O tym, że moje pierwsze podejście do fit jagielnika nie było udane mogliście przeczytać w przepisie na fit Raffaello Od tego czasu minęło już parę lat. Teraz śmiało mogę się z Wami podzielić przepisem na fit jagielnik czekoladowy. Robię go po raz trzeci i wciąż nie rozumiem dlaczego dopiero trzeci? On jest naprawdę pyszny! Jest wegański, a do przygotowanie go nie potrzebujecie piekarnika, wystarczy kuchenka i lodówka. Kocham to ciasta za prostotę i… pychotę! Poza tym: połączenie czekolady i kokosa? No błagam, to nie mogło się nie udać!
Mleczko kokosowe
Od momentu, gdy wstawiłam na Instagrama przepis na te dwie najpyszniejsze polewy nie ma dnia, w którym nie dostaję pytania: „Eli, a co czego mogę jeszcze użyć mleczko kokosowe?” 😁 Oprócz polewy, do której go użyjecie, na moim blogu jest już sporo przepisów z wykorzystaniem mleczka kokosowego. Są to m.in.: makaron z łososiem, cukinią i mleczkiem kokosowym (ten obiad skradł Wasze serca ❤️), zapiekanka na słodko, fit tartaletki (bez pieczenia), ciasto dyniowe (to był hit jesieni! Czy ktoś ma jeszcze dynię i upiecze mi to ciasto? 😁), no i oczywiście fit raffaello. No, ale skoro wciąż Wam mało to postanowiłam zrobić fit jagielnik czekoladowy. Ten przepis (lekko zmodyfikowany) stworzyłam ponad rok temu i naprawdę dziwie się, że dopiero trzeci raz go powtarzam. Ono jest takie pyszne! 😊
Kto pyta nie błądzi, a kto nie czyta...
W swoich przepisach zawsze staram się podawać alternatywny niektórych składników. Tak też będzie tym razem. Poza tym, nie wszystkie składniki będą używane od razu w całej ilości, dlatego proszę abyście dokładnie przeczytali przepis! Zawsze próbuję opisać wszystko tak, aby było jak najłatwiejsze do zrozumienia. Mimo tego i tak chętnie odpowiadam na wszelkie pytania, gdy ktoś ma jakieś wątpliwości. Dlatego pytajcie śmiało! Bo wiecie, kto pyta nie błądzi, a kto nie czyta… ten nie wiem co, ale nic fajnego. Często dostaję pytanie, w momencie, gdy odpowiedź jest napisana w przepisie. I wiem, że każdemu zdarza się coś przeoczyć, ale zazwyczaj po mojej odpowiedzi otrzymuję wiadomość zwrotną: „Sory, nie przeczytałam przepisu do końca”. Szanujmy nawzajem swój czas! Piszę to zarówno jako osoba, która tworzy coś w sieci, jak i osoba, która obserwuje, śledzi i zadaje pytania innym twórcom.
Dobra, ale zamiast rozpisywać się o tym, żeby czytać to może wreszcie wezmę się za napisanie tego przepisu. Koniec dziamdziolenia (halo Instagram, kto jest na bieżąco z moimi InstaStories? ). Robimy fit jagielnik czekoladowy!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA FORMĘ 21 CM
SPÓD:
- 80 g płatków owsianych
- 100 g daktyli
- 50 g mleczka kokosowego (polecam Real Thai)
- 40 g czekoladowej odżywki białkowej*
- 15 g kakao
MASA:
- 300 g kaszy jaglanej
- 600 g wody + 2 szklanki (dodane w trakcie gotowania)
- 350 g mleczka kokosowego (polecam Real Thai)
- 40 g wiórków kokosowych
- 5 rządków gorzkiej czekolady
- słodzidło według uznania (u mnie ok. 6 łyżek erytrolu)
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
Daktyle namoczyć we wrzątku. Po chwili odlać wodę i dokładnie je zblendować. Następnie wszystkie składniki połączyć razem i wyłożyć na spód formy (21 cm) wysmarowanej olejem kokosowym. Wsadzić do lodówki na czas robienia masy.
