Zdrowy obiad. Wegetariański makaron z camembertem

Ostatnio coś u mnie słodko. Jak nie tiramisu, to gofry, kinder country jednoporcjowe albo zwykłe. Najwyższa pora na zrobienie jakiegoś obiadu! Dziś przepis na to, co kocham najbardziej: makaron! Zrobiłam pyszny, zdrowy obiad – wegetariański makaron z camembertem, który jest ostatnio jednym z moich ulubiońców. Osobiście wyznaję zasadę: nic co z makaronem nie jest mi obce. Jestem pewna, że zakochacie się w tym daniu!

Zdrowy obiad

Produkty light

Już parę miesięcy temu odkryłam camembert light, ale dopiero w lutym pokochałam go na dobre. Zresztą wspominam Wam o nim w ulubieńcach lutego. 😊 Kupicie go w Biedronce lub Auchanie. W takim przepisie, jak dzisiejszy wegetariański makaron z camembertem absolutnie nie czuć, że jest to produkt light. Polecam Wam go przetestować!

Nie jestem jakąś przeciwniczką produktów light. Wyznaję zasadę, że jak coś smakuje niemalże identycznie i nie ma o wiele (bądź w ogóle) gorszego składu to śmiało sięgam po produkt z mniejszą ilością kalorii. Produkty light, które kupuję to m.in.: mozzarella light w kulce, serek wiejski lekki, coca-cola light, serek do smarowanie Goldessa lekki (z Lidla) i wspominany camembert light. Rzadziej (ale zdarzy się) sięgam po mleczko kokosowe light – jednak tutaj czuję różnicę w smaku i wszystko zależy od tego do czego zamierzam użyć mleczko. A z produktów light, których nie lubię to na czele stoi twaróg chudy. Ja ogólnie nie przepadam za twarogiem. Jedna z form, którą mogę zajadać to urobiony twarożek ze śmietaną na słodko i słono. No ale twaróg chudy? W życiu.

Możecie pisać w komentarzach jakie produkty light Wy lubicie! 😊

Zdrowy obiad

Królowa makaronów

Czy większość moich przepisów na obiady to makarony? Być może. Czy mam w domu 5 rodzajów makaronów i każdy kocham całym sercem? Być może. Przyznaję publicznie: JESTEM UZALEŻNIONA OD MAKARONU.

Chyba wystartuję w jakimś makaronowym konkursie… chociaż nie, chrzanić konkursy! Sama nadam sobie tytuł: Królowa makaronów! Bo przecież mogę, prawda? 😆 A tak na poważnie to kocham tworzyć nowe przepisy z makaronami. Moja wyobraźnia jest nieograniczona i mam setki pomysłów na różne sosy i dodatki. Makarony z mięsem, wegetariańskie (jak ten 😃), wegańskie – nie ma to dla mnie różnicy, mogę tworzyć wszystko. I wiecie, oczywiście ziemniaki to także moja miłość, ale makarony wygrywają m.in. z tego względu, że nie trzeba ich obierać. 😅 

Także makaronów u mnie nigdy nie zabraknie. A dla tych, którzy mają ich dość (da się tak w ogóle?!) mam fajną informację. Wrzucę na bloga przepis na ekspresowe tortillę, które często pokazuję Wam na InstaStory. Mam swoje ulubione dodatki, których zawsze używam i bardzo je lubię. I będzie to bardziej instrukcja, niż przepis, bo będę korzystać z gotowych produktów (np. sklepowych tortilli), ale myślę, że taki obiad na szybko przyda się każdemu! 😊

Dobra, czas na zdrowy obiad. Robimy wegetariański makaron z camembertem!

Zdrowy obiad

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:

CAŁOŚĆ:

  • 50 g makaronu
  • 150-200 g pieczarek
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego* + ok. 40 g przegotowanej (ciepłej, ale nie wrzącej) wody 
  • 60 g camemberta
  • łyżeczka oliwy do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylia (opcjonalnie, ale polecam moją ulubioną przyprawę: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią)
  • opcjonalnie: świeża bazylia, szczypiorek, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

CAŁOŚĆ:

Makaron ugotować. Pieczarki obrać, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie zmniejszyć moc/ogień i dodać ugotowany makaron. Jogurt naturalny połączyć z przegotowaną (ciepłą, ale nie wrzącą) wodą i przyprawami (sól, pieprz, czosnek), a następnie całość wymieszać i dodać na patelnię wraz z pokrojonym w małe kawałki camembertem. Całość ponownie doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Trzymać na patelni (najlepiej pod przykryciem) na małej mocy/ogniu aż camembert się rozpuści (nie musi bardzo dokładnie, mogą zostać niewielkie kawałki). Można ponownie doprawić do smaku. Opcjonalnie całość posypać świeżą bazylią/szczypiorkiem/natką pietruszki.

*Zamiast jogurtu naturalnego można dodać śmietankę 30% – bardzo polecam tę wersję! Jest to trochę bardziej kaloryczna opcja, ale naprawdę PRZEPYSZNA. 

Pyszny i zdrowy obiad gotowy!

KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
Porcja ma około 426 kcal (30g białka/ 14g tłuszczy/ 45g węglowodanów)

Zdrowy obiad

Jak Wam się podoba taki obiad? 😃 

Pamiętajcie proszę, że ja zawsze staram się tworzyć takie przepisy, które śmiało możecie urozmaicać! Ktoś ma ochotę dorzucić kurczaka do tego obiadu? Nie ma problemu. A może pomidorki koktajlowe, papryka albo cukinia? Też będzie super pasować! Działajcie, twórzcie, jedzcie pysznie i zdrowo! ❤️ Ja będę Was inspirować, a Wam pozwalam puszczać wodzę fantazji, Moi Mili! 😊

Czekam na Wasze zdjęcia! Dodawajcie na InstaStory i oznaczajcie mnie (@elinowak) i dodawajcie #jem_z_eli 😊 Kocham oglądać Wasze relacje z moimi przepisami!

Smacznego! 

Zapisz się na newsletter i odbierz

9
Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
od najnowszych od najstarszych najwyżej oceniane
Powiadom o
Patrycja

Camembert ze skórą czy odkrajałaś?:)

Kornelia

Hej 🙂 myślisz ze szpinak byłby dobrym dodatkiem ?

Natalia

Czy na zdjęciu jest suszony pomidor? Bo w przepisie nie widzę 😉

Pati

Skad polecasz pieczarki w tej chwili?

Martyna

Zrobione! Sos wyszedł mi zbyt rzadki, ale i tak pyszne Stary pochwalił, a to zazwyczaj maruda ❤️

Przeczytaj także:

Fit serniczki bananowe
Przepisy

Serniczki bananowe

Never work before breakfast. If you have to work before breakfast, eat your breakfast first. Jeżeli zamiast gofrów na śniadanie jem TO, to wiedz, że jest

kinder country
Fit

Fit jednoporcjowe ciasto à la „Kinder Country”

Pokochaliście ostatni przepis na ciasto Kinder Country! Cały czas oznaczacie mnie na Instagramie na zdjęciach Waszych wykonań, które wyglądają rewelacyjnie i na maksa smakowicie. No