Yes! Mamy to! Mamy ciepełko, słońce iii… masę sezonowych owoców i warzyw! Wiem, że to dopiero początek i wszystko się rozkręca, ale ja już od tygodni nie potrafię pójść do sklepu/targu i przejść obojętnie obok truskawek, arbuzów, pomidorów, a przede wszystkim szparagów. Dlatego dziś przygotowałam przepis na ekspresową przekąskę – szparagi w cieście francuskim. Potrzebujecie jedynie trzech podstawowych składników! Myślę, że pokochacie tę przekąskę i będziecie ją serwować na co dzień, do filmu, na imprezach, na piknikach itd. Trzeba korzystać ze szparagów, póki są!

Smak lata
Gdybyście mieli podać jeden smak lata, to co by to było? 😃
Wiem, że jest to trudne, ale spróbujcie! Ja stawiam na ryż z truskawkami. To mój smak lata i dzieciństwa. Wiem, że wiele z Was zamiast ryżu je makaron z truskawkami – sama czasami tak jem, ale szczerze takie połączenie poznałam dopiero kilka lat temu. U mnie od zawsze był ryż, do tego zblendowane truskawki ze śmietaną/jogurtem i cukrem. ❤️ Aż sobie smaka narobiłam! Najwyższa pora to zjeść!

E-book na lato
Jeśli chodzi o letnie przepisy to sporą dawkę inspiracji znajdziecie w moim e-booku na lato 😊 Oczywiście są to przepisy, z których można korzystać cały rok, ale nie brakuje w nich sezonowych warzyw i owoców.
Poza przepisami w e-booku znajdziecie sporo wiedzy na temat zdrowego stylu życia oraz zdroworozsądkowego podejścia do diety. Ponadto cały rozdział poświęcony jest zachowaniu równowagi w wakacje! W okresie letnim zachowanie balansu w zdrowym stylu życia nie jest łatwe. Treści w e-booku pomogły wielu osobom, więc jeśli zmagacie się z tym problemem to jestem przekonana, że jest to pozycja dla Was!
Tutaj wrzucam link do e-booka. Przeczytajcie cały spis treści! 😊 Pssst… pamiętajcie, że możliwy jest zakuppakietu moich dwóch e-booków. Wychodzi taniej! 😊
Dobra, a teraz przechodzimy do przepisu. Czas na szparagi w cieście francuskim!
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
CAŁOŚĆ:
- arkusz ciasta francuskiego*
- opakowanie szparagów
- dowolny ser, np. w plasterkach, camembert, grana padano/parmezan
- jedno zółtko
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól
- opcjonalnie: sezam
PRZYGOTOWANIE:
CAŁOŚĆ
Arkusz ciasta francuskiego rozłożyć i przekroić na 10 prostokątów. Następnie na każdym prostokącie ułożyć dowolny ser np. plasterek goudy (lub innego sera w plasterkach), 3 plasterki camemberta, starty grana padano/parmezan. Następnie pozbyć się końcówek ze szparagów i na jednym prostokącie pokrytym serem ułożyć 2-3 szparagi. Każdy prostokąt zawinąć w rulonik. Następnie roztrzepać jedno żółtko i wysmarować nim każdy rulonik (najlepiej za pomocą pędzelka, ewentualnie posłużyć się łyżeczką). Każdy rulonik posypać ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i sezamem (opcjonalnie). Piec w 210 stopniach ok. 15 minut.
* Użyłam arkusza XL (300 g) z Biedronki. Jeśli macie mniejszy to możecie zrobić mniej porcji.
Szparagi w cieście francuskim gotowe!

Zapraszam Was na mojego Instagrama – tam znajdziecie krótki filmik, w którym krok po kroku wykonuję ten przepis. Postaram się częściej tworzyć przepisy tu, na blogu, razem z filmikami na Instagramie. Mam nadzieję, że taka forma Wam się spodoba! 😊
Czekam na Wasze wykonania. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Jestem pewna, że szparagi w cieście francuskim będą Waszą ulubioną, letnią przekąską. Nie zapomnijcie o zdjęciach! Wysyłajcie mi fotki lub wrzucajcie zdjęcia na InstaStory, oznaczajcie mnie (@elinowak) i dodawajcie #jem_z_eli 😃
Smacznego!
post z filmikiem będzie wrzucony na insta? 🙂 przepis wygląda smacznie <3