Przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono

Wieczór ze znajomymi, maraton filmowy z przyjaciółką, czy też pogaduchy z rodzinką przy kawie. Ustalmy, że najważniejsze jest towarzystwo, ale pyszną przekąską chyba nikt nie pogardzi, prawda? Macie czasem ochotę przygotować coś na szybko, co nie wymaga ogromnej ilości składników? Najlepiej jakby udało się zużyć to, co macie w domu, a przy okazji nie było aż tak „niezdrowe” i bardzo kaloryczne, ale też posmakowało wszystkim. Przychodzę do Was z pomysłem na szybkie przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono. Cieżko nazwać to przepisem, bo jest to kwestia kupienia jednego kluczowego produktu i połączenia go z ulubionymi dodatkami. Potraktujmy to po prostu, jako pomysł na szybkie i pyszne przekąski! 

Ciasto francuskie

Czy ciasto francuskie jest zdrowe?

Osoby, które przeczytały mojego e-booka wiedzą, że staram się unikać podziału na żywność „zdrową” i „niezdrową”. Zazwyczaj używam określeń: odżywcze produkty, nieprzetworzona żywność, wysokokaloryczne i mało odżywcze produkty itp. Ciasto francuskie zaliczyłabym do grupy średnio lub nieskokalorycznych oraz mało odżywczych produktów. Nie powinno stanowić podstawy naszej diety, lecz wykorzystanie go od czasu do czasu do przyrządzenia przekąski jest rzeczą całkowicie normalną… pyszną i normalną. 😊 Jeśli jesteś osobą zdrową, aktywną, na co dzień dbasz o swój jadłospis, to nie widzę przeciwskazań, aby od czasu do czasu skorzystać z gotowca jakim jest ciasto francuskie. Dzięki niemu w bardzo szybki sposób możesz przygotować pyszną przekąskę zarówno na słodko jak i na słono. Co więcej, wszystkie dodatki jakich użyjesz mogą być produktami odżywczymi oraz sprawić, że przekąska ta stanie się pełnowartościowym posiłkiem. Wszystko zależy od tego na jakie dodatki się zdecydujesz! 😊

Jakie ciasto francuskie wybrać?

Osobiście sięgam po to z Lidla w wersji lekkiej. Ma ono trochę mniej kalorii niż to zwykłe, a smak jest ten sam (przetestowałam 😋).  Skład nie jest fenomenalny, powiedziałabym, że jest w środkowej półce jeżeli chodzi o gotowe ciasta francuskie. Innym, a nawet lepszym wyborem będzie ciasto francuskie z Auchan. 😊 A jeżeli uda Wam się znaleźć ciasto francuskie z Frosty to już w ogóle będzie to najlepszy wybór. Co prawda jest ono mrożone, ale skład jest zdecydowanie najlepszy. Jednak ciężko je dostać! Możecie szukać w sklepach typu Piotr i Paweł lub E.Leclerc. 😊 Ja, jak wspominałam, sięgam po to z Lidla. Nie jest to absolutnie podstawa mojej diety, dlatego bez zastanowienia ten produkt ze sklepu, do którego mam po prostu najbliżej. W końcu przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono to przysmak, który robi się „na szybko”, więc nie ma czasu na latanie po sklepach! 😁

Ciasto francuskie

To co? Jesteście gotowi na ten ultra trudny i niebywale skomplikowany przepis? 😁 Nie no, ustaliliśmy że nie będę nazywać tego przepisem, tylko pomysłem. Te przekąski naprawdę robi się w kilka minut, a poza tym można kombinować ze smakami na różne sposoby. Ostatnio przygotowałam słodką wersję na podróż w góry, aby mieć co przekąsić podczas jazdy, czy wędrówki. Ba, nawet zrobiłam wersję z białą czekoladą i malinami, a co! Dziś przychodzę do Was z „bardziej fit” wersją… białą czekoladę zamieniam na gorzką! 😁 Słonej wersji też nie zabraknie. Jest idealna na imprezy, czy wieczorowe seansy filmowe! 

