Jak ten czas zasuwa… dopiero zaczynały się wakacje, a tu już jesień zbliża się wielkimi krokami. Przyznam szczerze, że jestem na to totalnie gotowa. Przebieram nóżkami na myśl o swetrach, wieczorach z kubkiem ciepłej herbaty i jesiennych smakach. A jak już mowa o jesiennych smakach to nie może zabraknąć dyni! O mojej miłości do tego warzywa wspominałam już nie raz, nie dwa. I na tym się nie skończy! Dzisiejszy przepis to kolejny dowód na to, że z dyni można wyczarować wiele dobrego, zarówno na słodko, jak i na słono. Fit kopytka dyniowe to coś, co po prostu musicie wypróbować! Przepis jest banalnie prosty. Do zrobienia fit kopytek dyniowych potrzebujecie jedynie dwóch głównych składników!
#dyniowelove
Czy wspominałam już, że kocham dynie? #dyniowelove 😃
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z wykorzystaniem tego wspaniałego warzywa. Podlinkuję je Wam:
👉🏽 Ciasto dyniowe – na pewno zrobię je kilka razy tej jesieni, uwielbiam ten przepis!
👉🏽 Omlet dyniowy – klasyk nad klasykami! Swego czasu był to mój ukochany posiłek. Coś czuję, że i w tym roku wróci mi faza. Poza tym, mam zamiar zrobić update tego przepisu w minimalnie zmienionej odsłonie! 😃
👉🏽 Gofry dyniowe – będą grane na nie jedno śniadanie!
👉🏽 Ciastka dyniowe – idealny przepis na długie, jesienne wieczory z książką!
Właśnie się zorientowałam, że są tu same słodkości. 😁 Jeśli chcecie poznać więcej dyniowych (i nie tylko) przepisów polecam Wam mojego jesienno-ziomowego e-booka 😊 Zaglądnijcie na spis treści na stronie. Znajdziecie w nim masę pysznych i zdrowych przepisów!
Kopytka
W ogóle kopytka to smak mojego dzieciństwa! Wiem, że są różne teamy: team kopytka na słodko z cukrem i team kopytka wytrawne z sosem. 😃 Oczywiście ja należę do teamu kopytek na słodko z cukrem. ❤️ Choć przyznam szczerze, że ostatnio, gdy byłam na weekend w domu rodzinnym jadłam je na obiad z sosem i mięsem i było na maksa pysznie. Moja mama to jednak umie w kopytka. 😃
A Wy jesteście w teamie kopytek z cukrem czy z sosem? 😁
Pssst… jak już jesteśmy przy kopytkach to przypomnę Wam mój przepis na serowe kopytka ze szpinakiem. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić!
Dobra, zabieramy się do roboty! Czas na fit dyniowe kopytka!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ
- 150 g puree z dyni*
- 70 g mąki + mąka do podsypania stolnicy/deski**
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki połączyć razem (ważne, aby porządnie przyprawić) i ugnieść ciasto, które powinno być lekko klejące (dłonie najlepiej oprószyć mąką).Stolnicę (lub większą deskę) podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 3 lub 4 części, z każdej stworzyć wałki i wykrajać kopytka (jeśli ciasto będzie zbyt klejące należy ponownie oprószyć stolnicę/deskę mąką). Gotować we wrzącej i osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu aż kopytka wypłyną na wierzch (co jakiś czas zamieszać).
* Aby przygotować puree z dyni należy ją przekroić i pozbyć się pestek. Następnie pokroić na małe kawałki i piec ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Po ostygnięciu pozbyć się skórek, a resztę zblendować na gładką masę.
** Jeśli puree z dyni jest bardzo wodniste konieczne będzie dodanie większej ilości mąki.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Porcja fit kopytek dyniowych ma około 297 kcal (10 g białka, 1 g tłuszczy, 62 g węglowodanów)
Z czym najlepiej zjeść kopytka? 😊 Aby posiłek był pełnowartościowy należy skupić się na źródłach białka i tłuszczów. Moje dwie ulubione propozycje to:
👉🏽 Kopytka z rozpuszczonym masełkiem (najlepiej czosnkowym lub szałwiowym) posypane parmezanem/grana padano lub mozzarellą,
👉🏽 Kopytka w ekspresowym sosie pomidorowym, czyli passata pomidorowa połączona z oliwą, czosnkiem, bazylią, parmezanem/grana padano i do tego na wierzch oczywiście porcja ulubionego sera.
Dwa szybkie, ale naprawdę pyszne pomysły na zdrowy i pełnowartościowy obiad! ❤️
Jak Wam się podoba ten ultra skomplikowany (hehe) przepis? 😃 Może macie ochotę na kolejne dyniowe smaki? Dajcie znać w komentarzach!
I jak zwykle czekam na fotki Waszych wykonań. Wysyłajcie mi je na Instagramie lub dodawajcie na InstaStory i oznaczajcie mnie (@elinowak) w swoich relacjach!
Happy pumpkin season! Smacznego! ❤️
Dzień dobry- czy takie ugotowane już kopytka można zamrozić?
Wygląda obłędnie! To przepis na jedną, czy 2 porcje?
Witam, wygladaja oblednie. Czy w przepisie mozna zastosowan make orkiszowa lub owsiana?
Jak najbardziej, robiłam też z orkiszową i wyszły super. 🙂
Prosimy więcej przepisów z dynią! ;D
Dobra!
Wyglądają super, zrobię z ciekawości smaku ❤
Koniecznie przetestuj. <3
Będę testować w ten weekend
Super! <3
Super przepis, może uda mi się zrobić w weekend! Mam pytanko, czy nie jest potrzebne dodanie jajka do masy na kopytka?
Pozdrowienia! ❤️
Nie, nie jest potrzebne. 🙂