Ciastko, karmel… czekolada! Ciastka owsiane już mamy, lody o smaku solonego karmelu też, więęęęc? Czas na czekoladę! I to nie byle jaką. Przychodzę do Was z przepisem na wegański krem czekoladowy. To bardzo prosty przepis! Do zrobienia go potrzebujecie 4 składników, a przygotowanie potrwa niecałe 3 minuty. Wegański krem czekoladowy idealnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników, na wysmarowanie omleta, albo… do wyjadanie prosto ze słoiczka! Przyznawać się: kto wyjadał nutellę prosto ze słoika?
Naleśniki z wegańskim kremem czekoladowym? Brzmi jak plan! 😁
Wegańska nutella
Krem czekolady ze strączków? Proszę bardzo! Kto powiedział, że nie da się zrobić wegańskiej nutelli?! Strączki, a w szczególności czerwona fasola i ciecierzyca, super sprawdzają się w czekoladowych smakach. Ten wegański krem czekoladowy jest właśnie z ciecierzycy. Przyznam szczerze, że do tej pory strączki gościły u mnie głównie w słodkich przepisach, a na czele stoi oczywiście brownie z czerwonej fasoli. Choć ostatnio coraz częściej lądują też na patelni w wersjach obiadowych! Co nie zmienia faktu, że ciecierzyca na słodko to coś, co smakuje mi najbardziej! Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i ten wegański krem czekoladowy – to moje dwa ukochane przepisy!
Nie tylko dla wegan
Ten krem czekoladowy jest naprawdę pyszny! Nie jest to propozycja tylko dla wegan. Pamiętajcie, że dieta powinna być różnorodna, a strączki to produkt, który warto włączyć do swojej diety! Są źródłem witamin z grupy B, bogate w potas, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponad to są świetnym źródłem białka roślinnego i oczywiście błonnika. No i przede wszystkim… można zrobić z nich pyszny, wegański krem czekoladowy! Wiem, że wiele osób nie może sobie pozwolić na zbyt częste jedzenie roślin strączkowych – rewolucje w brzuchu gwarantowane. Nie warto popadać w skrajności i „jeść, bo zdrowe”. Coś to jest „zdrowe” dla innych, nie oznacza, że będzie też dla Ciebie!
Dobra, chodźcie. Zabieramy się do pracy… no ok, to będę 3 minuty roboty, więc nie napracujemy się zbyt dużo. Ten przepis jest banalny. Do dzieła!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KREM
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 30 g daktyli
- 15 g kakao
- 50 g napoju roślinnego
- słodzidło według uznania (ja zrobiłam 2 wersje: raz użyłam 15 g odżywki białkowej o smaku Double Chocolate, która sprawdziła się świetnie, a za drugim razem zamiast odżywki dodałam ok. 10/ 15 g erytrolu i odrobinę więcej kakao)
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę bardzo dokładnie przepłukać na sitku pod zimną wodą. Daktyle namoczyć we wrzątku przez minutę lub dwie. Następnie wszystkie składniki połączyć razem i bardzo dokładnie zblendować. Można dodać ew. więcej kakao lub słodzidła (według uznania).
Wegański krem czekoladowy gotowy!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Cały krem ma około 354 kcal (23, 5 g białka/ 4 g tłuszczy/ 56 g węglowodanów)
Co do odżywki białkowej: pamiętajcie, że na wszystkie produkty na stronie Olimp Sport Nutrition z kodem „elinowak” macie – 20 % rabatu. Na stronie znajdziecie również czekoladową odżywkę wegańską.
Podoba Wam się ten przepis? W sumie… komu nie podobałby się przepis na krem czekoladowy?!
Czekam na Wasze czekoladowe zdjęcia. Wysyłajcie mi je zdjęcia na Instagramie lub dodawajcie na swoje tablice. Nie zapomnijcie o tym, aby mnie oznaczyć i dodać #jem_z_eli
Smacznego!
Możesz podać ile gram ma być tej ciecierzycy?
200 g ugotowanej
Ale sztosik <3 Mniam mniam 😀
Hej! Jak myślisz ile taki krem może postać w lodówce, bo chciałabym wykorzystać cała ciecierzycę żeby się nie zepsuła, wiec wyjdzie go więcej. Z góry dzięki za odpowiedz;*
Mój stał 4 dni i było wszystko okej! 🙂