Dziś mam dla Was przepis znany i lubiany! Jeden z najbardziej popularnych zdrowych deserów. Uwielbiam go za prostotę, uniwersalność i… za to, że można zjeść pół blaszki na raz. 😁 Fit chlebek bananowy – ile blogów kulinarnych tyle przepisów na ten wypiek. Ja zadbałam o to, aby nie zawierał dużej ilości tłuszczy. Po co? Te magiczne dwa słowa: masło orzechowe! Im mniejsza ilość tłuszczy w chlebku, tym większa warstwa masła orzechowego na nim! 😊 No bo chyba każdy się ze mną zgodzi, że chlebek bananowy i masło orzechowe to połączenie idealne?!
4 podstawowe składniki
Wszystkie produkty na chlebek dostępne są praktycznie w każdym sklepie. Przepis składa się z 4 podstawowych składników: jajka, banany i dwa rodzaje mąk.
Uprzedzając pytania odnośnie tego czy jest możliwość użycia innej mąki. Zapewne tak, każda inna mąka (oprócz kokosowej, która zachowuje się zupełnie inaczej niż pozostałe), czy to gryczana, ryżowa czy żytnia będzie dobra. Według mnie do chlebka bananowego najbardziej pasuje mąka jaglana, stąd mój wybór. Jeżeli użyjesz innej daj znać w komentarzu, będzie to przydatna wskazówka dla innych osób. 😊
Dodatki
Robiłam chlebek z tego przepisu już wiele razy. Ostatnio (było to na przyjazd rodzinki i wtedy też przygotowałam fit tartaletki 😊) urozmaiciłam go o dodatki. Tym razem padło na borówki, które sprawiły, że był on jeszcze bardziej miękki i wilgotny (gdy dodamy cięższe dodatki tj. borówki chlebek wyrośnie odrobinę mniejszy, niż w przypadku pieczenia go solo). Super sprawdzą się też: maliny, jagody, posiekane orzechy, kawałki gorzkiej czekolady, suszone owoce np. żurawina, a czasem można też zaszaleć i wrzucić parę M&M’sów… Chulaj dusza, piekła nie ma. 😅
Ok, miksery w dłoń! Tym razem ubijamy białka… Wiem trochę więcej zmywania, ale obiecuję, że warto!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA MAŁĄ KEKSÓWKĘ
- 2 jajka i jedno białko
- 4 banany (dokładnie 390 g)
- 70 g mąki jaglanej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- ok. 3 łyżki eytrolu lub ksylitolu (według uznania, jeżeli banany są wystarczająco dojrzałe nie potrzeba dużej ilości słodzidła)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualne dodatki
PRZYGOTOWANIE
Białka jaj ubić w osobnej misce. Banany ugnieść widelcem. Dodać mąki, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zmiksować, a następnie dodać białka i delikatnie zamieszać. Pomału dodawać słodzidło oraz ewentualne dodatki cały czas mieszając. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około godziny.
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Cały chlebek (bez dodatków) ma około 880 kcal (27 g białka/ 16 g tłuszczy/ 157g węglowodanów)
Nie zapominajmy o maśle orzechowym! 16 g tłuszczy w całym chlebku bananowym uprawnia do solidnej porcji.
Najlepsze masło orzechowe jakie do tej pory jadłam to właściwie krem z masła migdałowego, kokosu z dodatkiem miodu firmy Olimp Sport Nutrition (do kupienia tutaj 😊 dodatkowo z kodem „elinowak” -20% na wszystkie produkty na stronie).
Co złego to nie ja. Ode mnie nic nie wiecie! To nie ja odpowiadam za uzależnienie od chlebka bananowego i masła orzechowego. Ja tu tylko sprząt… wymyślam przepisy. 🙂
Kto skorzysta? Czekam na zdjęcia na instagramie. Pamiętajcie o oznaczeniu mnie, dodaniu hashtaga #jem_z_eli i zostawieniu dla mnie kawałeczka! 😄
Witam, czy ten chlebek wyjdzie na mące pełnnoziarnistej tylko?
Nie, możesz spróbować na każdej innej oprócz kokosowej. 🙂
Na jaki wymiar blaszki są podane propozycje
Czy waga bananów jest podana ze skórą czy bez?
Bez 🙂
Upiekłam w formie na muffinki, czas pieczenia 20min, ale UWAGA dałam do środka dżem 100% czarna porzeczka. Niebo ❤️❤️❤️ babeczki wyrosły mniejsze niż te bez dżemu, ale nie ubyło im puszystości. Naprawdę czad. Polecam
Zastanawiam się czy chlebek wyjdzie na samej mące kukurydzianej
Czyli dwa żółtka a trzy białka?
Tak 🙂
880kcal ale dużo 😮
Duże? Cała blaszka ciasto mająca 880 kcal to dużo? 🙂 Możesz zjeść 1/2 ciasta i dostarczyć 440 kcal – niedość, że się najesz to dodatkowo zjesz coś pysznego i słodkiego. Bez przesady! 🙂
Eli, chyba przepisy sie pomieszaly bo chcialam przepis na moj ulubiony chlebek bananowy a widze przepis na twoje nowe babeczki! Mozesz naprawic bo wyczekiwany jest chlebek bananowy na sniadanie ;p
Właśnie dostałam informacje na instagrami. Już naprawione!
Robiłam dzisiaj z maki pszennej razowej i ryżowej.
Obłęd! Jest pyszny, nie jest zbity. Dodałam orzechy włoskie i rodzynki 🙂 Sztos!
Cieszę się, że smakował <3
Zabierałam się do upieczenia tego chlebka od kiedy przepis jest ma twoim blogu, czyli hmmm od dawna a to nie było czasu, a to znowu banany znikły zanim myśl przerodziła się w czyn… pół godziny temu wyjęłam z piekarnika i na prawdę muszę walczyć żeby go nie zjeść w całości Ten chlebek jest cudowny. Następnym razem przy tak dojrzałych bananach pominę tylko zupełnie ksylitol. U mnie z mąki jaglanej i ryżowej. Zajadam z domową wersją nutelli
Super! Bardzo się cieszę! 🙂 Domowa nutella to idealny dodatek – mniam! 🙂