Były już zdrowe ciasteczka owsiane z bananem, ciastka marchewkowe, więc teraz czas na… fit ciastka dyniowe. Jak zwykle ilość składników powala! Jest ich „aż” cztery plus przyprawy i dowolne dodatki. Szaleństwo, prawda? Ciastka są pyszne, zdrowe oraz wegańskie. Robi się je naprawdę szybko i są idealną jesienną przekąską. Fit ciastka dyniowe, kubek ciepłej herbaty, ulubiona książka i kocyk – moja definicja idealnego, jesiennego wieczoru. Mam nadzieję, że ten plan Wam również przypadł do gustu i skorzystacie z przepisu, który dla Was przygotowałam!
Nic co dyniowe nie jest mi obce
Dynia to coś więcej niż warzywo (to ten moment, w którym wpisuję „dynia to styl życia” w google z nadzieją, że są takie koszulki, które z chęcią bym zamówiła 😆). Uwielbiam ją całym sercem! To zdecydowanie mój ukochany, jesienny smak. Zapewne znajdzie się kilka osób, które nigdy w życiu nie jadły dyni. Umówmy się: ja udaję, że tego nie słyszę, a Wy koniecznie musicie nadrobić zaległości! Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z wykorzystaniem tego przepysznego warzywa. Gofry dyniowe, omlet dyniowy i hit zeszłorocznej jesieni, czyli ciasto dyniowe z kremem z ricotty. Teraz do kolekcji dołączają jeszcze fit ciastka dyniowe. Generalnie możecie spodziewać się sporych ilości dyni tej jesieni! Mam kilka ciekawych pomysłów i przepisów do wypróbowania i stworzenia. Musicie wiedzieć, że nic co dyniowe nie jest mi obce. 😁 Jak zawsze będzie pysznie i zdrowo, zapewniam Was.
Miód do wypieków? Oszalałaś?
Do przepisu można użyć zarówno miodu jak i syropu klonowego (to wersja dla wegan). I teraz małe sprostowanie a propos miodu, zanim ktoś zjedzie mnie od góry do dołu za używanie go w wypiekach. Przecież miód podczas pieczenia traci swoje wartości odżywcze. Miód do wypieków? Oszalałaś? A tak na poważnie, to wyjaśnijmy coś sobie. Używam miodu w tym przepisie tylko i wyłącznie ze względów smakowych. Uważam, że miód w połączeniu z dynią i cynamonem komponuje się idealnie! Prawdą jest, że traci on swoje wartości odżywcze podczas pieczenia. Poza tym mnóstwo osób uważa, że jest to najlepszy zamiennik cukru. Wiecie, że jedna łyżeczka cukru to 20 kcal, a jedna łyżeczka miodu to 48 kcal? I nie, nie mam na myśli tego, że cukier jest lepszy. Lepsza jest świadomość. Osobiście nie wyobrażam sobie jesieni bez herbaty z miodem. Tak samo nie mogło go zabraknąć w moich jesiennych fit ciastkach dyniowych. Dlatego zdecydowałam się na użycie łyżki miodu oraz dodatkowego słodzidła. Dzięki temu miód jest wyczuwalny, ale ciasteczka są mniej kaloryczne, ponieważ dodatkowa słodycz dostarczana jest ze słodzidła. Świadomość w odżywianiu to podstawa – zapamiętajcie te słowa!
Dobra. My tu gadu-gadu o jakimś cukrze, miodzie, a zdrowych słodkości nadal nie ma. Zabieramy się do pracy. Czas na fit ciastka dyniowe! 😊
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 16 CIASTEK:
- ok. 200 g puree z dyni
- 130 g płatków owsianych
- duża łyżka miodu lub syropu klonowego (według uznania, ja dałam sporo, bo lubię słodkie)
- słodzidło według uznania (np. erytrol, ksylitol, ja dałam ok. 40 g)
- cynamon
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne dodatki, u mnie były to: daktyle, orzechy włoskie, pestki słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
Puree z dyni: Dynię pokroić, pozbyć się pestek oraz pokroić w łódeczki. Piec w piekarniku około 20-30 minut w 200 stopniach. Następnie pozbyć się skórek, przełożyć do naczynia i zblendować na gładką masę.
Ciastka: Płatki owsiane, puree z dyni, miód lub syrop klonowy, słodzidło, cynamon oraz proszek do pieczenia połączyć razem (płatki owsiane można przed połączeniem lekko zblendować) i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ulubione dodatki, np.: słonecznik, daktyle pokrojone na małe części, orzechy włoskie posiekane na małe kawałki (polecam przełożyć do małego woreczka/opakowania na żywność, zawinąć w ścierkę i rozgnieść tłuczkiem lub pięścią). Wszystkie składniki połączyć razem i ponownie dokładnie wymieszać. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i uformować ciastka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyłożyć je na talerz, aby ostygły.
Ciastka są mięciutkie, słodkie i pyszne! Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba i wykorzystacie go w swojej kuchni. Dajcie znać czy też tak jak ja kochacie dynie! Będzie to dla mnie znak, czy bez obaw mogę z nią szaleć ile wlezie, czy na fit ciastkach dyniowych skończyć.
Czekam na zdjęcia Waszych ciastek! Możecie wysyłać mi je w wiadomościach prywatnych lub dodawać je na swoje profile na Instagramie. Nie zapomnijcie mnie na nich oznaczyć (@elinowak) oraz dodać #jem_z_eli Fotki z zestawami: fit ciastka dyniowe + herbata + książka + kocyk też przyjmuję!
Smacznego! Buziaki!
Pycha!
one są obłędne :O <3
<3
No jestem zachwycona nimi ❤ widzę, że trzeba zrobić duuuuze zapasy dyni w zamrażarce
Super!
Ciasteczka są pyszne, ale za nic nie mogę ich odkleić od papieru do pieczenia… Czy wiesz jaka może być przyczyna?
Nie mam pojęcia niestety
Eli ile wychodzi tych ciastek?
Aj już widzę nie zauważyłam napisu haha
Tegoroczna jesień z pewnością upłynie mi pod znakiem dyni, już robiłam dyniowe naleśniki, zupę krem, a właśnie wcinam przepyszną dyniową owsiankę i wciąż nie mam dość 🙂
Mega!
Zrobię na pewno
Cieszę się!
Nie robiłam jeszcze nigdy nic z dyni ale coś czuje, ze w ten weekend to się zmieni wyglądają obłędnie
Ekstra!