30 marca mamy Światowy Dzień Muffinka, więc myślę że to idealna pora na wstawienie tego przepisu! Dziś przygotowałam dla Was fit czekoladowe babeczki. Zależało mi na tym, aby stworzyć coś czekoladowego, klasycznego oraz bez użycia warzyw i owoców. Udało się wyczarować przepis na babeczki! Jest banalnie prosty w wykonaniu. Jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi i będzie mógł cieszyć się pysznym, czekoladowym smakiem. No bo chyba wszyscy kochamy czekoladę, prawda?
Brownie z warzyw i owoców
Tak jak napisałam na samym początku: zależało mi na klasycznym przepisie, bez użycia warzyw i owoców ze względu na to, że takiego jeszcze u mnie nie było. Jeśli śledzicie mnie od dłuższego czasu, to zapewne wiecie, że jestem fanką tworzenia zdrowych, czekoladowych wypieków. Przez długi czas moim absolutnym numerem jeden było brownie z batatów 🍰 Później stworzyłam dwa rewelacyjne przepisy na brownie z buraków i brownie cukinii – te przepisy możecie znaleźć w moich e-bookach. Takich „fit klasyków” też u mnie nie brakuje, więc czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli również u mnie znajdziecie. 😊
Jak sami widzicie – kocham kombinować z czekoladowymi wypiekami. Tym razem postawiłam na klasykę i fit czekoladowe babeczki, bez owoców, warzyw i innych cudów. Musicie je przetestować. Są przepyszne! 🧁
Dodatki
Jeśli chodzi o dodatki do babeczek to oczywiście możecie dodać własne, ulubione kombinacje. Ja postawiłam na posiekaną czekoladę, bo czekolady nigdy mało, prawda? 🍫 Jednak pamiętajcie, że możecie tu szaleć do woli.
Moje propozycje to: posiekane orzechy, drobne owoce (maliny, pokrojone truskawki, jagody, borówki), wiórki kokosowe, skórka z pomarańczy itp. Możecie też (co przetestowałam i polecam) dodać do babeczek nadzienie, np. masło orzechowe lub dżem. Wystarczy podczas nakładania napełnić foremki połową masy, dodać łyżeczkę nadzienie i dołożyć pozostałą część masy. Polecam wypróbować!
Dobra, zabieramy się do roboty! Czas na fit czekoladowe babeczki! 🍫
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 12 DUŻYCH BABECZEK
- 2 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 250 g mleka
- 40 g oliwy
- ok. 110-120 g słodzidła (np. erytrolu, ksylitolu)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie (ale bardzo polecam dodać): kilka pasków czekolady
PRZYGOTOWANIE
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej miski wsypać mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia, kakao, żółtka, mleko, olej, a następnie całość dokładnie wymieszać mikserem. Do zmiksowanych składników dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia składników. Następnie dodać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Masę przelać do foremek. Na koniec każdą babeczkę posypać posiekaną czekoladą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Fit czekoladowe babeczki gotowe! 🧁
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jedna babeczka (bez czekolady) ma około 107 kcal (4,4 g białka/ 4,5 g tłuszczy/ 12,2 g węglowodanów)
Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba! 😊
Nie mogę się doczekać aż zaczniecie wysyłać fotki Waszych pysznych babeczek. Możecie wrzucać je na swoje Instagramy lub InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak), abym mogła podziwiać Wasze piękne, czekoladowe wypieki!
Smacznego! 🍫
To nie są fit babeczki
Mam pytanko a jak dodam słodzik zamiast ksilitolu czy erytrolu? Będę robił pierwszy raz twoje babeczki a pytam bo zacząłem od nie dawno gotować i co prawda jestem nowicjuszem jeśli chodzi o gotowanie.
Zrobiłam potrójną porcje i wyszły przepyszne! Jedynie dałam mniej słodzika, gdyż wolę mniej słodkie słodycze ale to kwestia indywidualna.
Moje 2 podejście do babeczek czekoladowych i wcześniej robiłam cytrynowe za każdym razem zgodnie wszystko z przepisem i wychodzi zakalec, szkoda produktów
Kakao brakuje w opisie ale podejrzewam, że dajemy razem z mąką itd
Tak, już poprawiłam
A jak z mlekiem? Myślisz, że nie będzie problemu z roślinnym?
Nie będzie problemu. 🙂
Jeżeli zamiast słodzika damy normalny cukier to ile gram? 🙂
Hmm… ciężko powiedzieć bo tak nie robiłam. Spróbowałabym tak 60-70 g.