Grudzień bez piernika? Nie ma opcji. Dziś przygotowałam dla Was przepis na obiecywany już wcześniej fit piernik z gruszkami. Tak jak w przypadku fit szarlotki: nie zastąpi on wypieku mamy lub babci, ale nie taka jego rola. Na pewno posmakuje wszystkim i wprowadzi Was w świąteczną atmosferę. Zresztą… piernika nigdy mało! W każdym brzuszku na pewno znajdzie się miejsce zarówno na wypiek tradycyjny, jak i na ten fit. Przepis jest naprawdę prosty! Robi się go ekspresowo, także wystarczy Wam czasu zarówno na fit piernik z gruszkami, jak i na świąteczne porządki… albo lenistwo. 😊
Fit wypieki w Święta
Robicie swoje fit wypieki w Święta? Ja przyznam Wam, że nigdy nie robiłam (i wątpię, że to się zmieni) swoich „zdrowych ciast” na Wigilię. Nawet mi to nigdy nie przyszło do głowy. Cały grudzień szaleję w kuchni, aby wprowadzić się w świąteczną atmosferę. Każde śniadanie jest z przyprawą do piernika (np. ten omlet 😊), piję dużo gorącej czekolady i grzańca. No i oczywiście piekę zdrowe słodkości, stąd też właśnie przepis na fit piernik z gruszkami. Na Święta, gdy jestem w rodzinnym domu, najzwyczajniej w świecie nie czuję potrzeby tego robić. Zdecydowanie bardziej cieszy mnie pomoc przy tworzeniu tradycyjnych, świątecznych ciast i potraw. Mam nadzieję, że jeżeli Wy planujecie robić jakiś zdrowszy wypiek, to tylko po to, aby poczęstować nim bliskich, a nie ze względu na to, że nie chcecie jeść ciasta od babci lub mamy. Takiej odpowiedzi nie przyjmuję…
Dobra, nie ma czasu na gadanie, teraz jest czas na kolędowanie… świąteczne flow. 😁 Włączamy kolędy i robimy fit piernik z gruszkami!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA MAŁĄ KEKSÓWKĘ
- 3 jajka
- 180 g mąki (ja użyłam ryżowej i gryczanej pół na pół)
- 30 g masła
- 150 g napoju roślinnego (można użyć zwykłego mleka)
- 30 g miodu
- 2 duże gruszki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika i cynamon według uznania (u mnie 2 łyżki cynamonu i 3/4 paczki przyprawy do piernika, ale polecam dodawać stopniowo, ja bardzo ją lubię)
- słodzidło według uznania (u mnie ok. 5/6 łyżek erytrytolu, można dać po prostu więcej miodu)
PRZYGOTOWANIE
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. W rondelku rozpuścić masło i miód (jeżeli ma stałą konsystencję). Mąki, żółtka, mleko, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia razem wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone składniki i ponownie wymieszać. Małymi porcjami przełożyć ubite białka do masy i delikatnie wymieszać (najlepiej szpatułką). Ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej przyprawy do piernika. Gruszki pokroić w drobne kosteczki, dodać do masy i pomału wymieszać. Całość przelać do prostokątnej małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć plasterki gruszki, posypać płatkami migdałów i polać małą ilością miodu. Piec około 50/55 min w 180 stopniach (sprawdzać patyczkiem).
Gotowe! Zapach Świąt gwarantowany w całym domu… nie ma za co!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Całe ciasto ma około 1256 kcal (35 g białka/ 44 g tłuszczy/ 180 g węglowodanów)
Pssst… taka mała sugestia ode mnie. Kto ma jeszcze zapasy czeko-śliwki? 😊 Polecam przekroić piernik na pół i wysmarować go czeko-śliwką lub ewentualnie dżemem śliwkowym, czy też z czarnej porzeczki. Zakochacie się jeszcze mocniej! 😋
Fit piernik z gruszkami z czeko-śliwką! Miłość!
Kto pierniczy?
To idealne ciasto, aby odhaczyć kolejny punkt z listy rzeczy, które trzeba zrobić w grudniu. Czekam na zdjęcia Waszych pierników na Instagramie! Oznaczajcie mnie i dodawajcie #jem_z_eli
Smacznego! 😘
OOO JAAA!! ❤ totalnie moje klimaty! muszę go zrobić, może jakoś pod koniec tygodnia, bo w czwartek jeszcze ostatni sprawdzian przed przerwą świąteczną ale na pewno go zrobię, bo już mi ślinka cieknie!!! takie pyszności nie mogą mnie ominąć!
Ale super! <3 czekam na zdjęcia 🙂 I powodzenia na sprawdzianie!
Dopiero co skończyłam jeść piernik od alitness, a tu kolejny przepis… Mój brzuszek mówi tak! <3
Piernika nigdy mało! <3
O JEJU JUŻ mam załatwione plany na jutrzejszy wieczór ☺️
Super! Czekam na zdjęcia <3