Dziś będzie czekoladowo! Na moim blogu był już jeden przepis na brownie – moje ukochane brownie z batatów. Jednak dzisiejszy przepis jest zupełnie inny. Połowę tego ciasta będziecie mogli śmiało jeść jako posiłek, który będzie zawierał zaledwie 20 g węglowodanów. Wymyśliłam przepis na proteinowe brownie bez mąki. Z racji tego, że samo w sobie ma naprawdę mało kalorii, to śmiało można szaleć z różnymi dodatkami. Czuję, że pokochacie ten przepis!
Czekoladowa odżywka białkowa
Tak, w przepisie jest odżywka białkowa z racji tego, że jest to proteinowe brownie. Odżywka białkowa sprawia, że brownie ma sporo białka, a przy tym w pewnym stopniu zastępuje mąkę. Dlatego w tym przepisie ciężko będzie ją zastąpić. To znaczy jasne, że można dodawać mąkę, słodziło, więcej kakao, ale wtedy nie będzie to ani „proteinowe”, ani „bez mąki”. 😊 Tak że mam nadzieję, że zrozumiecie to, że zastąpienie odżywki białkowej w tym przepisie nie ma sensu. Moje następne brownie może być klasyczne, bez odżywki, ale w tym przepisie jest ona konieczna! 😊
Zresztą muszę Wam szczerze polecić zakup odżywki białkowej o smaku Double Chocolate z Olimp Sport Nutrition. Ja osobiście nie lubię smaku czekoladowego w odżywkach białkowych (wiem, dziwna jestem), ale ta odżywka to absolutny wyjątek! I słowo „double” w nazwie nie jest marketingowym trickiem, tylko naprawdę smak jest mocno czekoladowy. Jest idealna do mojego brownie, czekoladowych omletów, gofrów, owsianek, polewa na słodkie posiłki itp. 🍫
Pamiętajcie, że z kodem „elinowak” macie rabat na wszystkie produkty na stronie Olimp Sport Nutrition. Korzystam z ich produktów od lat, polecam! ❤️
Brownie z czerwonej fasoli
Brownie z czerwonej fasoli jest chyba najbardziej popularnym ze wszystkich „fit” przepisów na czekoladowe ciasta. 😃 Na moim blogu możecie znaleźć przepis na pyszne babeczki z czerwonej fasoli, które szczerze Wam polecam. Robiłam już brownie z wielu warzyw! Zaczynając od wcześniej wspomnianego brownie z batatów, kończących na dwóch absolutnych hitach: brownie z buraka z mojego e-booka na lato oraz brownie z cukinii z mojego drugiego e-booka. Za fasolą nigdy nie przepadałam, ale babeczki były takim momentem przełomowym. Pokochałam je! Ten przepis na proteinowe brownie bez mąki jest kolejnym dowodem na to, że brownie z czerwonej fasoli to pyszna sprawa. 🍫
Ok, przechodzimy do przepisu. Czas na proteinowe brownie bez mąki!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA MAŁĄ KEKSÓWKĘ (12×25 cm)
- 2 jajka
- puszka czerwonej fasoli
- 30 g kakao
- 40 g czekoladowej odżywki białkowej (polecam Double Chocolate z Olimp Sport Nutrition)*
- 30 g oliwy lub innego dowolnego tłuszczu
- ok. 90 g słodzidła (np. erytrytol, ksylitol itp.)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: posiekane kawałki czekolady, kawałki owoców
PRZYGOTOWANIE
Z fasoli wylać zalewę i bardzo dokładnie (z naciskiem na bardzo!) wypłukać pod zimną wodą. Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie zblendować (czekoladę lub mrożone owoce dodać po blendowaniu). Zblendowaną masę dokładnie wymieszać, opcjonalnie dodać posiekane kawałki czekolady lub kawałki owoców i dokładnie wymieszać. Całość przelać do prostokątnej małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ponownie można dodać ulubione owoce lub czekoladę. Piec około 40 min. w 180 stopniach.
*Rabat z kodem „elinowak” 😊
Proteinowe brownie bez mąki gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Całe ciasto (bez dodatków) ma około 841 kcal (71 g białka/45 g tłuszczy/38 g węglowodanów)
Czekam na Wasze czekoladowe pyszności! 😊 Dajcie mi znać czy macie w planach wypróbować przepis. Pssst… takie brownie z kawką wjeżdża idealnie! 😃
Koniecznie pochwalcie się zdjęciami Waszych brownie! Wysyłajcie mi zdjęcia lub wrzucajcie je na Wasze InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak) i dodać #jem_z_eli 😊
Smacznego!
Wyszlo przepyszne, natomiast wpisujac skladniki w fifatu ciasto jest duzo bardzie kaloryczne niz kaloryka podana w przepisie 🙁
Bardzo dziękuję za świetny przepis ,ciasto wyszło przepyszne!! W koncu trafilam na idealny przepis. Również dodałam zamiast tluszczu 200g jogurtu naturalnego i piekłam 10min dłużej.❤️
Zrobiłem brownie z tego przepisu, tylko zamiast oliwy dałem 200g jogurtu greckiego. Wyszedł bardzo dobry, mógł być troszkę bardziej mokry, ale trochę zasiedział mi się w piekarniku :X Białka użyłem czekoladowo-kokosowego.
Sztosik i polecam, właściwie w wersji z jogurtem greckim to już nie jest deser, tylko zdrowy obiad 🙂 Roooobi wrażeeeenie, pozdro.
A czy można użyć cukier trzcinowy/kokosowy zamiast słodzików?
Czy można zastąpić odżywkę budyniem czekoladowym?
Hej! Czy mogę dodać do zblendowanego ciasta mrożone maliny? Czy lepiej wcześniej je rozmrozić?
ja dalam mrozone i wyszlo 😉
Ile gram ma Twoja puszka fasoli?
400 g 🙂
A jaką czekoladę dodawałaś do brownie z tych zdjęć? Wygląda super!
To kawałki czekolady kupione w Lidlu przed Świętami Bożego Narodzenia. 🙁
Podjęłam raz probe zrobienia brownie z fasoli i całe wyrzuciłam bo było nie zjadliwe nawet z polewa z czekolady, ale chyba podejmę kolejna próbę! Tylko ze mam w domu odżywkę kokosową, ciasteczko i biała czekoladę z malinami chyba.. Więc muszę wybrać któraś z nich
Ja użyłabym cząsteczkowej i dodała więcej kakao. 🙂
Przepis super! Napewno będzie wykorzystany na dniach ❤️ Powiedz tylko czy wiesz może, ile mniej więcej będzie potrzeba rozkruszonych tabletek słodzika zamiast erytrolu? O ile używasz czasami słodzika 🙂
Nie używałam nigdy słodzika, więc nie mam pojęcia