Ostatnio coś u mnie słodko. Jak nie tiramisu, to gofry, kinder country jednoporcjowe albo zwykłe. Najwyższa pora na zrobienie jakiegoś obiadu! Dziś przepis na to, co kocham najbardziej: makaron! Zrobiłam pyszny, zdrowy obiad – wegetariański makaron z camembertem, który jest ostatnio jednym z moich ulubiońców. Osobiście wyznaję zasadę: nic co z makaronem nie jest mi obce. Jestem pewna, że zakochacie się w tym daniu!
Produkty light
Już parę miesięcy temu odkryłam camembert light, ale dopiero w lutym pokochałam go na dobre. Zresztą wspominam Wam o nim w ulubieńcach lutego. 😊 Kupicie go w Biedronce lub Auchanie. W takim przepisie, jak dzisiejszy wegetariański makaron z camembertem absolutnie nie czuć, że jest to produkt light. Polecam Wam go przetestować!
Nie jestem jakąś przeciwniczką produktów light. Wyznaję zasadę, że jak coś smakuje niemalże identycznie i nie ma o wiele (bądź w ogóle) gorszego składu to śmiało sięgam po produkt z mniejszą ilością kalorii. Produkty light, które kupuję to m.in.: mozzarella light w kulce, serek wiejski lekki, coca-cola light, serek do smarowanie Goldessa lekki (z Lidla) i wspominany camembert light. Rzadziej (ale zdarzy się) sięgam po mleczko kokosowe light – jednak tutaj czuję różnicę w smaku i wszystko zależy od tego do czego zamierzam użyć mleczko. A z produktów light, których nie lubię to na czele stoi twaróg chudy. Ja ogólnie nie przepadam za twarogiem. Jedna z form, którą mogę zajadać to urobiony twarożek ze śmietaną na słodko i słono. No ale twaróg chudy? W życiu.
Możecie pisać w komentarzach jakie produkty light Wy lubicie! 😊
Królowa makaronów
Czy większość moich przepisów na obiady to makarony? Być może. Czy mam w domu 5 rodzajów makaronów i każdy kocham całym sercem? Być może. Przyznaję publicznie: JESTEM UZALEŻNIONA OD MAKARONU.
Chyba wystartuję w jakimś makaronowym konkursie… chociaż nie, chrzanić konkursy! Sama nadam sobie tytuł: Królowa makaronów! Bo przecież mogę, prawda? 😆 A tak na poważnie to kocham tworzyć nowe przepisy z makaronami. Moja wyobraźnia jest nieograniczona i mam setki pomysłów na różne sosy i dodatki. Makarony z mięsem, wegetariańskie (jak ten 😃), wegańskie – nie ma to dla mnie różnicy, mogę tworzyć wszystko. I wiecie, oczywiście ziemniaki to także moja miłość, ale makarony wygrywają m.in. z tego względu, że nie trzeba ich obierać. 😅
Także makaronów u mnie nigdy nie zabraknie. A dla tych, którzy mają ich dość (da się tak w ogóle?!) mam fajną informację. Wrzucę na bloga przepis na ekspresowe tortillę, które często pokazuję Wam na InstaStory. Mam swoje ulubione dodatki, których zawsze używam i bardzo je lubię. I będzie to bardziej instrukcja, niż przepis, bo będę korzystać z gotowych produktów (np. sklepowych tortilli), ale myślę, że taki obiad na szybko przyda się każdemu! 😊
Dobra, czas na zdrowy obiad. Robimy wegetariański makaron z camembertem!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:
CAŁOŚĆ:
- 50 g makaronu
- 150-200 g pieczarek
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego* + ok. 40 g przegotowanej (ciepłej, ale nie wrzącej) wody
- 60 g camemberta
- łyżeczka oliwy do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylia (opcjonalnie, ale polecam moją ulubioną przyprawę: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią)
- opcjonalnie: świeża bazylia, szczypiorek, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
CAŁOŚĆ:
Makaron ugotować. Pieczarki obrać, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie zmniejszyć moc/ogień i dodać ugotowany makaron. Jogurt naturalny połączyć z przegotowaną (ciepłą, ale nie wrzącą) wodą i przyprawami (sól, pieprz, czosnek), a następnie całość wymieszać i dodać na patelnię wraz z pokrojonym w małe kawałki camembertem. Całość ponownie doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Trzymać na patelni (najlepiej pod przykryciem) na małej mocy/ogniu aż camembert się rozpuści (nie musi bardzo dokładnie, mogą zostać niewielkie kawałki). Można ponownie doprawić do smaku. Opcjonalnie całość posypać świeżą bazylią/szczypiorkiem/natką pietruszki.
*Zamiast jogurtu naturalnego można dodać śmietankę 30% – bardzo polecam tę wersję! Jest to trochę bardziej kaloryczna opcja, ale naprawdę PRZEPYSZNA.
Pyszny i zdrowy obiad gotowy!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Porcja ma około 426 kcal (30g białka/ 14g tłuszczy/ 45g węglowodanów)
Jak Wam się podoba taki obiad? 😃
Pamiętajcie proszę, że ja zawsze staram się tworzyć takie przepisy, które śmiało możecie urozmaicać! Ktoś ma ochotę dorzucić kurczaka do tego obiadu? Nie ma problemu. A może pomidorki koktajlowe, papryka albo cukinia? Też będzie super pasować! Działajcie, twórzcie, jedzcie pysznie i zdrowo! ❤️ Ja będę Was inspirować, a Wam pozwalam puszczać wodzę fantazji, Moi Mili! 😊
Czekam na Wasze zdjęcia! Dodawajcie na InstaStory i oznaczajcie mnie (@elinowak) i dodawajcie #jem_z_eli 😊 Kocham oglądać Wasze relacje z moimi przepisami!
Smacznego!
Camembert ze skórą czy odkrajałaś?:)
Hej 🙂 myślisz ze szpinak byłby dobrym dodatkiem ?
Jasne!
Czy na zdjęciu jest suszony pomidor? Bo w przepisie nie widzę 😉
Tak, nie pisałam w przepisie, aby nie narzucać bo nie każdy lubi. No ale jak najbardziej możesz sobie dodać tak jak pisałam pod koniec wpisu – można kombinować. To już wedle uznania. <3
Skad polecasz pieczarki w tej chwili?
Ja kupuję po prostu w marketach: Lidl, Biedronka, Carrefour
Zrobione! Sos wyszedł mi zbyt rzadki, ale i tak pyszne Stary pochwalił, a to zazwyczaj maruda ❤️
Polecam jogurt naturalny gęsty! Już dopisałam do przepisu. 🙂 <3