Fit ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy! Korzystamy, póki jeszcze są. Ostatnio była waniliowo-truskawkowa owsianka na zimno, a dziś czas na fit ciasto. Kruchy spód, budyniowa pianka, truskawki i kruszonka – takie ciasto chodziło za mną od dawna. Oczywiście nie obeszłoby się bez kilku prób, ale ostateczny efekt wyszedł dokładnie taki, jak chciałam! Myślę, że fit ciasto z truskawkami i budyniową pianką podbije Wasze serca. 

Urodzinowe ciasto

Ostatnio świętowałam moje urodziny w domu rodzinnym. Z tej okazji mama z babcią upiekły mi urodzinowe ciasto. Było to… kruche ciasto z malinowym budyniem, truskawkami i kruszonką! Oczywiście mama z babcią nie miały pojęcia, że od jakiegoś czasu próbuję zrobić podobną, fit wersję tego ciasta. Było tak pyszne, że od razu po powrocie wzięłam się za kolejne próby mojej wersji! Za trzecim razem wyszło idealnie. Oficjalnie oświadczam, że w ostatnim miesiącu w moich żyłach płynie ciasto z truskawkami i budyniową pianką! 😃 Bardzo mi się to podoba.

Fit ciasto z truskawkami

Im prościej, tym lepiej

Czasem mam siebie samej dość jeśli chodzi o moje zboczenie na temat prostoty! Nie od dziś wiadomo, że im prościej, tym lepiej, ale momentami przechodzę samą siebie. 😃 Tworząc przepis staram się, aby wykonanie go było maksymalnie proste i jak najszybsze. Nie zliczę ile przepisów odrzuciłam ze względu na to, że jest z nimi zbyt dużo roboty. Momentami jest to zgubne, bo muszę się nieźle natrudzić, aby stworzyć tę ostateczną wersję. I tak było też w przypadku tego fit ciasta z truskawkami i budyniową pianką. Niedość, że musi być proste w wykonaniu, to jeszcze smaczne i zdrowe! Mogłam pójść na „łatwiznę” i gotować budyń – robiłam kiedyś takie ciasto i wiem, że wyszłoby fajnie. No ale uparłam się, że żadnego budyniu nie chcę gotować! Chcę piankę z budyniu bez gotowania budyniu.

No i proszę bardzo! Jest budyniowa pianka bez gotowania budyniu. Poza tym nic się nie marnuje. Przy kruchych ciastach zazwyczaj używa się samych żółtek, więc ja wykorzystałam białka do pianki, o! Muszę podziękować mamie i babci, bo to one zainspirowały mnie do takiego pomysłu. 😊

Fit ciasto z truskawkami

Dobra, zabieramy się do roboty! Czas na fit ciasto z truskawkami i budyniową pianką! 🍰

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA FOMRĘ 26 cm

CIASTO:

  • 350 g mąki (użyłam pół na pół pszennej i krupczatki)
  • 4 żółtka jaj
  • kostka masła
  • 70-80 g zmielonego słodzidła (np. erytrol, ksylitol)*
  • łyżeczka proszku do pieczenia

BUDYNIOWA PIANKA:

  • 2 budynie śmietankowe (najlepiej bez cukru)
  • 4 białka jaj
  • 50 g oleju lub oliwy
  • 100-110 g zmielone słodzidła (np. erytrol, ksylitol)
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 400 g truskawek**
  • opcjonalnie: zmielone słodzidło do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

Mąkę wysypać na stolnicy, połączyć z masłem i posiekać. Następnie dodać 4 żółtka, słodzidło, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto (wyrobienie ciasta bez użycia robota kuchennego może potrwać dłużej i wymaga siły). Jeśli używasz robota wystarczy wrzucić do niego wszystkie wymienione wyżej składniki i wyrobić ciasto hakiem. Następnie 2/3 ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. godzinę. Pozostałą 1/3 ciasta  zawinąć w folię i schować do zamrażalnika do momentu aż będzie potrzebne.

BUDYNIOWA PIANKA:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce zmielonego słodzidła cały czas ubijając. Na koniec dodać budynie oraz olej/oliwę. Całość ubijać do momentu połączenia się składników. 

CAŁOŚĆ:

Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki. Na dnie formy ułożyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim ciasto tworząc spód. Następnie ponakłuwać go widelcem i piec ok. 15 min. w 180 stopniach. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Na ostudzony spód wyłożyć budyniową piankę. Na wierzch truskawki pokrojone w kostkę. Następnie wyciągnąć mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki na wierzch ciasta. Całość piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i studzić tak ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i ostudzić. Ciasto można wyciągnąć z formy po całkowitym przestudzeniu, a najlepiej po przestudzeniu i ok. 2-3 h. w lodówce. Schłodzone ciasto można oprószyć zmielonym słodzidłem.

 * Ja mielę słodziło w małym, elektrycznym młynku. W niektórych EKO sklepach (stacjonarnie lub internetowo) można kupić gotowe, zmielone słodzidło. Jeśli nie macie go jak zmielić to zawsze możecie użyć cukru pudru! 

** Jeśli kupicie truskawki, które są „wodniste” polecam po pokrojeniu w kostkę dosypać do nich łyżkę mąki ziemniaczanej, aby zbyt mocno nie puściły soków podczas pieczenia.

Fit ciasto z truskawkami i budyniową pianką gotowe!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
1/12 ciasta ma około 300 kcal (6 g białka, 20 g tłuszczy, 24 g węglowodanów)

Fit ciasto z truskawkami

Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba i przetestujecie to cudo! Jestem pewna, że posmakuje zarówno Wam, jak i Waszym bliskim. Dobrem trzeba się dzielić! 😊

Czekam na fotki Waszych wypieków! Wysyłajcie mi w wiadomościach prywatnych lub wrzucajcie na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak), abym nic nie przegapiła!

Smacznego!

1
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Ania

Wyszło pysznie 🙂

Przeczytaj także:

Majorka
Lifestyle

Jak przestać przejmować się opinią innych?

Temat rzeka, ale co tam… trochę popływamy. Każdy z nas ma w życiu marzenia, małe i większe cele do zrealizowania. Są chęci, jest motywacja, masa

Fit kopiec kreta
Fit

Fit kopiec kreta

Ostatnio wrzuciłam fit babeczki cytrynowe, więc teraz czas na trochę czekoladowych smaków! Dziś przygotowałam dla Was fit kopiec kreta… a właściwie to fit kopiec kreta