Dziś zapraszam Was na zdrowy obiad! Wiecie, że jestem fanką szybkich, pysznych i prostych przepisów, bez wymyślania i cudowania. Dzisiejszy obiad to posiłek, który jem zawsze, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a zarazem chcę zjeść coś sycącego i pełnowartościowego. Makaron i szpinak to podstawa, a resztę dodatków modyfikuję w zależności od tego na co mam ochotę. Tym razem padło na buraki i wędzonego pstrąga. Tak więc zapraszam Was na zdrowy obiad, czyli makaron ze szpinakiem, burakiem i wędzonym pstrągiem! Rany, kocham ten przepis.
We go together like... pasta and spinach
Generalnie musicie wiedzieć, że jestem uzależniona od wielu rzeczy jeżeli chodzi o jedzenie. Od gofrów… wow, ale odkrycie, co?! Od omleta marchewkowego, od makaronu z kurczakiem i cukinią w sosie pieczarkowo-serowym i najlepszej na świecie polewie a’ la PB&J – te dwa przepisy pochodzę z mojego e-booka – ale też od… makaronu ze szpinakiem. Dajcie mi makaron i szpinak, a będę szczęśliwym człowiekiem. Aż chyba zacznę mówić do moich przyjaciół: we go together like… pasta and spinach (no okej, peanut butter and jelly też ). Uwielbiam to połączenie i mogę jeść je codziennie. Dlatego tak bardzo lubię ten przepis. Jest pysznie i zdrowo! Na pewno zakochacie się tak samo jak ja!
Na Instagramie często pokazuję co jem na obiad. Zapraszam!
Uniwersalny przepis
Podaję Wam propozycję na makaron ze szpinakiem, burakiem i wędzonym pstrągiem, ale musicie wiedzieć, że jest to naprawdę uniwersalny przepis! 😊 Bardzo lubię wędzonego pstrąga (kupicie go np. w Lidlu, Biedronce lub Auchanie). To super alternatywa zamiast klasycznego dania z mięsem. Zamiast pstrąga możecie dodać wędzone tofu (gdy zamiast jogurtu naturalnego dodacie jogurt wegański, a zamiast sera płatki drożdżowe – będzie to posiłek wegański! 😊), inną rybę (np. łososia), pokrojoną mozzarellę w kulce (wtedy będzie to posiłek wegetariański! 😊), czy też wspominane wcześniej mięso np. indyk lub kurczak. Buraka (ugotowane buraki kupicie w Lidlu lub w Biedronce) możecie zamienić na paprykę, pieczarki, suszone pomidory. A najlepiej dodajcie wszystko na raz. Proszę jeść dużo warzyw! 😁 Jeżeli chodzi o uniwersalność to tak samo tyczy się ilości składników – możecie nimi manipulować pod swoje zapotrzebowanie kaloryczne.
Dobra, my tu gadu gadu, a obiad sam się nie przygotuje. Czas na zdrowy obiad! Idziemy zrobić makaron ze szpinakiem, burakiem i wędzonym pstrągiem! 😊
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:
- 60 g wędzonego pstrąga (1/2 opakowania)
- 50 g makaronu (spaghetti lub zwykły)
- 200 g szpinaku (mrożony lub świeży)
- 1 mały ugotowany burak
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ser (np. grana padano, parmezan, mozzarella)
- łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
- przyprawy: sól, czosnek, oregano, pieprz
- dodatkowo: pomidorki koktajlowe, mix sałat
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak oraz lekko przyprawić solą i czosnkiem. Następnie dodać ugotowany makaron, pokrojonego w kostkę buraka, pstrąga w małych kawałeczkach i dokładnie wymieszać. Dodać jogurt naturalny i doprawić do smaku. Na koniec ponownie zamieszać i przez chwilę trzymać na patelni. Do całej potrawy na patelnię można dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz wymieszać je z resztą. Całość posypać ulubionym serem.
Gotowe!
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Porcja (biorąc pod uwagę 15 g sera grana padano) ma około 453 kcal (34 g białka/ 13 g tłuszczy/ 50 g węglowodanów)
To jak będzie? Wypróbujecie?
W przepisie podane jest 1/2 opakowania pstrąga wędzonego, lecz możecie dodać go tyle, ile tylko chcecie. Polecam zrobić od razu podwójną porcję! Tak jak wspominałam wcześniej: manipulujcie ilością składników pod siebie.
Czekam na zdjęcia Waszych pysznych obiadów. Jeśli dodajecie zdjęcie na swojego Instagrama nie zapomnijcie mnie oznaczyć (@elinowak) oraz dodać #jem_z_eli Psssst… pamiętajcie, że po obiadku musi być deser. W moich przepisach na pewno znajdziecie coś dla siebie!
Smacznego!
Niedawno zaczęłam czytać twojego bloga i jestem absolutnie zakochana! Dziękuję za wszystkie twoje rady i pomysły na posiłki, właśnie czegoś takiego szukałam. Oczywiście wyprubuję to danie i proszę o więcej przepisów na zdrowe i smaczne obiady 😀 ♥️
Miło mi! <3
Uwielbiam szpinak w każdej postaci! W placuszkach warzywnych, z makaronem, w babeczkach na wytrawnie- mniam!
http://fitexpertteam.pl/
Też uwielbiam szpinak!
Kolejny łatwy przepis z bloga uwielbiam też super szybki i przepyszny makaron z łososiem i cukinią ❤️
Ah! To był (i jest) hit! 🙂
Twoich przepisów nigdy za mało, uwielbiamy je!
Bardzo się cieszę!
Eli Droga, często u Ciebie w przepisach jest ser Grana Padano, widziałam w Lidlu takie opakowanie 150 g. I zastanawiam się jak długo po otwarciu można je trzymać w lodówce?? Bo jak np dodam do obiadu 15 g to wychodzi że starczy mi na 10 dni. Wybacz za pytanko ale nie lubię marnować jedzenia A szkoda by mi kupować taka całą paczkę jeśli mi się spsuje na trzeci dzień zanim zdążę wykorzystać;)
Ja trzymam kilka dni, czasem nawet i tydzień i jest ok. Zużywam do obiadów – zazwyczaj więcej niż 15 g, albo do tarty wytrawnej, na kanapki lub zapiekanki. 🙂 Nic się nie marnuje! Po prostu korzystam codziennie, gdy kupuję. 🙂
Kochamy szybkie i zdrowe przepisyproszę więcej, więcej, więcej
Dobra!
Kocham cię za takie proste i smaczne przepisy. Wrzucaj ich jak najwiecej kochana
Mam nadzieję, że przetestujesz ten. <3
Eli wrzucaj ile wlezie 🙂
Oki! 🙂
Super! Więcej takich przepisów na szybkie i łatwe dania poproszę
Da się zrobić! 🙂