MASA:
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać pod zimną wodą. Przesypać do garnka, zalać wodą (600 g) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dolać dwie szklanki wody. Następnie dodać 300 g mleczka kokosowego oraz słodzidło. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez chwilę. Następnie zdjąć z gazu i zblendować na jednolitą masę. Dodać wiórki kokosowe, gorzką czekoladę oraz pozostałą część mleczka kokosowego (50 g), wymieszać dokładnie i ponownie zblendować (aby ułatwić blendowanie w trakcie można dolać odrobinę mleczka kokosowego/ napoju roślinnego). Na koniec skosztować masy i ewentualnie wedle uznania dodać np. słodzidła, wiórków lub czekolady. Całość przełożyć na spód oraz włożyć do lodówki na całą noc.
Na wierzch polewa (rozpuszczona gorzka czekolada) oraz rozdrobnione migdały.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jeden kawałek (z 8, bez polewy) ma około 399 kcal (10,25 g białka/ 18,25 g tłuszczy/ 48,5 g węglowodanów)
Który „kawałek” wybierasz? 😁
To teraz chyba już wiecie do czego użyć mleczko kokosowe, prawda? 😊 Do pysznej polewy, do obiadów, do słodkości, do fit jagielnika czekoladowego!
Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba. Czekam na Wasze zdjęcia na Insatgramie! Nie zapomnijcie mnie oznaczyć i dodać #jem_z_eli 😋
Smacznego! 😘
Czy można zastapić kasze jaglana np na kasze nanne?
Mogę zastąpić czymś mleczko kokosowe?
To jest dość istotny składnik, który nadaje jagielnikowi smaku. Możesz spróbować mascarpone + wiórki kokosowe, ale nie gwarantuje, że wyjdzie. 🙂
Ostatnio robiłam brownie z batatów ale tak szybko zostało zjedzone że nawet nie zdarzyłam zrobić ładnego zdjęcia tym razem zabieram się za jagelnika bo na sam widok zdjęcia aż ślinka cieknie .
Ps. Dobrze że na noc w lodowce musi być bo ze zdjęcia znowu byłyby nici .
Super! Bardzo się cieszę. <3 Na zdrówko!
Właśnie włożyłam do lodówki i dobrze że na noc bo w ciągu dnia kusiłyby za bardzo hahah super przepis Eli czekaj na zdjęcia! ❤️
Robienie na wieczór to najlepszy patent! W dzień ciężko przejść obojętnie obok lodówki. 🙂
Czy można czymś zastąpić daktyle?
Nie wiem – ja robiłam z daktyli. Możesz spróbować z suszonymi morelami, ale nie gwarantuję, że będzie taki sam smak i konsystencja.
Jeśli piszesz że mleczko kokosowe to ta warstwa tłusta z puszki czy podajesz gramature mleczka wymieszanego z ta woda, która się robi w puszce ? mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi haha
Podaję gramaturę stałej części mleczka kokosowego
Naprawdę? To nie mieszać stałej części z płynną? Zawsze mieszam przed użyciem…..
Już nie mogę się doczekać aż go zrobię!
Super, że twoje przepisy mają tak proste i łatwo dostępne składniki
Cieszę się, że Ci się podoba! Czekam na zdjęcie! 🙂
Plan jest taki. Spinam pupę żeby zrobić to cudeńko, bo chodzi za mną od zdjęcia na insta 😀
Spinaj, spinaj! 😀
Gdzie kupujesz to mleczko kokosowe o którym mówisz?
W Eko sklepie pod blokiem. Jest tez w Tesco i Carrefourze. Jeżeli jednak zdecydujesz się na inne to wiem, ze jakies sa tez w Lidlu i Biedronce. 🙂
Kiedy nie mam odzywki to mam dodac tyle samo kakao?
+/- Tak. Pamiętaj o słodzidle. Masę możesz próbować w trakcie ugniatania. 🙂