Piekarniki gotowe? Robimy przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono. Chodźcie do kuchni! 

Przekąski z ciasta francuskiego na słodko

Ciastka francuskie

Potrzebne składniki

  • arkusz ciasta francuskiego
  • jajko
  • dowolne nadzienie (patrz poniżej moje przykładowe propozycje)
  • słodzidło (np. erytrol, ksylitol, stewia)

Przygotowania ciasta

Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego oraz pokroić na sześć równych kwadratów. Na początku przekroić ciasto wzdłuż. Odmierzyć równe odległości poprzez uniesienie rogu ciasta i przyłożenie go do wykonanego nacięcia. Czynność powtórzyć przy każdym kwadracie. Następnie zaznaczyć linię w połowie kwadratu (nie przecinać), a jedną połówkę ponacinać kilkakrotnie. Powtórzyć przy każdym kwadracie. 

Nadzienie

Moje trzy propozycję to:

👉 Gorzka czekolada oraz banany,
👉 Jabłka (lub inne sezonowe owoce) pokrojone w kosteczkę z dodatkiem cynamonu oraz słodziła np. erytrolu, ksylitolu, stewii. Pssst… pokruszona gorzka czekolada pasuje tu idealnie! 😋
👉 Ricotta z malinami – czyli ricotta wymieszana z odżywką białkową* z dodatkiem malin lub wersja bez odżywki białkowej, czyli zblendowana ricotta z malinami oraz słodziłem np. erytrolem, ksylitolem, stewią. Tak, czekolada też tutaj pasuje. 

Dowolne nadzienie nałożyć na każdą nieponacinaną połówkę kwadratu.

*Idealnie pasuje tutaj odżywka białkowa o smaku białej czekolady z malinami z Olimp Sport Nutrition. Z kodem „elinowak” macie -20% zniżki! 

Wykończenie i pieczenie

Chwycić za róg ponacinanej połówki kwadratu, złożyć go wzdłuż przekątnej oraz docisnąć brzegi widelcem, aby upewnić się, że są one na pewno dobrze sklejone (a dodatkowo powstaje ładny wzorek 😉). Następnie w miseczce roztrzepać jajko i wysmarować nim każde ciastko przy użyciu pędzelka (lub ewentualnie ręcznika papierowego). Każde ciastko można dodatkowo posypać słodzidłem, cynamonem lub posiekaną gorzką czekoladą. Przełożyć je na papier do pieczenia i piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia kontrolować i wyciągnąć w momencie, gdy będzie już mocno zarumienione. 

Gotowe!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:

Wszystko zależy od nadzienia. Samo ciasto francuskie bez dodatków (jedno ciastko z sześciu) ma około 157 kcal (2,9 g białka/ 7,3 g tłuszczów/ 19,6 g węglowodanów)

Przekąski z ciasta francuskiego na słono

Zdrowe przekąski

Potrzebne składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • jajko
  • ok. 150/200 g szpinaku
  • ok. 50 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego
  • dowolny ser, np. grana padano (tego użyłam), parmezan, mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • tłuszcz (do podsmażenia szpinaku, najlepiej oliwa z oliwek)
  • przyprawy: sól, czosnek, oregano
  • opcjonalnie: łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie ciasta z nadzieniem

Szpinak podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego. Całość dokładnie wymieszać oraz przyprawić solą i czosnkiem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżeczkę lub dwie mąki ziemniaczanej (w celu zagęszczenia całości) i dokładnie wymieszać.

Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego. Wyłożyć na niego przygotowany szpinak w taki sposób, aby zostawić niewypełniony nadzieniem pasek dłuższego brzegu. Następnie posypać serem, ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe oraz przyprawić (oregano, solą). Całość zawinąć wzdłuż dłuższego brzegu (zaczynając od tego z wypełnionym nadzieniem brzegiem). Następnie pokroić w niewielkie plasterki. 

