Nie wyobrażam sobie, aby mój pierwszy przepis tutaj był inny. Jeżeli ktoś kiedyś poprosi Cię o podanie definicji miłości i związku idealnego odpowiedz mu: Eli i Gofry.
A teraz przyznawać się: Kto wcinał za dzieciaka chrupiące gofry nad morzem, no kto?! Najlepsze były z bitą śmietaną i truskawkami albo po prostu z cukrem pudrem. To będzie pierwsza rzecz jaką zjem, gdy przyjadę do Trójmiasta, ale póki co zajadam się moimi i broń Boże nie narzekam!
„Dieta” to styl życia, a mój styl życia to gofry i nie mam zamiaru tego zmieniać. Po prostu dopasowałam składniki tak, aby móc codziennie się nimi zajadać. Wstawiam dziś przepis na moją ulubioną wersję. Chrupiące GOFRY JAGLANO-BANANOWE. Są bez glutenu, bez cukru oraz bez laktozy. Do dzieła!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 3 GOFRY:
- 2 jajka
- 40 g mąki jaglanej
- 20 g odżywki białkowej (można pominąć i dodać więcej mąki i słodzidła tj. ksylitol, erytrol, stewia)
- mały banan
- łyżeczka masła klarowanego
- łyżeczka chia, proszku do pieczenia oraz cynamonu
- ok. 50 g (lub odrobinę więcej) mleka roślinnego lub wody
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki razem zmiksować, wylać na rozgrzaną i wysmarowaną olejem kokosowym gofrownicę. Piec około 7/8 minut. Ja na swojej gofrownicy (MPM MGO-13) piekę 4 minuty na średniej mocy, a pozostałe 3/4 minuty na maksymalnej – wtedy wychodzą najbardziej chrupiące, lecz dużo zależy od gofrownicy.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
3 gofry (bez dodatków) mają około 480 kcal (31 g białka/ 15 g tłuszczy/ 53 g węglowodanów)
Co do mojej gofrownicy MPM MGO-13: Jest świetna! Gofry wychodzą mi zawsze, a uwierzcie, że robię je (za)często. Z mojego polecenia kupiło ją już kilkanaście, a może i kilkadziesiąt osób i nie spotkałam się z ani jedną negatywną opinią. Polecam z całego serca! 🙂
Czekam na Wasze zdjęcia gofrów. Tych z przepisu i tych z nad morza też!
P.S. Robisz je na własną odpowiedzialność! Nie przyjmuję żadnych skarg dotyczących uzależnienia się od nich. Moja historia jest prosta. Dostałam gofrownicę, zakochałam się i jak powiedziałam, tak zrobiłam…
Dzień dobry, czy ziarna chia mam czymś zastąpić? Czy ich brak bardzo wpłynie na konsystencję?
Hej, mam pytanko czy te gofry i te z 2 ebooka trzeba zmiksować w sensie mikserem czy blenderem 😀 Chodzi mi o to w jakim stanie rozpaćkanja ma być banan 😀 buziaki
[…] tory! Nigdzie nie mam zamiaru wracać, bo tą drogą chcę iść. Wrócić mogę jedynie do moich gofrów, które kocham równie mocno jak pizzę i wino jedzone w nocy we […]
wypróbowałam pierwszy raz tydzień temu i są przepyszne 🙂 dziękuję
Nie może być żadna inna mąka? Nie wyjdą z innej?
Robiłam bardzo podobne ale czegos mi brakowalo. Zrobilam z Twojego przepisu i od tej pory to sa rowniez moje gofry nr 1! Rewelacja
Az wrocilam na Twoja strone zeby dodac ten komentarz po zjedzeniu goferkow.. mniam
Kochana goferki przepyszne ale takie pytanko… Z przepisu wychodzi mi średnio 5/6 goferków, czy to nadal jest ok. 480 kcal? Pytanko dość głupie ale z przepisu korzystam co najmniej raz w tygodniu i tak zaczęło mnie to zastanawiać
Tak. 🙂
Najlepsze gofry jakie robiłam dotychczas. Serio! Pyszne i chrupiące.
Jaka Mąka zamiast jaglanej? 🙂
gryczana, ryżowa, kukurydziana, pszenna, żytnia, owsiana… 🙂 każda oprócz kokosowej
I w takiej samej ilosci?
Hejka, gofry oczywiście przepyszne, robię je już któryś raz, ale mam pytanko
Ile waży mniej więcej twój jeden gofr, mój to około 40g ale po przeliczeniu kalorii (bo robie bez odżywki białkowej) wychodzi mi że moje mają około 200 kalorii mniej. 3 sztuki to około 240 kalorii. Czy to jest możliwe czy jakość źle liczę? XD
Chciałabym wiedzieć, bo robie je dosyć często ❤❤
Ciężko mi powiedzieć, zależy jakich składników użyjesz dokładnie, ale wątpię żeby była aż taka rozbieżność. Możesz mi podesłać screen z wyliczonymi kaloriami na Instagramie. 🙂