Czas na kolejny klasyczny wypiek. Dziś moja absolutna miłość! Szarlotka mojej mamy! Fit szarlotka z kruszonką już była, więc teraz czas na moją najulubieńszą szarlotkę na świecie. U mnie w domu nie ma Świąt bez szarlotki, a gdy mama pyta: „Jakie ciasto robimy?” to za każdym razem odpowiadam: „Na pewno szarlotkę!”. Uwielbiam całym sercem. Ostatnio zrobiłam ją pierwszy raz sama i muszę przyznać, że wyszła identyczna… choć ja i tak zawsze będę powtarzać, że szarlotka w jej wykonaniu mojej mamy jest najlepsza! Dziś podzielę się z Wami przepisem. Musicie go wypróbować!
Ulubione ciasto
Tak jak napisałam we wstępie: szarlotka mojej mamy to moje najulubieńsze ciasto! Mimo, że jestem człowiekiem, który kocha ciasta czekoladowe, z różnymi kremami na bazie mascarpone i śmietanki, to szarlotka mojej mamy znajduje się na pierwszym miejscu w moim serduszku. Mogłabym jeść ją codziennie. Wątpię, że kiedyś mi się znudzi. Mam podejrzenia, że to magia tego słodkiego ciasta, kwaśnych jabłek no i oczywiście kruszonki. Kruszonka to życie.
Dajcie znać jakie jest Wasze ulubione ciasto! 🍰
Cieplutka szarlotka z lodami waniliowymi? 1000 razy TAK! I to wszystko home made!
Zeszyt z przepisami
Czy Wasze mamy i babcie też mają zeszyt z przepisami, w którym zapisują składniki i sposób przygotowania na wszystkie pyszności? 😃 U mnie oczywiście taki jest! Zeszyt, a poza nim pełno wycinek ze starych gazet, na których też znajdują się różne przepisy. Pamiętam, że jakiś czas temu mama musiała przepisywać cały ten zeszyt, bo poprzedni się rozlatywał. Przepis na szarlotkę też w nim jest! Szczerze nie wiem skąd moja mama ma ten przepis. Ponoć z jakiejś książki? Tego nie wiem, ale wiem, że go uwielbiam i bardzo chcę się nim z Wami podzielić. Oczywiście zgoda od mamy na dodanie przepisu jest! 😃
Przy wyrabianiu kruchego ciasta robot kuchenny jest zbawienny! Ręcznie oczywiście też można, ale trzeba się trochę napracować, aby je dobrze wyrobić.
Dobra, zabieramy się do roboty. Szarlotka mojej mamy sama się nie zrobi! No chyba że poprosicie moją mamę – ona zrobi Wam idealną. 😁
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA DUŻĄ FORMĘ PROSTOKĄTNĄ 32X21
- 3 szklanki mąki krupczatki (ok. 540 g)
- 4 jajka
- 1,5 kg jabłek szara reneta*
- masło
- łyżka smalcu**
- szklanka cukru (ok. 200 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Mąkę wysypać na stolnicy, połączyć z masłem, smalcem i posiekać. Następnie dodać 4 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto (wyrobienie ciasta bez użycia robota kuchennego może być ciężkie i wymaga sporo siły). Jeśli używasz robota wystarczy wrzucić do niego wszystkie wymienione wyżej składniki i wyrobić ciasto hakiem. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w niewielkie kawałki. Delikatnie je podsmażyć na patelni z cukrem wanilinowym i cynamonem. Na formę wyłożyć papier do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto podzielić na dwie części. Z połowy ciasta wykleić dno formy, a drugą połowę schować do zamrażalnika. Na wyłożone ciastem dno przełożyć lekko podprażone jabłka. Następnie ubić 4 białka z 4 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Wyłożyć ją na jabłka. Na koniec pozostałą część ciasta wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać wierzch szarlotki. Piec ok. 50 min w 175-180 stopniach.
*Ja kupiłam te jabłka na targu. Są najlepsze do szarlotki! Z innymi może nie wyjść tak smaczna.
**Pytałam mamy czy smalec jest konieczny i odpowiedziała, że dzięki niemu ciasto jest kruche i delikatne. Tak że nie wiem jak będzie z zastępstwem. Możecie spróbować zastąpić dodatkową łyżką masła lub margaryny.
Gotowe! 😊
Pisałam już to w poście z przepisem na Kinder Country, ale powtórzę jeszcze i tutaj. W tej serii na „klasyczne” przepisy nie zwracam uwagi na kaloryczność. Nie analizuję też tego, czy wypiek lub danie jest pełnowartościowe. Po prostu daję Wam przepisy na różne pyszności, które są od mamy lub babci, czy też takie, które sama wymyślę. 😊 Taka odskocznia od zdrowych i pełnowartościowych przepisów. Bo na takie wypieki jak szarlotka mojej mamy również jest miejsce w diecie! 😊
To jak, przetestujecie? 😃 Koniecznie dajcie mi znać! Moja mama na pewno przeczyta wszystkie komentarze. Myślę, że będzie bardzo szczęśliwa jeśli zobaczy zainteresowanie jej przepisem! 😊
Wysyłajcie mi zdjęcia Waszych szarlotek na Instagramie lub dodawajcie je na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak) i dodać #jem_z_eli 😊
Smacznego!
Ile trzeba dac masla?
Robiła z okazji Dnia Matki – PYSZNE!
Na pewno będzie robiona za niedługo, wygląda bosko!
Cieszę się. <3
Ile masła? Cała kostka? Chyba wypróbuję po świętach bo na święta mam już za dużo w planach
Tak, cała. 🙂
Jaka wielkość formy?
już uzupełniłam na górze opisu! 🙂
Coś czuję,że upieczemy razem z mamą na Wielkanoc ❤
Super! <3