Wykończenie i pieczenie

 

Każdego zawijaska ułożyć w pozycji pionowej na papierze do pieczenia oraz lekko docisnąć przy pomocy łyżki. Następnie w miseczce roztrzepać jajko i wysmarować nim każdego zawijaska przy użyciu pędzelka (lub ewentualnie ręcznika papierowego). Na koniec opcjonalnie można posypać je dodatkową porcją sera. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia kontrolować i wyciągnąć w momencie, gdy będzie już mocno zarumienione.

Gotowe!

Ciasto francuskie na słono

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:

Wszystko zależy od ilości nadzienia. Samo ciasto francuskie bez dodatków (jeden zawijasek z czternastu) ma około 67,5 kcal (1,3 g białka/ 3,1 g tłuszczów/ 8,4 g węglowodanów)

Ciasto francuskie

Podobają się Wam takie ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono? 😊 Pamiętajcie, że wszystko jest dla ludzi! Niekiedy nie mamy zbyt wiele czasu na kombinowanie, a zarazem chcemy przygotować coś od siebie – te pomysły są idealne w takim przypadku. Co więcej, w łatwy sposób można pozbyć się resztek z lodówki oraz półek. Możecie szaleć z dodatkami! 

Jeśli skorzystacie z mojego pomysłu koniecznie pochwalcie się swoimi przekąskami. Oznaczcie mnie na Instagramie (@elinowak) i dodajcie hashtag #jem_z_eli 😊

Smacznego! Buziak! 😘

Zapisz się na newsletter i odbierz

14
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Karolina

Brzmi pysznie. 🙂 Czy szpinak ma być świeży czy mrożony? Czy roladki ze szpinakiem bedą dobre na zimno? Pozdrawiam

ollarr

Jabłka kładziemy surowe? 😉

Izabela

Szpinakowe właśnie trafiły do piekarnika 🙂

Aga

Idealne połączenie to szpinak z wędzonym łososiem, robiłam wielokrotnie i jest przepyszne 🙂

Jolanta

Mniam ❤️

Anka

Ha i moja rodzinka uwielbiamy takie przekąski na imprezy: ja najczęściej robię jakąś wariacje z sosikiem pomidorowym, pieczarkami albo szpinak z fetą;)

Marta

Na pewno przetestuję! Uczę się od ciebie zdrowo – rozsądkowo się odżywiać, bardzo mi w tym pomagasz, korzystam ze wszystkich przepisów jakie dodajesz. Dziękuję, że jesteś ❣️

Julia

Mega fajne pomysły, dziękuję, na wycieczki w wakacje lub wieczory – perfect <3

Przeczytaj także:

Pad thai
Fit

Zdrowy obiad. Fit pad thai

Long time no see, Moi Mili! Wracam po przerwie i obiecuję, że już nigdy nie zostawię Was na tak długo bez żadnego przepisu. Mam nadzieję,

masło orzechowe i dżem
Przepisy

Fit babeczki z solonym karmelem i dżemem

Niech ktoś mi powie, że zdrowe odżywianie jest nudne, niesmaczne, czasochłonne to… zrobię mu tę fit babeczkę z solonym karmelem i dżemem! Oho i nagle

Fit babeczki
Fit

Fit czekoladowe babeczki

30 marca mamy Światowy Dzień Muffinka, więc myślę że to idealna pora na wstawienie tego przepisu! Dziś przygotowałam dla Was fit czekoladowe babeczki. Zależało mi

Fit kopytka dyniowe
Fit

Fit kopytka dyniowe

Jak ten czas zasuwa… dopiero zaczynały się wakacje, a tu już jesień zbliża się wielkimi krokami. Przyznam szczerze, że jestem na to totalnie gotowa. Przebieram