Ostatnio wrzuciłam fit babeczki cytrynowe, więc teraz czas na trochę czekoladowych smaków! Dziś przygotowałam dla Was fit kopiec kreta… a właściwie to fit kopiec kreta w dwóch wersjach. Jedna z nich zawiera nabiał, natomiast druga jest bez nabiału – każdy może wybrać przepis, który bardziej mu odpowiada. A w razie czego pamiętajcie, że zawsze można zrobić dwa ciasta! Fit kopiec kreta jest pyszny, słodki i oczywiście prosty w przygotowaniu. Jestem pewne, że spodoba Wam się ten przepis.
(nie fit) Kopiec kreta
Kopiec kreta to ciasto, do którego mam ogromny sentyment. Kojarzy mi się z dzieciństwem, gdy babcia kupowała kopiec kreta z Dr.Oetkera. Zapewne coś się Wam tutaj nie zgadza… ale jak to babcia i robienie ciasta z gotowca?! Wszystko rozchodziło się o to, że mogłam robić to ciasto sama! Konieczne było dodanie kilku składników, ale co najważniejsze: nie trzeba było przesiewać mąki. Gdy w jakimkolwiek przepisie było to konieczne, to cała kuchnia stawała się moją jedną wielką miską i mąka była dosłownie wszędzie. Ponoć bardzo nie lubiłam, gdy ktoś robił coś za mnie w kuchni. Taka byłam Zosia Samosia. 😊 Dlatego (nie fit) kopiec kreta w formie gotowca był idealnym rozwiązaniem, abym mogła przygotwać ciasto sama, a przy tym kuchnia nie zamieniała się w pobojowisko. Zwłaszcza moja babcia (Zosia, tak swoją drogą 😊) była bardzo zadowolona!
Dwie wersje
Ostatnio na Instagramie spytałam Was o to, jaką wersję fit kopca kreta wolicie – czy z nabiałem czy z mleczkiem kokosowym. Padło na nabiał. Nie mogłam się z tym pogodzić, bo bardzo chciałam wypróbować wersję z mleczkiem, więc zrobiłam dwie wersje. 😅 Co do nabiału to sprawa jest o tyle prosta, że do wykonania tego ciasta można wykorzystać wiele produktów. W przepisie podam propozycje zamienników niektórych składników. Z mleczkiem kokosowym jest już trochę inaczej, bo jeśli zdecydujecie się na kokosową wersję, to konieczne będzie użycie mleczka kokosowego. Można kombinować z połączeniem nabiału/jogurtu wegańskiego z wiórkami kokosowymi, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł.
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA FORMĘ 21 CM
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 100 g mąki np. orkiszowej, owsianej, pszennej
- ok. 30-35 g kakao
- ok. 90-95 g słodzidła (np. erytrolu lub ksylitolu)
- łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 3 banany
- czarna herbata (do nasączenia biszkoptu)
MASA (WERSJA Z NABIAŁEM):
- 250 g ricotty (można zamienić na mascarpone)
- skyr smakowy, najlepiej waniliowy (można zamienić na: skyr naturalny, jogurt grecki, jogurt naturalny gęsty)
- ok. 85-90 g słodzidła (np. erytrolu lub ksylitolu)
- śmietan-fix
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- odrobina soku z cytryny
- opcjonalnie: aromat waniliowy
MASA (WERSJA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM)*:
- puszka mleczka kokosowego (stała część)
- śmietan-fix
- 6 kostek gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnej misce połączyć pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Dodać białka, całość połączyć mikserem na małych obrotach do momentu połączenia się składników (nie dłużej). Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej dowolnym tłuszczem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyciąć górną część i delikatnie wydrążyć część ciasta ze środka zostawiając nienaruszone brzegi. Wydrążone ciasto rozkruszyć w dłoniach i odstawić do miski. Biszkopt nasączyć 6-7 łyżkami czarnej herbaty. Banany pokroić i wyłożyć na wydrążonym cieście.
MASA:
Zarówno w przypadku robienia masy z nabiałem, jak i z mleczkiem kokosowym należy połączyć razem wszystkie składniki (oprócz gorzkiej czekolady) i dokładnie zmiksować. Gorzką czekoladę pokroić na drobne kawałeczki, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na banany. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem. Odstawić do lodówki na ok 2-3 godziny.
Fit kopiec kreta zrobiony!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Wersja z nabiałem: jeden kawałek (z ośmiu) ma około 266 kcal (14 g białka/ 9,6 g tłuszczy/ 31 g węglowodanów)
Wersja z mleczkiem kokosowym: jeden kawałek (z ośmiu) ma około 275 kcal (8,9 g białka/ 13 g tłuszczy/ 30,5 g węglowodanów)
Którą wersję wybieracie? 😋
Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba i z niego skorzystacie. Koniecznie pochwalcie się efektem końcowym! Wyślijcie mi zdjęcie lub dodajecie je na swojego Instagrama. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak) i dodać #jem_z_eli 😊
Smacznego! Buziaki!
Jaki rozmiar foremki na tą ilość składników?
Ile jeden kawałek ma gram?
Witam, czy robiąc biszkopt dodajemy żółtka do mąki?
Czyli do kremu powinnam dać 250 g sera ricotta (lub mascarpone) i do tego 250 g jogurtu naturalnego gęstego, tak? Dobrze rozumiem? Bo w komentarzu poniżej napisała Pani że jogurtu tyle co mleczka a mleczko kokosowe ma 400 g. Więc już sama nie wiem ile tego jogurtu 🙂 proszę o odpowiedź bo ciasto wydaje się być pyszne i bardzo chce je zrobić 🙂
250 jogurtu naturalnego gęstego. 🙂
Witam, mam pytanie ile trzeba dać jogurtu naturalnego gęstego do kremu w wersji z nabiałem?
Tyle co ricotty. 🙂
Witam, przepraszam za problem, ale chciałabym się zapytać o gramaturę jogurtu naturalnego w wersji mlecznej oraz gramaturę jajek. ^^ Nie mam zdolności cukierniczych i jak nie wyliczę co do grama to wychodzą kuchenne tragedie ^^
Jogurt tyle co mleczka. A jajka to takie średnie, rozmiar M. Nie ważę nigdy jajek. 🙂
Robiłam kilka dni temu wersje z nabiałem
Cudo ..
Bosko!
W weekend zrobiłam wersję z nabiałem i o matko… ten smak, przepyszne! Polecam 🙂
Super! <3
Ten przepis to mistrzostwo świata. Nie jadłam jeszcze lepszego ciacha fit. Zrobiłam na mleku kokosowym, bo jestem jego fanką i nawet mój chłopak, który normalnie woli ominąć deser niż zjeść dietetyczne ciasto, był kopcem kreta zachwycony. Dzięki!!!!
Super! Na zdrowie! <3
Czy może być mąka ryżowa? I miód zamiast podanych słodzików? 🙂
Mąka ryżowa spoko. Ja z miodem bym nie szalała, bo specyficzny, wyczuwalny smak. No ale jeśli lubisz – ok. 🙂