Szarlotka mojej mamy

Czas na kolejny klasyczny wypiek. Dziś moja absolutna miłość! Szarlotka mojej mamy! Fit szarlotka z kruszonką już była, więc teraz czas na moją najulubieńszą szarlotkę na świecie. U mnie w domu nie ma Świąt bez szarlotki, a gdy mama pyta: „Jakie ciasto robimy?” to za każdym razem odpowiadam: „Na pewno szarlotkę!”. Uwielbiam całym sercem. Ostatnio zrobiłam ją pierwszy raz sama i muszę przyznać, że wyszła identyczna… choć ja i tak zawsze będę powtarzać, że szarlotka w jej wykonaniu mojej mamy jest najlepsza! Dziś podzielę się z Wami przepisem. Musicie go wypróbować!

Szarlotka

Ulubione ciasto

Tak jak napisałam we wstępie: szarlotka mojej mamy to moje najulubieńsze ciasto! Mimo, że jestem człowiekiem, który kocha ciasta czekoladowe, z różnymi kremami na bazie mascarpone i śmietanki, to szarlotka mojej mamy znajduje się na pierwszym miejscu w moim serduszku. Mogłabym jeść ją codziennie. Wątpię, że kiedyś mi się znudzi. Mam podejrzenia, że to magia tego słodkiego ciasta, kwaśnych jabłek no i oczywiście kruszonki. Kruszonka to życie.

Dajcie znać jakie jest Wasze ulubione ciasto! 🍰

Szarlotka

Cieplutka szarlotka z lodami waniliowymi? 1000 razy TAK! I to wszystko home made!

Zeszyt z przepisami

Czy Wasze mamy i babcie też mają zeszyt z przepisami, w którym zapisują składniki i sposób przygotowania na wszystkie pyszności? 😃 U mnie oczywiście taki jest! Zeszyt, a poza nim pełno wycinek ze starych gazet, na których też znajdują się różne przepisy. Pamiętam, że jakiś czas temu mama musiała przepisywać cały ten zeszyt, bo poprzedni się rozlatywał. Przepis na szarlotkę też w nim jest! Szczerze nie wiem skąd moja mama ma ten przepis. Ponoć z jakiejś książki? Tego nie wiem, ale wiem, że go uwielbiam i bardzo chcę się nim z Wami podzielić. Oczywiście zgoda od mamy na dodanie przepisu jest! 😃 

Szarlotka

Przy wyrabianiu kruchego ciasta robot kuchenny jest zbawienny! Ręcznie oczywiście też można, ale trzeba się trochę napracować, aby je dobrze wyrobić. 

Dobra, zabieramy się do roboty. Szarlotka mojej mamy sama się nie zrobi! No chyba że poprosicie moją mamę – ona zrobi Wam idealną. 😁

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA DUŻĄ FORMĘ PROSTOKĄTNĄ 32X21

  • 3 szklanki mąki krupczatki (ok. 540 g)
  • 4 jajka
  • 1,5 kg jabłek szara reneta*
  • masło
  • łyżka smalcu**
  • szklanka cukru (ok. 200 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Mąkę wysypać na stolnicy, połączyć z masłem, smalcem i posiekać. Następnie dodać 4 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto (wyrobienie ciasta bez użycia robota kuchennego może być ciężkie i wymaga sporo siły). Jeśli używasz robota wystarczy wrzucić do niego wszystkie wymienione wyżej składniki i wyrobić ciasto hakiem. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w niewielkie kawałki. Delikatnie je podsmażyć na patelni z cukrem wanilinowym i cynamonem. Na formę wyłożyć papier do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto podzielić na dwie części. Z połowy ciasta wykleić dno formy, a drugą połowę schować do zamrażalnika. Na wyłożone ciastem dno przełożyć lekko podprażone jabłka. Następnie ubić 4 białka z 4 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Wyłożyć ją na jabłka. Na koniec pozostałą część ciasta wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać wierzch szarlotki. Piec ok. 50 min w 175-180 stopniach.

*Ja kupiłam te jabłka na targu. Są najlepsze do szarlotki! Z innymi może nie wyjść tak smaczna.
**Pytałam mamy czy smalec jest konieczny i odpowiedziała, że dzięki niemu ciasto jest kruche i delikatne. Tak że nie wiem jak będzie z zastępstwem. Możecie spróbować zastąpić dodatkową łyżką masła lub margaryny. 

Gotowe! 😊

Pisałam już to w poście z przepisem na Kinder Country, ale powtórzę jeszcze i tutaj. W tej serii na „klasyczne” przepisy nie zwracam uwagi na kaloryczność. Nie analizuję też tego, czy wypiek lub danie jest pełnowartościowe. Po prostu daję Wam przepisy na różne pyszności, które są od mamy lub babci, czy też takie, które sama wymyślę. 😊 Taka odskocznia od zdrowych i pełnowartościowych przepisów. Bo na takie wypieki jak szarlotka mojej mamy również jest miejsce w diecie! 😊

elinowak
Szarlotka

To jak, przetestujecie? 😃 Koniecznie dajcie mi znać! Moja mama na pewno przeczyta wszystkie komentarze. Myślę, że będzie bardzo szczęśliwa jeśli zobaczy zainteresowanie jej przepisem! 😊

Wysyłajcie mi zdjęcia Waszych szarlotek na Instagramie lub dodawajcie je na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak) i dodać #jem_z_eli 😊

Smacznego! 

Zapisz się na newsletter i odbierz

10
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Natalia

Ile trzeba dac masla?

Doma

Robiła z okazji Dnia Matki – PYSZNE!

Julia

Na pewno będzie robiona za niedługo, wygląda bosko!

Julia

Ile masła? Cała kostka? Chyba wypróbuję po świętach bo na święta mam już za dużo w planach

Ala

Jaka wielkość formy?

Kasia

Coś czuję,że upieczemy razem z mamą na Wielkanoc ❤

Przeczytaj także:

Przepisy

Fit Raffaello z kaszy jaglanej

Mam sentyment do kaszy jaglanej (to brzmi trochę dziwnie). Pierwsze „fit ciasto” jakie zrobiłam to jagielnik, to znaczy… jakie próbowałam zrobić, ale o tym zaraz

Fit zapiekanka na słodko
Przepisy

Fit zapiekanka na słodko

Znowu dynia… Musicie mi wybaczyć, ale jesień rządzi się swoimi (dyniowymi) prawami. Dzisiaj wykorzystałam ją do zrobienia zapiekanki. Miałam sporo jabłek, ryż… i od razu

Lidl Polska
Lifestyle

Co kupuję w Lidlu? #fitzakupy

Jak sobota to… wiem, że każdy zanucił dalej.    Shopping is my cardio! Tak, należę do tych dziewczyn, które uwielbiają chodzić na zakupy… tylko nie

Piknik
Lifestyle

Ulubieńcy czerwca

Czas na ulubieńców czerwca! Wiem, że coś tu się nie zgadza i maj został pominięty, ale najzwyczajniej w świecie nie miałabym czego polecać. Mój maj