Dziś przychodzę do Was z przysmakiem, który dla większości osób jest wspomnieniem z dzieciństwa. Mowa tu o przepisie na fit racuchy. Jest to wersja ekspresowa bez dodawania drożdży. Racuchów przygotowywanych przez babcię lub mamę nic nie zastąpi, ale zapewniam Was, że ten przepis także pokochacie! Moja wersja fit racuchów jest z gruszkami, jednak śmiało możecie postawić na klasykę – czyli wersję z jabłkami. To przepis idealny na jesienne śniadanie, kolację, a także posiłek do lunchboxa. Jest pysznie, słodko i zdrowo!
Przemycamy kefir
Nadeszła jesień. Jest to okres, w którym nietrudno o różnego rodzaju choroby. Mam nadzieję, że macie już wydrukowane swoje listy rzeczy, które trzeba zrobić jesienią, prawda? Pierwszym punktem jest: zadbać o zdrowie. Zamiast biec do apteki po masę witamin i suplementów na odporność warto zwrócić uwagę na swoją dietę pod kątem odpornościowym! 😊 Jednym z elementów jest dodanie do swojego codziennego jadłospisu żywności probiotycznej. Mowa tu o kiszonkach oraz fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefir. 😊 Wiem, że nie każdy lubi kefir, dlatego przychodzę z pomocą. Szybka akcja – przemycamy kefir. W moim e-booku znajdziecie już przepis z jego wykorzystaniem – mowa tu o placuszkach kefirowych. Dzisiejszy przepis na fit racuchy to kolejny z pomysłów. Innym rozwiązaniem jest chociażby szybki koktajl, czyli zblendowanie kefiru z np. ulubionymi owocami, odżywką białkową, kakao i słodzidłem. Opcji jest naprawdę mnóstwo! Ja nauczę Was przemycać kefir w przepisie na fit racuchy, a szaleństwo z kokajlami zostawiam Wam, zgoda? 😁
Miłość absolutna
Wspominałam o smaku dzieciństwa. Racuchy mojej mamy i babci to miłość absolutna! Jakiś czas temu poprosiłam moją babcię, aby mi je zrobiła i przypomniałam sobie jak bardzo je uwielbiam. Drożdżowe, maślane, z dużą ilością jabłka i cukru pudru – to jest to. Co prawda mój przepis to wersja na fit racuchy z gruszkami zamiast jabłek – chciałam sprawdzić czy będą równie pyszne i są. Także możecie wybrać zarówno jabłka jak i gruszki. 😁 Ah, no i są to fit racuchy bez drożdży, ale spokojnie… (w sumie to uchylę Wam teraz rąbka tajemnicy) możecie w niedalekiej przyszłości spodziewać się przepisu na drożdżowe racuchy! Zresztą, wielu innych pyszności też możecie się spodziewać, ale nic więcej jeszcze nie zdradzam! 🤐
Drożdżowe racuchy Babci Wiesi! 💛
Dobra, działamy. Mam nadzieję, że jesteście gotowi! Czas na pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu fit racuchy! 😊
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 8 DUŻYCH RACUCHÓW:
- 1 jajko
- 1 gruszka lub jabłko
- 100 g kefiru
- 50 g mąki orkiszowej/gryczanej/jaglanej/ryżowej/owsianej/żytniej
- 10-15 g słodzidła (np. erytrol, ksylitol, stewia)
- przyprawa do piernika i cynamon według uznania
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: 1 lub 2 łyżeczki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Jajko, kefir, mąkę, słodzidło, przyprawy oraz proszek do pieczenia połączyć razem i dokładnie wymieszać. Gruszkę (lub jabłko) umyć i pokroić w kosteczkę. Następnie wrzucić do gotowej masy i całość ponownie dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę (lub dwie) miodu dla jeszcze lepszego i słodszego smaku. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem patelni na małym ogniu pod przykryciem ok. 4-5 minut z jednej strony oraz ok. 2 minuty z drugiej.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
8 racuchów ma około 363 kcal (15 g białka/ 7 g tłuszczy/ 60 g węglowodanów)
Podoba Wam się ten przepis? Wypróbujecie fit racuchy w mojej wersji z gruszką, czy postawicie jednak na klasykę i wykorzystacie jabłka? 😊 Możecie dać znać w komentarzu czy jesteście #team_gruszki czy #team_jabłka 😋
Czekam na zdjęcia Waszych racuchów! Przesyłajcie mi je lub dodawajcie na swoje profile na Instagramie. Nie zapomnijcie mnie na nich oznaczyć (@elinowak) i dodać #jem_z_eli 😊 I oczywiście przypominam, że trwa akcja #jesień_z_eli – jest ona związana z listą, rzeczy które musisz zrobić jesienią, o której pisałam wyżej. Czekam na masę jesiennych zdjęć!
Smacznego! Buziaki! 😘
Witam, czy racuchy wyjdą na mące migdałowej? pozdrawiam
Czy zamiast kefiru można dodać maślankę lub jogurt grecki?
Wg moich obliczen wychodzi 430 kalorii
eli! można zamienić kefir na maślankę?
Tak. 🙂
Hej pytanko, myślisz że zamiast słodzika mogę dodać odżywkę białkowa która jest dla mnie za słodka?
Tak! 🙂
Właśnie skończyłam zajadać racuszki. Wyszły bardzo smaczne . Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej i żytniej chlebowej. Co do kefiru, to po podgrzaniu raczej nie posłuży naszej odporności . Dodanie go do racuchów, daje smaczny efekt, ale nie przyczyni się do tego, że będziemy zdrowsi. Nie tędy droga. Kefir należy jeść na zimno.
Zużywasz tu raptem 100 g kefiru. Resztę, której nie zużyjesz do placuszków możesz wypić – dla zdrowotności! 🙂 Kefir powoduje, że placuszki są delikatne i miękkie. Jeśli użyjesz raz na jakiś czas 100 g kefiru do placuszków krzywda się nie stanie. 🙂
Całe życie z jabłkiem, ale może czas spróbować z gruszką? czuję się zachęcona
Super!
Dawniej to się mówiło na takie cuda jabłka w cieście <3 #smakdziecinstwa
U mnie od zawsze były racuchy, ale znam tę nazwę! 🙂
Czym mogę zastąpić nabiał? Niestety mam nietolerancje
Jakimś jogurtem wegańskim! 🙂
Dzisiaj wypróbuje na kolacje wersję z gruszka! Z jabłkiem robię często z bardzo podobnego przepisu tylko zamiast kefiru jest skyr naturalny
Ekstra!