Owsianka to posiłek, który można przygotować na setki sposobów. Każdy znajdzie wersję dla siebie. Jeśli nie jesteście fanami klasycznej, gotowanej owsianki, to może podpasuje Wam nocna owsianka? A może pieczona z bananem? Albo z dodatkiem budyniu? Dziś przygotowałam dla Was przepis na tę ostatnią wersję: fit budyniową owsiankę! Czuję, że zakochacie się w niej równie mocno jak ja! Przepis jest banalnie prosty. Od razu uprzedzam, że nie będziecie musieli brudzić osobnego garnka na gotowanie budyniu!
Dodatki
Jak zawsze staram się, aby wszystkie przepisy były pełnowartościowe, sycące i pyszne! Oczywiście fit budyniowa owsianka również do takich przepisów należy. 😊 Pamiętajcie jednak, że jest to „bazowy” przepis i sporo rzeczy możecie zmieniać pod siebie. Podam Wam kilka propozycji urozmaicenia owsianki:
👉🏽dodanie innych owoców lub dżemu do owsianki – zamiast malin możecie dodać pokrojone w kostkę jabłko, gruszkę, truskawki, banana, mrożone owoce leśne lub kilka łyżeczek ulubionego dżemu,
👉🏽wersja kokosowa – do gotującej się owsianki dodać mleczko kokosowe i wiórki kokosowe (kokos idealnie pasuje do malin),
👉🏽wersja orzechowa – do gotującej się owsianki dodać masło orzechowego i orzechy (do orzecha idealnie będzie pasował banan),
👉🏽wersja czekoladowa – do gotującej się owsianki dodać kakao i czekoladę, która rozpuści się w ciepłej owsiance (super sprawdzi się tu budyń o smaku czekoladowym),
👉🏽wersja bez odżywki białkowej – polecam dodać wtedy więcej jogurtu, słodzidła i np. pół banana.
Z owsiankami można szaleć na całego! Niech fantazja Was poniesie. Koniecznie podzielcie się swoimi wersjami! 😊
Budyń
Jeśli korzystacie z moich przepisów to zapewne wiecie, że od zawsze trzymam się tego, aby nic się nie marnowało. Gdy wykorzystuję jakąś część produktu to zawsze staram się, aby na blogu pojawił się przepis z wykorzystaniem pozostałej części. Sama działam tak na co dzień w swojej kuchni – nienawidzę marnować jedzenia! Do zrobienia fit budyniowej owsianki potrzebujecie 20 g budyniu (w większości przypadków będzie to połowa paczki). Do czego wykorzystać pozostałą połowę? Do fit jednoporcjowego snickersa lub fit jednoporcjowego liona 😊
A może spróbujecie zrobić swój własny budyń? Jeśli jeszcze nie próbowaliście fit budyniu z mąki ziemniaczanej to polecam Wam przetestować. W sumie pomysł na dodanie części tego budyniu do owsianki jest całkiem niezły! Kto przetestuje? 😃
Dobra, czas na przepis. Robimy fit budyniową owsiankę!
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ
- 40 g płatków owsianych
- 20 g budyniu (dowolny smak)
- 250 g dowolnego mleka
- 75 g jogurtu (np. skyra waniliowego*)
- 10 g odżywki białkowej
- 10-15 g słodziła (np. erytrol, ksylitol)
- 100 g malin
- szczypta soli
- cynamon (dowolna ilość)
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane połączyć w rondelku z połową porcji mleka (125 g), słodzidłem, szczyptą soli i cynamonem. Całość zamieszać i gotować na małym ogniu do momentu wsiąknięcia płynów. Pozostałą połowę porcji mleka podgrzać w mikrofalówce, a następnie dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Gdy napój wsiąknie w gotujące się płatki dodać wymieszany z mlekiem budyń. Całość gotować na małym ogniu (cały czas mieszając) do momentu aż budyń dokładnie połączy się z płatkami. Następnie zdjąć z gazu, dodać jogurt, odżywkę białkową, maliny i całość dokładnie wymieszać.
*Można użyć innego, ulubionego jogurtu.
Fit budyniowa owsianka gotowa!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Jedna porcja bez dodatków ma około 438 kcal (26 g białka, 6 g tłuszczy, 70 g węglowodanów)
Dajcie znać jak podoba Wam się ten przepis! Mam nadzieję, że fani owsianek będą zadowoleni z budyniowej wersji, a osoby które nigdy nie przepadały za tym posiłkiem przekonają się do niego! 😊
Czekam na Wasze fotki! Wysyłajcie mi w wiadomościach prywatnych lub wrzucajcie na InstaStory. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak), abym nic nie przegapiła!
Smacznego!
Dodaj komentarz