Czasem żałuję, że o niektórych smakach potrafię zapomnieć na dłuższy czas i dopiero po kilku miesiącach do nich wracam. Tak właśnie było w przypadku tego przepisu. Zrobiłam fit czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli z dodatkiem pomarańczy. Coś przepysznego! Połączenie czekolady i pomarańczy – tego nie da się nie lubić. Czerwona fasola jest niewyczuwalna, a dzięki niej nasze czekoladowe babeczki mają większą ilość białka. No i przy okazji… przepis na czekoladowe babeczki z wykorzystaniem czerwonej fasoli? Czerwona fasola to warzywo, więc w sumie to przepis na (prawie) sałatkę!
Cykacie się czerwonej fasoli?
Robiliście kiedyś coś z czerwonej fasoli na słodko? Czy troszeczkę się… cykacie? 😁 Ja w sumie rzadko po nią sięgam, choć po tym przepisie to „rzadko” na pewno ulegnie lekkiej modyfikacji. Wiem, że wiele osób zastanawia się jak to jest w ogóle możliwe, żeby takie warzywo jak czerwona fasola zostało użyte do zrobienia czegoś czekoladowego. Jak to w ogóle brzmi?! 😁 Musicie uwierzyć, że naprawdę się da, a co więcej… to jest coś przepysznego i w dodatku zdrowego! Najważniejsze, aby fasolę bardzo dokładnie opłukać pod zimną wodą. Jej smak jest niewyczuwalny. Jedyne co jest wyczuwalne to czekolada i pomarańcza, chyba spoko, prawda? 😁 Nie cykajcie się fasoli… rany, chciałam dopisać „fasola Was zadowoli”. Pomińmy to, lecimy dalej.
Fit czekoladowe wypieki
Połączenie czekolady i pomarańczy gości u mnie zawsze w okresie zimowym. Rok temu zrobiłam podobne fit czekoladowe babeczki z pomarańczą, tylko zamiast czerwonej fasoli użyłam batata. Jestem ogromną fanką brownie z batatów! Jest to zdecydowanie moje ulubione warzywo do zrobienia zdrowej wersji czekoladowego wypieku. Jest… choć teraz w sumie bardziej pasuje gdybym napisała „było”. Do tej pory brownie z czerwonej fasoli było dla mnie po prostu w porządku, robiłam je kilka razy, tworzyłam różne przepisy i były jak najbardziej smaczne, ale bataty i tak wygrywały. Aż do momentu zrobienia tych babeczek… Nie chciałam po raz kolejny korzystać ze słodkich ziemniaków dlatego postawiłam na czerwoną fasolę. Wyszły naprawdę genialne! Rany, musicie ich spróbować. Są mocno czekoladowe, a przy tym naprawdę słodkie. To propozycja idealnego deseru, czy też przekąski do lunch box’a do szkoły lub pracy. Przepis jest naprawdę prosty, a składniki (jak zawsze) ogólnodostępne.
To jak? Chętni na coś zdrowego i na maxa czekoladowego? Do dzieła!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 14 BABECZEK
- puszka czerwonej fasoli
- 1 banan
- 2 jajka
- 40 g kakao
- 70 g mąki ryżowej
- 3 rządki gorzkiej czekolady
- 50 g mleka (ja użyłam napoju roślinnego)
- skórka z połowy pomarańczy (opcjonalnie: do masy można dodać odrobinę soku z pomarańczy, dla bardziej intensywnego smaku)
- słodzidło według uznania (ja użyłam ok. 50/ 60 g erytrytolu)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy (dla bardziej intensywnego smaku)
PRZYGOTOWANIE
Czerwoną fasolę bardzo dokładnie przepłukać na sitku pod zimną wodą. Gorzką czekoladę rozpuścić. Następnie wszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy połączyć razem i bardzo dokładnie zblendować. Na koniec dodać startą na małych oczkach skórkę z pomarańczy (ewentualnie odrobinę soku z pomarańczy i ekstrakt) i dokładnie wymieszać. Masę przelać do silikonowych foremek. Piec 45/ 50 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Najlepiej będzie smakować po paru godzinach w lodówce.
Gotow… pyszne, czekoladowe i gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jedna babeczka ma około 76 kcal (3,7 g białka/ 2,7 g tłuszczy/ 9 g węglowodanów)
Pssst… można zrobić też fit czekoladową babeczkę z czerwonej fasoli z dodatkiem pomarańczy z niespodzianką. Najlepszą niespodzianką będzie masło orzechowe, zaufajcie mi! 😊
Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba. Kurczę, no musi się podobać, chcę żebyście ich spróbowali. Zróbcie, proszę! Czekam na Wasze babeczki! Wysyłajcie mi zdjęcia na Instagramie lub dodawajcie je na swoje tablice. Nie zapomnijcie o tym, aby mnie oznaczyć i dodać #jem_z_eli 😊
Buziaki! Smacznego! 😘
Zrobiłam w zeszłym tygodniu i potwierdzam – w ogóle nie czuć fasoli, są pyszne! Jestem mega pozytywnie zaskoczona. Następnym razem na pewno dodam coś do środka, ale bez nadzienia są równie pyszne!
Kocham fasole pod każda postacią w zasadzie a brownie z jej dodatkiem należy do moich ulubionych! ❤️ Jest szansa żeby nie używać jajek w wersji wegańskiej? Myśle o siemieniu z woda ale chciałam dopytać ciebie!! Jak uwazasz? Pozdrawiam i całuje
Myśle ze powinno wyjść! Nie używam dużo siemienia w kuchni dlatego ciezko mi powiedzieć w stu procentach, ale z tego co wiem to będzie idealny zamiennik. 🙂
Ja już od dawna robię brownie z czerwonej fasoli i jestem w nim zakochana! Fasoli w ogóle nie czuć, za to można je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia 😀 Naprawdę polecam!!!
To prawda! 🙂
Babeczki w piekarniku, w całym domu pięknie pachnie. Jestem już pewna, ze będą pyszne bo połączenie pomarańczy z czekolada to tez jedno z moich ulubionych zima ❤️
Tak bardzo się cieszę, że już zrobiłaś! Daj znać czy smakowały <3
Mam pytanko gdzie kupiłaś foremki a i jak zrobię na pewno sie zgłoszę
Dostałam od Mikołaja. 🙂 ale z tego co dobrze kojarzę to są w Empiku. 🙂
Dzięki kochana
A jaka najlepsza gorzka czekolada ?
Obojętne, jaka lubisz. 🙂 Wawel ze skórką z pomarańczy sprawdzi się ideanie, ale zwykła gorzka np. z Wedla będzie tez spoko 🙂
Czy można użyć zwykłej mąki pszennej?
Tak 🙂
Na pewno zrobię te babeczki! I dziewczyny słuchajcie Eli, fasoli nie czuć w ogóle
Super Nikola! Czekam na zdjęcie <3