Nie masz pomysłu na obiad? Kup go! Żartuję. Zrób go! Na pewno wiele z Was rozmyśla co parę dni: „Co zrobić dzisiaj na obiad?” Niby jest tak wiele możliwości, tyle pysznych połączeń, ale z biegiem czasu niektóre się nudzą, a o reszcie najzwyczajniej w świecie się zapomina. Dlatego postanowiłam co jakiś czas wrzucać tutaj nawet najprostsze przepisy, które możecie wykorzystać na obiad. Nie spodziewajcie się, że będę bawić się tutaj w Kolumba… Ameryki nie odkryję! Będą proste, niekiedy najbardziej klasyczne dania (bo właśnie o takich z reguły najczęściej się zapomina). Czasem wykombinuję coś nowego – wiecie, że kocham tworzyć nowe przepisy! Obiecuję, że będzie pysznie, zdrowo i ekspresowo (jak zawsze raperka we wstępie ). Zaczniemy od naleśników z kurczakiem, szpinakiem i serem. Może być?
Najlepszy farsz
Muszę się przyznać, że przez ostatni czas uzależniłam się od tego połączenia: kurczak podsmażany na cebulce, szpinak, suszone pomidory, parmezan i duuu(u)żo czosnku! Jest to idealny farsz do naleśników, ale również genialnie smakuje w połączeniu z makaronem. Najlepszym patentem jest wrzucenie ugotowanego makaronu na patelnie i wymieszanie go dokładnie z ze wszystkimi składnikami – mniam! No i takim sposobem można zrobić dwa różne zdrowe obiady w kilka chwil. Przygotować podwójną porcję farszu, jednego dnia usmażyć naleśniki, a drugiego ugotować makaron i podgrzać go z drugą połową farszu. Proste? Proste! Musicie wiedzieć, że zarówno kurczak, parmezan jak i szpinak są źródłami białka. Dlatego w bardzo łatwy (i pyszny) sposób można dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę tego niezbędnego makroelementu. Dodatkowo dzięki temu posiłek jest naprawdę sycący!
Naleśniki są idealne do zjedzenia zarówno po ciężkim dniu jak i do wzięcia na wynos do lunchboxa. No to nie pozostaje mi nic innego jak wysłać Was do sklepu po składniki i zaprosić na obiad. Tfu, stop inaczej.. Ja wrzucam przepis, a Wy zapraszacie mnie. Umowa stoi? Cieszę się, że się rozumiemy. To teraz czas zrobić naleśniki!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ (3 NALEŚNIKI):
NALEŚNIKI
- 1 duże jajko (lub 1 mniejsze jajko + 1 białko jaja)
- 50 g mąki (używałam kukurydzianej, z gryczanej również wychodzą)
- 110 g wody (zwykłej, lecz bardzo dobrze sprawdzi się gazowana)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: ulubione przyprawy
FARSZ
- 60 g fileta z kurczaka
- 250 g mrożonego szpinaku
- 1/2 cebulki
- 3 suszone pomidory
- 15 g parmezanu
- łyżka jogurtu naturalnego (może być także napój roślinny, np. owsiany z Lidla)
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- ulubione przyprawy (u mnie: czosnek, sól, oregano, bazylia)
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wylać na patelnie (suchą, jeżeli jest to dobra patelnia, jeżeli nie: rozgrzać na niej dowolny tłuszcz). Smażyć z obu stron.
Farsz: Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulkę. Następnie dodać pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Po chwili dodać lekko rozmrożony szpinak i całość dokładnie przyprawić (nie żałować czosnku!). Smażyć przez chwilę na małym ogniu, dodać pokrojone suszone pomidory oraz łyżkę jogurtu naturalnego (lub opcjonalnie odrobinę napoju roślinnego). Na sam koniec ewentualnie przyprawić, dodać 1/2 porcji parmezanu (aby rozpuścił się i „połączył” całą potrawę), dokładnie wymieszać i zdjąć z gazu.
Naleśniki wypełnić farszem, posypać resztą parmezanu.
Obiad gotowy!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
1 porcja (3 naleśniki) mają około 520 kcal (37 g białka/ 19 g tłuszczy/ 51 g węglowodanów)
Pamiętajcie, że składnikami możecie manewrować pod swoje zapotrzebowanie. Podałam przykładową ilość produktów co nie oznacza, że taka ilość kurczaka, parmezanu czy innych składników jest konieczna. 😊
Naleśniki to miłość! Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem to podwójna miłość! Jak widzicie nie trzeba rezygnować z jedzenia rzeczy, które się kocha, aby stworzyć zdrowy i pyszny obiad. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam (i waszym brzuszkom) do gustu. Zdrowy obiad nie musi być wcale wymyślny i nie potrzeba miliona składników, aby zrobić coś pysznego i zdrowego.
Postaram się wrzucać dla Was naprawdę różne przepisy. Będą rybki, propozycje wegańskie lub obiady, które nie są aż tak codzienne, ale ich wykonanie jest naprawdę proste, a smak obłędny – jak tarta wytrawna!
Czekam na Wasze obiadki! Jak zawsze oznaczajcie mnie na Instagramie i dodawajcie hashtag #jem_z_eli
Ahh, i na koniec mam do Was ważne pytanie: Co na deser? Buziaki!
Te naleśniki są mega dobre!!!! Jaaaa!!! Mega dobre
A jakie przykładowo przyprawy dodajesz do ciasta naleśnikowego?
I czy myślisz, że naleśniki wyjdą z mąki ryżowej?
Będę wdzięczna za odpowiedź <3
Szpinak rozdrobniony czy w liściach? 🙂
A naleśniki mogą być z mąki żytniej czy nie wyjdą?
A ile kalorii mają same naleśniki bez farszu??
Wow ! ♥ Moja nowa miłość….:) aż sobie wyobrażam ten smak, ale na dziś obiad już zaplanowany 🙁 Faszerowana cukinia też nie najgorsza, ale już znana i oklepana ! Czas na coś nowego ! <3
A tam znana i oklepana! Widzisz, ja wieki nie robiłam! Co człowiek to inna codzienność. Dla mnie te nalesniczki są oklepane haha! Także próbuj a ja niedługo zrobię cukinie! ❤️
Witam, czy można zastąpić jakimś innym serem parmezan?
Oczywiście że tak! 🙂 Np. mozzarella! Czy po prostu zwykły ulubiony żółty ser. 🙂
Ajjjj <3 wyglądają tak pysznie!!!! Już wiem co będzie na obiad w weekend 😀 oczywiście prosimy o więcej! Takie przepisy to świetny pomysł na proste, pyszne i zdrowe jedzonko. Biorąc pod uwagę że zaczął się rok akademicki, nalesniczki bedą swietnym posiłkiem na uczelnie <3 mniaaam już mi ślinka cieknie! 😀
No i zrobiłaś! Mega się cieszę, że Ci smakowały! <3
A nie lepiej świeży szpinak?
Ja wolę mrożony ☺️ Wybierz jaki lubisz!
A można użyć mąki pszennej? Tylko ją mam w domu, a jestem chora i wolę nie wychodzić
Można. 🙂
Kurczę, akurat nie miałam pomysłu na obiad Lecę jutro po szkole po szpinak i koniecznie robie❗️❤️
Ekstra! Czekam na zdjęcie! <3