zabija. No i wyszedł mi mały zakalec 🙁 ale pewnie to wina starego piekarnika. Poza tym babeczki smakowite 🙂
Każdy ma inny „poziom słodkości” 🙂 Były też osoby dla których to 160 g było za mało! 🙂
Eli ile dodać normalnego cukru zamiast slodzidla? 🙂
Tak, tylko mniej! 🙂
Hm a zwykle mleko można zamienić na jakieś roślinne ?
Tak 🙂
Hej ! Zrobiłam 1,5 porcji ale ciasto wyszło mi dość rzadkie i nie wyrosło i zrobił się zakalec ( te dni♀️) czy powinnam dodać więcej mąki, żeby ciasto było gęstsze i pulchne?
Zrobiłaś 1,5 porcji i dodałaś taką ilość mąki jak w przepisie?
Nie nie, 375g i po dodaniu białek ciasto zrobiło się lejące…a powinno być pulchniejsze prawda? To dodać więcej mąki przed dodaniem białek ?
Tak
Wczoraj zrobilam z porcji i wyszły super
To zdjęcie pachnie !!!
Wielka Sobota, a ja jeszcze zadnej BABKI !!
Zalega mi mąka kasztanowa ( a mam z nią 2 nieudane próby na naleśniki i pencakes; smak wspaniały, natomiast forma i ilość rozwalonych kawałków….. 😀 ). Czy myślisz, że te babeczki wyjdą z nią ? Czy jednak iść w owsianą?
Nigdy nie używałam mąki kasztanowe w kuchni. Owsiana będzie super!
Czy przepis ten wyjdzie, ale w formie ciasta, a nie babeczek (jeżeli upiekę w formie keksówce)? 🙂
Jedna osoba robiła i wyszło! 🙂
Super przepis kochana na pewno wykorzystam! A myślisz że z mąki Kokosowe też by wyszły? Bo znalazłam w domu rodzinnym dwa opakowania, kończy się data ważności i chciałabym ją wykorzystać żeby się nie zmarnowała. Pozdrawiam ❤️
Mąka kokosowa jest trochę niebezpieczna, może zepsuć cały wypiek, więc nie radziłabym
Przepraszam ale muszę się upewnić w przepisie mają być dwie łyżeczki proszku do pieczenia? Bo jest błąd „2 łyżeczka”. Nie to że się czepiam po prostu nie jestem pewna ile wsypać, podejrzewam że dwie przepraszam, ale jestem blondynką
2 łyżeczki. Poprawiłam już w przepisie. 🙂